Архів
Вівторок,
26 березня 2019 року

№ 24 (19671)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Порада

Тепло, а руки мерзнуть

Ірина ЧИЖИКОВА,

ревматолог.

Справді, чимало людей скаржаться на такий стан, а дехто навіть спати лягає в рукавичках, щоб зігрітися. Звідки ж ця проблема?

ПРИЧИН того, чому руки постійно холодні, багато. Найперше — це може бути наслідок вегетосудинної дистонії (порушення тонусу судин), зниженого тиску, що притаманне молодим людям, надто тим, які мало сплять, погано харчуються, ведуть малорухомий спосіб життя та нечасто бувають на повітрі.

У багатьох випадках холодні долоні бувають і при зниженій функції щитоподібної залози. Отже, якщо помічені різкі перепади настрою, швидка втома і при всьому цьому постійно мерзнуть кінцівки, необхідно обов’язково звернутися до ендокринолога.

Можлива й серцево-судинна патологія. Однією з її ознак є задишка, яка свідчить про недостатнє кровопостачання серцевого м’яза. Звідси порушення кровообігу, тому й мерзнуть руки і ноги.

Холодні долоні можуть вказувати на розвиток цукрового діабету (ця хвороба вражає судини), шийний остеохондроз. У деяких людей звужені судини — вроджена особливість, через що у них будь-якої пори року мерзнуть кінцівки.

Причиною цього неприємного відчуття також часто є синдром Рейно, або хвороба Рейно, що пов’язана зі спазмом периферійних судин. Її зможе діагностувати ревматолог чи невропатолог.

Поради тим, у кого постійно мерзнуть руки та ноги. Якщо ви курите, то від цієї шкідливої звички треба відмовитися. Крім того, варто обмежити вживання кави чи какао, тим паче з коньяком, як у нас п’ють, «щоб зігрітися». Якщо цим зловживати, судини зазнають надмірної стимуляції — спочатку розширюються, а потім різко звужуються, тому спазмують. І тоді знову холонуть руки.

Дуже корисно загартовувати судини, приймаючи контрастний душ (струмені гарячої води чергувати з холодною в першій половині дня і навпаки — на ніч). Більше часу проводити на повітрі та вести активний спосіб життя. Пробіжка, зарядка біля відчиненого вікна — це дуже корисно й доступно кожному. Інакше постійно виникатимуть спазми судин і мерзнутимуть руки-ноги, що надалі може призвести до важчих розладів.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове