Архів
Вівторок,
19 березня 2019 року

№ 22 (19669)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Хто розхитує державу?

ФРАНЦІЯ. Президент Еммануель Макрон звинуватив учасників протестів у Парижі в знищенні республіки.

Докладніше...
Трагедія в Крайстчерчі

НОВА ЗЕЛАНДІЯ посилює законодавство, що регулює оборот зброї в країні.

Докладніше...
Новий чільник альянсу

ПІВНІЧНОАТЛАНТИЧНИЙ АЛЬЯНС оголосив про призначення нового головнокомандувача Об’єднаних сил у Європі.

Докладніше...
Протест за протестом

СЕРБІЯ. Белград охопили наймасштабніші за всю історію антипрезидентські протести.

Докладніше...
Уряд готовий до «волі народу»

АЛЖИР. Уряд заявив про готовність до переговорів із протестувальниками.

Докладніше...
Почуйте голос Каталонії

ІСПАНІЯ. У Мадриді відбулась чергова акція прихильників незалежності Каталонії.

Докладніше...
Руйнівна повінь

ІНДОНЕЗІЯ. У східних провінціях унаслідок повеней і зсувів загинула майже сотня осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Івано-Франківщина

Будуйте швидше!

Світлана УСАТЮК.

УЧНІ ліцею села Чорний Потік Надвірнянського району записали відеозвернення до представників влади, в якому просять чиновників пришвидшити будівництво нових навчальних корпусів. Дотепер 430 ліцеїстів навчаються у старих пристосованих приміщеннях. Одна зі шкільних будівель споруджена ще за часів Австро-Угорщини, інша — дерев’яна. Уроки проводять не лише у них, також школярі змушені опановувати ази наук у будинку сільської ради.

Будівництво нового корпусу ліцею в селі розпочали чотири роки тому. За цей час звели три поверхи, придбали матеріали для покрівлі. Проте через брак фінансування завершити роботи на важливому об’єкті так і не змогли. Щоб привернути увагу до будівництва шкільних приміщень, ліцеїсти у відеозверненні розповіли про умови навчання і свої досягнення на предметних олімпіадах.

Аграрії вийшли в поле

У РОГАТИНСЬКОМУ і Снятинському районах стартувала весняна посівна кампанія. Перші гектари сільськогосподарських угідь там засіяли ярими зерновими культурами, зокрема ячменем, вівсом і горохом. Дбаючи про сівбу ярих, селяни також продовжують підживлювати озимину. Цього року в області під посів озимих культур загалом відвели понад 66 тисяч гектарів землі. А озимий ріпак посіяли на площі, яка перевищує 27 тисяч гектарів. Озимі сходи, за повідомленням департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, у хорошому стані.

Громади матимуть ще 10 ЦНАПів

У ДЕСЯТИ прикарпатських об’єднаних територіальних громадах до кінця нинішнього року створять або модернізують центри з надання адміністративних послуг. Про це йдеться у меморандумах, які підписали голови громад і виконавці програми «U-LEAD з Європою».

Громадам допоможуть придбати програмне забезпечення, техніку, меблі. Також їх підтримають у підготовці нормативних документів і організації навчання персоналу ЦНАПів. Від суспільних представників експерти європейської програми очікують готовності до співфінансування процесів, пов’язаних з роботою центрів.

Про гостей треба знати все

НАУКОВЦІ Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника провели соціологічне дослідження в туристичній сфері та створили соціальний портрет гостя, який відвідує область. Це здебільшого молода людина віком від 18 до 35 років, яка має сім’ю і проживає у місті. Мешканці сільської місцевості, як і люди літнього віку, приїздять на Прикарпаття не часто. Внутрішній турист зазвичай їде на Прикарпаття з Києва, Львова, Дніпропетровської області. Знають про регіон також за кордоном. Ці знання поширюють гості з Польщі, Литви, Молдови, Італії, Румунії, Сполучених Штатів Америки, Канади, Німеччини, Чехії, Росії. Іноземців цікавить передусім рекреаційний туризм. А ось в українських туристів найпопулярнішими є культурно-пізнавальний, спортивний, екологічний, гастрономічний напрями. Прикарпатські соціологи певні, що їхнє дослідження матиме не лише теоретичне значення, а й практичне застосування.

Справа для «таємних агентів»

ВІДТЕПЕР прикарпатці зможуть оцінювати роботу сервісних центрів МВС. В області стартував проект «Таємний агент». Всім охочим долучитися до нього пропонують відвідати сервісні центри, отримати там певні послуги і оцінити рівень їх надання в анкеті-відгуку. В Міністерстві внутрішніх справ України обіцяють ретельно вивчити зауваження і пропозиції «таємних агентів», а потім оприлюднити їх на сайті головного сервісного центру відомства. Отож невдовзі дізнаємось, які оцінки поставили жителі області регіональному сервісному центру МВС в Івано-Франківську. Це поки що єдиний центр на Прикарпатті. Там можна зареєструвати авто, замінити посвідчення водія, скласти іспит на право керування транспортним засобом.

Допоможуть фотопастки

ПРИКАРПАТСЬКІ лісівники рятують своїх підопічних з допомогою фотопасток. Декілька років поспіль вони практикують встановлення у лісах краю спеціальних технічних пристроїв, які дають змогу в режимі реального часу спостерігати за життям звірів і оберігати їх від браконьєрів. Результат роботи фотопасток — світлини і відеокадри з інформацією про дату і час запису. З усіма записаними матеріалами мають можливість ознайомлюватися рейдові бригади, які оперативно реагують на найменші зміни у звичному розкладі лісових мешканців, повідомляють в обласному управлінні лісового і мисливського господарства.

Нещодавно фотопастка допомогла зберегти життя дикому коту, який потрапив у капкан браконьєра у зеленому масиві Солотвинського лісгоспу. Отримавши повідомлення на мобільний телефон, тварину визволив єгер цього лісгоспу. А фотопастки у Калуському лісництві зафіксували видр, чапель і кабанів.

Шукають рідкісні рослини

У ДНІСТРОВСЬКОМУ регіональному ландшафтному парку імені Сергія Дідича розпочали пошукові роботи. Працівники природоохоронної території здійснюють експедиції у Тлумацькому і Городенківському районах, під час яких описують ділянки зростання першоцвітів, занесених до Червоної книги України. Екологи вже натрапили на квіти печіночниці звичайної, медунки темної, чемерника червонуватого. Не вдалося відшукати шафран Гейфеля, який у народі називають крокусом. Та працівники парку не втрачають надії, бо сподіваються на допомогу місцевих жителів.

Пошукові експедиції триватимуть до кінця весни. У цей період в Дністровському парку зацвіте ще багато рідкісних рослин. Екологи планують зібрати відомості про них та видати кишеньковий довідник. Розповсюдити його хочуть у прикарпатських громадах і школах.

Обачність не завадить

ІЗ БАНКІВСЬКОГО рахунка жительки міста Яремче викрали 30 тисяч гривень. Це сталося після телефонної розмови жінки з незнайомцем, який назвався працівником банку і попросив повідомити персональні дані для ідентифікації картки. Прикарпатка відразу не зрозуміла, що має справу з шахраєм. Тому назвала йому і код, і пароль своєї банківської картки. А згодом дізналася про крадіжку. За фактом шахрайства працівники поліції порушили кримінальне провадження і вкотре застерегли жителів краю від необачних дій.

За театр узявся іноземець

ГОЛОВНИМ режисером Івано-Франківського драмтеатру стане іноземець. Француз Жуль Одрі — випускник Вищої школи драматичного мистецтва в Парижі, автор багатьох театральних постановок. Зокрема, історичного трагіфарсу «Сьогодні ввечері не буде», який оповідає про останні дні Йосипа Сталіна.

На Прикарпатті французький режисер розпочне свою творчу кар’єру виставою «Калігула» за однойменною п’єсою Альбера Камю. Театральну прем’єру запропонують глядачам вже у травні цього року.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До Відня — як до неба
Читати
Не густо, але підвищать
Читати
Ажіотаж спадає
Читати
Українців труять, європейців дурять?
Читати
Біда не вчить
Читати
Збройні сили поповнилися
Читати
Право на виправлення
Читати
«Комбінатори» прорахувалися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове