Архів
Вівторок,
19 березня 2019 року

№ 22 (19669)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Хто розхитує державу?

ФРАНЦІЯ. Президент Еммануель Макрон звинуватив учасників протестів у Парижі в знищенні республіки.

Докладніше...
Трагедія в Крайстчерчі

НОВА ЗЕЛАНДІЯ посилює законодавство, що регулює оборот зброї в країні.

Докладніше...
Новий чільник альянсу

ПІВНІЧНОАТЛАНТИЧНИЙ АЛЬЯНС оголосив про призначення нового головнокомандувача Об’єднаних сил у Європі.

Докладніше...
Протест за протестом

СЕРБІЯ. Белград охопили наймасштабніші за всю історію антипрезидентські протести.

Докладніше...
Уряд готовий до «волі народу»

АЛЖИР. Уряд заявив про готовність до переговорів із протестувальниками.

Докладніше...
Почуйте голос Каталонії

ІСПАНІЯ. У Мадриді відбулась чергова акція прихильників незалежності Каталонії.

Докладніше...
Руйнівна повінь

ІНДОНЕЗІЯ. У східних провінціях унаслідок повеней і зсувів загинула майже сотня осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Стережись трактора

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Майже три роки тому на автотрасі поблизу Чаплинки Юр’ївського району вночі сталась жахлива аварія. «Жигулі» у пітьмі на швидкості врізались у культиватор, причеплений до трактора. Легковик розбився вщент, водій Денис Самойленко дістав дуже важкі травми, а його товариш Олег Портний, який перебував у салоні, загинув на місці.

ОБСТАВИНИ інциденту були такі. За кермом трактора, котрий після півночі рухався сільською дорогою з твердим покриттям (хоча поруч є ґрунтова), перебував місцевий фермер Ігор Зигунов, який під час зіткнення не постраждав. Навісний агрегат, що був на його транспортному засобі, не обмежувався стандартними заводськими розмірами, а з обох боків був доповнений додатковими саморобними «секціями». Тому він практично повністю перекривав обидві смуги траси. Як кажуть досвідчені водії, шансів уникнути зіткнення у Дениса Самойленка практично не було. Особливо враховуючи відсутність на культиваторі жодних попереджувальних чи застережних знаків. Одним словом, навіч усі ознаки порушення фермером Правил дорожнього руху.

Чи перевищував Денис Самойленко швидкість? Він стверджує, що ні, а слідчі на це запитання дати відповіді не могли. По гарячих слідах трагедії прокурор Максим Супрун погоджувався, що порушив ПДР не Самойленко. Чомусь потім він змінив свою думку, і разом зі слідчим вирішив покласти всю відповідальність за ДТП на Дениса...

Тут хочу зробити невеликий відступ. Свого часу я відвідував міжнародну сільськогосподарську коференцію у Синельниківському районі. На ній фермер із Німеччини дуже хвалив навісний агрегат для поверхневого розпушування ріллі. Однак зауважив, що «такі широкозахватні, як у вас, я не використовую». Це ж чому? — поцікавилися наші хлопці. «До моїх земель немає доріг, крім автобану, — пояснив німець. — А я не хочу мати проблем з дорожньою поліцією. До того ж проїзд сільськогосподарської техніки обов’язково у супроводі поліцейських недешево коштує». Тоді мені згадалось, як я надовго застряг у заторі, що виник позаду трактора із сівалками на автомагістралі у Васильківському районі. Той, хто був за його кермом, навмисне рухався посеред магістралі, не оминав, не пропускав, не реагував на численні сигнали затримуваних ним вантажівок і легковиків. При цьому у водія трактора була можливість рухатися обіч траси. Так і хотілося кричати йому, що на дорозі треба не тільки себе, а й усіх поважати. А насамперед — вимоги Правил руху. Чи, може, даруйте, варто запровадити новий попереджувальний знак «Стережись фермера»?

... Сім місяців перебував Денис Самойленко на лікарняному ліжку. 29-річний чоловік, перенісши сім операцій, став інвалідом 2-ї групи. Щоб заплатити за лікування, родині довелося продати корову, телицю та все, що тільки можна. Необхідна ще одна операція, проте коштів на неї у Самойленків нема. Як і на тривалу реабілітацію потім.

Поки Денис боровся за повернення до життя, у Юр’ївці над ним затіяли суд: звинуватили у смерті товариша — Олега Портного. При цьому мати останнього Валентина Портна письмово відмовилася від будь-яких претензій до Самойленка. Судові засідання тривали довго, і ось 22 листопада минулого року Юр’ївський районний суд нарешті ухвалив рішення. Його суть звелася до того, що «після всіх експертиз, допитів і вивчення доказів витікає, що кримінальне порушення було, але всі факти не вказують на те, що винен у ньому Самойленко». Тобто рішення суду можна трактувати так: злочин мав місце, але винуватець хтось інший.

Ані старший слідчий Борис Бушуєв, ні прокурор Максим Супрун, ні начальник відділу процесуального керівництва старший радник юстиції Алан Цховребов не погодилися з такою ухвалою і подали апеляційну скаргу. Саме у ці дні в обласному Апеляційному суді почалися нові слухання. Земляки Дениса Самойленка сподіваються, що суд не дозволить собі кривосуддя на догоду трьом стражам правопорядку. А ще у людей є два важливих запитання до Бушуєва, Супруна і Цховребова. З якої речі їм так забаглося посадити Дениса? Чому вони наполягають, що тільки Самойленко винен у тому, що сталося вночі майже три роки тому? Адже ж довести саме його вину правоохоронцям фактично не вдалось. У селі подейкують, що фермер Ігор Зигунов хвалився, що «відкупився». Зрозуміло, що це інформація на рівні чуток. Але мешканці Чаплинської сільської ради готові звернутися в НАБУ, САП і ГПУ, аби ті перевірили мотиви вчинків слідчого, прокурора та начвідділу процесуального керівництва.

А наостанок хочу сказати таке. Ось-ось забуяє весна. Поїдуть у поля трактори з культиваторами, сівалками та іншими агрегатами. Будуть для добра і добробуту працювати. І вдень, і вночі. Дорогі фермери! Ми цінуємо і шануємо вашу працю. Але будьте людьми честі. Пам’ятайте, що від вашої обережності та порядності на дорозі залежать людські життя і долі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До Відня — як до неба
Читати
Не густо, але підвищать
Читати
Ажіотаж спадає
Читати
Українців труять, європейців дурять?
Читати
Біда не вчить
Читати
Збройні сили поповнилися
Читати
Право на виправлення
Читати
«Комбінатори» прорахувалися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове