Архів
Вівторок,
19 березня 2019 року

№ 22 (19669)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Хто розхитує державу?

ФРАНЦІЯ. Президент Еммануель Макрон звинуватив учасників протестів у Парижі в знищенні республіки.

Докладніше...
Трагедія в Крайстчерчі

НОВА ЗЕЛАНДІЯ посилює законодавство, що регулює оборот зброї в країні.

Докладніше...
Новий чільник альянсу

ПІВНІЧНОАТЛАНТИЧНИЙ АЛЬЯНС оголосив про призначення нового головнокомандувача Об’єднаних сил у Європі.

Докладніше...
Протест за протестом

СЕРБІЯ. Белград охопили наймасштабніші за всю історію антипрезидентські протести.

Докладніше...
Уряд готовий до «волі народу»

АЛЖИР. Уряд заявив про готовність до переговорів із протестувальниками.

Докладніше...
Почуйте голос Каталонії

ІСПАНІЯ. У Мадриді відбулась чергова акція прихильників незалежності Каталонії.

Докладніше...
Руйнівна повінь

ІНДОНЕЗІЯ. У східних провінціях унаслідок повеней і зсувів загинула майже сотня осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Мільйонерів прибуло

Олена БЕГМА.

ТОРІК в Україні, за даними Державної фіскальної служби, близько 4,8 тисячі осіб задекларували дохід понад мільйон гривень. Це найвищий їх кількісний показник із 2014 року, тоді як іще 2017-го у країні нараховувалося на 19% менше товстосумів.

Економічний парадокс: у державі вже котрий рік поспіль стало збільшується кількість громадян, які борсаються у злиднях, змушені виживати за межею бідності, й водночас полку доморощених мільйонерів дедалі прибуває. Найвища «концентрація» мільйонерів — у Києві, тут їх більш ніж 2 тисячі. Крім того, чимало скоробагатьків у Київській, Харківській і Дніпропетровській областях. Наймолодшому українському мільйонеру лише сім років, а найстаршому — 99.

До речі, за даними міжнародної консалтингової компанії «Wealth-X», Україна увійшла до топ-10 країн за зростанням числа і доларових мільйонерів. Престижну компанію їй склали Нігерія, Єгипет, Бангладеш, В’єтнам, Польща, Китай, Кенія, Індія та Філіппіни.

Кожна двадцята парафія

СТАНОМ на сьогодні під юрисдикцію помісної Православної церкви України перейшли 465 парафій — 463 парафіяльні храми і два кафедральних собори УПЦ МП…

Нагадаємо: віднедавна за реєстром офіційна назва Московського патріархату — Російська православна церква в Україні (РПЦ), а закон про врегулювання переходу парафій до новоутвореної помісної національної церкви набув чинності 31 січня нинішнього року. За офіційною статистикою, нині в Україні налічується понад 11 тисяч парафій РПЦ, найбільше — у центральних регіонах. Проте реальна кількість парафій Московського патріархату в країні менша. Загалом це близько 9,5 тисячі громад, як стверджують релігіє­знавці. Тож виходить, поки що лише кожна двадцята православна парафія перейшла у лоно Православної церкви України.

Час дізнатись, скільки нас насправді

ЯК ВІДОМО, 2020-го заплановано провести перший за останні 18 років загальнонаціональний перепис населення. Проте підготовка до нього вже почалася. Для початку в грудні нинішнього року в двох районах — Бородянському Київської області та «спальному» житловому масиві Оболонь у столиці — безпосередньо випробують механізм проведення майбутнього обліку населення і налагодження відповідних комп’ютерних програм. Треба сказати, що перепис відбуватиметься із застосуванням нових технологій, а тих, хто його робитиме, планують «озброїти» індивідуальними планшетами…

Згідно з повідомленням Держстату, на тренувальний перепис передбачено 44 мільйони гривень. А на всеукраїнський витрати становитимуть, за попередніми оцінками, щонайменше 2 мільярди гривень.

Як бачимо, загальнодержавний облік населення доволі затратний для держскарбниці. Проте соціологи його вітають. По-перше, нарешті стане відомою точна кількість українців (в 2001-му, коли перепис проводився востаннє, нас було понад 48 мільйонів). По-друге, ми будемо знати, скільки ж у нас молоді й скільки пенсіонерів. По-третє, матимемо нові дані про рівень освіти населення, число міського і сільського населення… Що дасть змогу підкоригувати економіку та інфраструктуру країни під реальні потреби, а також зрозуміти проблематику використання людських ресурсів.

Зворотний бік статусу матері-одиначки

КОЖНА п’ята матір в Україні, реєструючи новонароджену дитину, в її свідоцтво не вписує ім’я батька. Тобто залишає сина або доньку офіційно без батька. Це дає жінці право оформити собі соціальний статус матері-одиначки, який здебільш передбачає щомісячну державну грошову підтримку та низку пільг. Цей кон’юнктурний чинник, як зазначають експерти, зокрема, руйнує інститут сім’ї в Україні, нівелюючи у молодих поколінь почуття родинних цінностей.

За даними Міністерства юстиції, нині в країні 3 мільйони дітей живуть у неповних сім’ях. Причому 550 тисяч із них є «жертвами економічного насильства», себто один із батьків «забуває» платити аліменти.

За статистичною межею бідності

ІЗ першого січня мінімальна зарплата у країні становить 4,2 тисячі гривень. У доларовому обчисленні вона залишається найнижчою серед країн Європи. Тим часом понад третина всіх працюючих громадян реально заробляє взагалі менше офіційно встановленого прожиткового мінімуму — 1853 гривні. Тобто 61,76 гривні у розрахунку на один день календарного місяця, або 2,3 долара…

За статутами ООН, людина, яка витрачає 5 доларів на день, вже вважається такою, що перебуває за межею бідності. Що казати, навіть нинішня мінімальна зарплата в Україні ледь дотягує до цих стандартів. А така кількість бідного населення аж ніяк на сприяє економічному розвиткові держави.

Банківські картки наступають

ОСТАННІМ часом у нас зростає частка безготівкових операцій із використанням платіжних карток українських банків. Зокрема, торік у державі ними було оплачено товарів і послуг на загальну суму 1,3 трильйона гривень. Це на 55,4% більше, ніж позаторік.

У Національному банку стверджують, що такий попит на безготівкові розрахунки (cashless) передовсім пов’язаний із популяризацією в країні інноваційних фінансових сервісів (як-от «Apple Pay», «Google Pay» тощо) та істотним розширенням мережі торгових платіжних терміналів. Також останнім часом банки видають пенсійні картки, власники яких мають підвищені бонуси за безготівкові розрахунки… Так що українці обирають cashless.

Народився? Отримай ідентифікаційний код

КОЖНОМУ громадянинові України треба присвоювати ідентифікаційний код не в пору дорослості, а відразу після народження. Таку революційну ініціативу висунув Кабмін, який зареєстрував у парламенті законопроект №10134 — про те, щоб особистий номер платника податків видавали немовляті разом зі свідоцтвом про народження. На думку авторів документа, це «спростить життя українським родинам із дітьми у майбутньому». Мовляв, після виповнення 16-річчя сина чи дочки звільнить їх від походів по фіскальних держустановах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До Відня — як до неба
Читати
Не густо, але підвищать
Читати
Ажіотаж спадає
Читати
Українців труять, європейців дурять?
Читати
Біда не вчить
Читати
Збройні сили поповнилися
Читати
Право на виправлення
Читати
«Комбінатори» прорахувалися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове