Архів
Вівторок,
19 березня 2019 року

№ 22 (19669)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Хто розхитує державу?

ФРАНЦІЯ. Президент Еммануель Макрон звинуватив учасників протестів у Парижі в знищенні республіки.

Докладніше...
Трагедія в Крайстчерчі

НОВА ЗЕЛАНДІЯ посилює законодавство, що регулює оборот зброї в країні.

Докладніше...
Новий чільник альянсу

ПІВНІЧНОАТЛАНТИЧНИЙ АЛЬЯНС оголосив про призначення нового головнокомандувача Об’єднаних сил у Європі.

Докладніше...
Протест за протестом

СЕРБІЯ. Белград охопили наймасштабніші за всю історію антипрезидентські протести.

Докладніше...
Уряд готовий до «волі народу»

АЛЖИР. Уряд заявив про готовність до переговорів із протестувальниками.

Докладніше...
Почуйте голос Каталонії

ІСПАНІЯ. У Мадриді відбулась чергова акція прихильників незалежності Каталонії.

Докладніше...
Руйнівна повінь

ІНДОНЕЗІЯ. У східних провінціях унаслідок повеней і зсувів загинула майже сотня осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Наше військо

Звитяжний шлях батальйону

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Луганська область.

П’яту річницю від дня створення батальйону генерала Сергія Кульчицького в День добровольця відсвяткували спершу в Києві, а потім у Попасній бійці підрозділу, який першим став на захист територіальної цілісності й незалажності України. Почались урочистості з ушанування пам’яті тих, хто загинув на війні.

БАТАЛЬЙОН був сформований 15 березня 2014 року, відразу ж після того, як нога окупанта ступила на землю українського Криму. Цього дня 2014-го перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон у Нових Петрівцях біля Києва для організації першого добровольчого батальйону.

— Ми зайшли в АТО з Ізюма. Билися за Слов’янськ, зайняли блокпост «Рибгосп» біля Мирного. У бою, який тривав три години, по нас били танки та артилерія. Там мене було поранено, — розповідає лейтенант Андрій Борисенко.

Пізніше батальйон був названий на честь Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького, який командував навчанням і злагодженням добровольців. Цей мужній чоловік загинув, виконуючи бойове завдання неподалік гори Карачун, що у Слов’янську: гвинтокрил, в якому перебував генерал, був збитий російськими найманцями. Гвардійці, які воювали з ним, згадують про нього як про взірець справжнього бойового командира. Незважаючи на генеральські погони, Кульчицький ніколи не відсиджувавсь у штабі. Він не раз ходив із бійцями в атаку, постійно відвідував блокпости довкола Слов’янська, аби допомогти недосвідченим вчорашнім цивільним людям якнайскоріше опанувати науку війни і тим самим зберегти життя.

Після визволення Слов’янська підрозділ воював у Чорнухиному, Дебальцевому, Вуглегірську... Земля ця полита кров’ю гвардійців та позначена могилами полеглих побратимів.

— Батальйон пройшов шлях славетних здобутків та перемог. Він набув бойового досвіду, продемонстрував патріотизм та відданість військовій присязі, став прикладом сумлінного служіння, — привітав іменинників заступник командувача ООС із питань застосування сил і засобів НГУ генерал-майор Гусейн Вісханов.

Окрім керівництва батальйону та військових, до Попаснянського будинку культури завітали представники місцевої влади, військові, волонтери та жителі місцевої громади. Відзнаки командувача Об’єднаних сил вручив генерал-лейтенант Олег Грунтковський. Бійці були відзначені нагородами від мера міста, представників місцевих органів управління.

Привітали підрозділ і представники громади Бугаївки Ізюмського району. Саме в цьому селі у березні 2014 року ночували бійці батальйону перед заходом в зону АТО. Спали у місцевій школі, а вранці — на передову. Селяни добре пам’ятають генерала Кульчицького, кажуть, що він піклувався про своїх бійців, як батько. Коли керівник господарства Андрій Ровчак запитав генерала, чим краще допомогти хлопцям, той попросив придбати для них картки поповнення телефонних рахунків, аби воїни могли телефонувати рідним. Сьогодні Українське військо добре забезпечене, бійці одержують гідну зарплату. Але на згадку про генерала Кульчицького під час кожного концерту, яких у зоні АТО-ООС народні артисти з Бугаївки дали понад 60 разів, військовикам, що сидять у залі, коштом господарства поповнюються рахунки мобільних телефонів... До речі, в залі на концерті сільської самодіяльності перебували четверо гвардійців, які пам’ятали ту ніч у Бугаївці і те перше поповнення рахунків...

Окрім концертної програми, селяни привезли й чимало смаколиків, якими пригостили гвардійців та воїнів ЗСУ, що утримують першу лінію оборони.

На фото автора: п’ятиріччя батальйону Сергія Кульчицького.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До Відня — як до неба
Читати
Не густо, але підвищать
Читати
Ажіотаж спадає
Читати
Українців труять, європейців дурять?
Читати
Біда не вчить
Читати
Збройні сили поповнилися
Читати
Право на виправлення
Читати
«Комбінатори» прорахувалися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове