Архів
Вівторок,
19 березня 2019 року

№ 22 (19669)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Хто розхитує державу?

ФРАНЦІЯ. Президент Еммануель Макрон звинуватив учасників протестів у Парижі в знищенні республіки.

Докладніше...
Трагедія в Крайстчерчі

НОВА ЗЕЛАНДІЯ посилює законодавство, що регулює оборот зброї в країні.

Докладніше...
Новий чільник альянсу

ПІВНІЧНОАТЛАНТИЧНИЙ АЛЬЯНС оголосив про призначення нового головнокомандувача Об’єднаних сил у Європі.

Докладніше...
Протест за протестом

СЕРБІЯ. Белград охопили наймасштабніші за всю історію антипрезидентські протести.

Докладніше...
Уряд готовий до «волі народу»

АЛЖИР. Уряд заявив про готовність до переговорів із протестувальниками.

Докладніше...
Почуйте голос Каталонії

ІСПАНІЯ. У Мадриді відбулась чергова акція прихильників незалежності Каталонії.

Докладніше...
Руйнівна повінь

ІНДОНЕЗІЯ. У східних провінціях унаслідок повеней і зсувів загинула майже сотня осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Зав’язли у поправках

Марина ТІШКОВА.

Минулий пленарний четвер був цілковито присвячений розгляду мовного законопроекту. Іншими питаннями депутати не займалися.

ЗА ЗАКОНОПРОЕКТ «Про забезпечення функціонування української мови як державної» парламент узявся, якщо можна так сказати, саме вчасно. По-перше, потрібно встигнути ухвалити якомога більше стрижневих нормативно-правових актів до виборів (хто прийде до влади і в який бік може розвернути державну політику — не відомо). По-друге, у розкладі засідань саме два пленарні тижні поспіль, тож часу розглянути поправки має вистачити. Зупинилися на 489-й. Більшу частину з поданих, нагадаємо, враховано комітетом, на затвердженні ж решти наполягають автори. Щоправда, безрезультатно — жодної за цей час не підтримали.

15 березня, на яке випала пленарна п’ятниця, — день віховий для української історії. 80 років тому саме цього дня проголосили незалежність Карпатської України — держави, що існувала на території сучасного Закарпаття, зі столицею в Хусті, президентом якої був відомий тогочасний діяч Августин Волошин. Її доля драматична. Історики стверджують, що саме Карпатська Україна вчинила перший збройний опір нацистам, точніше, їхнім союзникам — угорцям до початку ІІ Світової війни і була пошматована, бо на допомогу не прийшов ніхто. «Проголошення незалежної Карпатської України — це знаменний символ і одна з міцних опор, на яку спирається фундамент української державності», — наголосив Голова ВР А. Парубій.

Під час традиційної «Години запитань до уряду» з інформаціями виступили Прем’єр В. Гройсман та заступник міністра економрозвитку М. Нефьодов. Глава Кабміну традиційно сіяв оптимізм — 2016-го мінімальна заробітна плата в Україні була 53,5 долара, сьогодні — 150; середня зарплата сягала 180 доларів, нині ж — 360; пенсії індексують, субсидії монетизують, «Доступні ліки» функціонують. Цю «політику сильної економіки» В. Гройсман висловив намір продовжувати.

М. Нефьодову на відміну глави уряду депутати виступ ледь не зірвали «праведним гнівом». Одначе повідомити інформацію він зміг. Отже, за останні три роки Україна показала найбільше економічне зростання серед сусідніх країн, піднявшись у глобальному рейтингу з 83-го на 71-ше місце. Крім того, із 2009-го наша держава — друга в світі за темпами зміцнення позицій. Такі досягнення стали можливі завдяки економічній стратегії, важливою складовою якої є прибирання «абсурдних перепон для бізнесу». За даними М. Нефьодова, впродовж останніх років проведено вісім спеціалізованих дерегуляційних засідань уряду, на яких скасовано понад тисяча неактуальних нормативно-правових актів на рівні Кабміну і ще сотні на рівні окремих міністерств. Завдяки парламентській підтримці набули чинності «революційні закони» — про валюту, про «єдине вікно» на митниці, про спрощення будівельних регуляцій тощо. Крім того, тепер у публічному доступі містобудівна документація, ресурс заповнений уже в середньому на 76%. Насамкінець М. Нефьодов висловив сподівання, що конструктивна робота і співпраця гілок влади триватиме, «незважаючи на політичний цикл». Що ж, сподіваємось і ми.

Нинішній тиждень, нагадаємо, пленарний. Про подальший хід законотворчого процесу — в наступному номері.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
До Відня — як до неба
Читати
Не густо, але підвищать
Читати
Ажіотаж спадає
Читати
Українців труять, європейців дурять?
Читати
Біда не вчить
Читати
Збройні сили поповнилися
Читати
Право на виправлення
Читати
«Комбінатори» прорахувалися
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове