Архів
Вівторок,
19 березня 2019 року

№ 22 (19669)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 749

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малювали Олексій КОХАН і Анатолій ВАСИЛЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Це цікаво

Всесвітня книга рекордів

Усі чули про щорічну «Книгу рекордів Гіннесса» — знамениту колекцію різних людських досягнень, а також екстремальних явищ та фактів зі світу природи. А як вона з’явилась?

ХОЧА перші кілька тисяч екземплярів цієї книги були видрукувані у Лондоні 1955 року, відлік її історії все ж почався на багато років раніше. Коли в англійському місті Дублін один підприємливий чоловік — Артур Гіннесс — відкрив броварню, яку так і назвав — «Гіннесс».

Справи пішли на лад. Відомо, що до 1930 року компанія «Гіннесс» уже володіла двома пивоварними заводами у Великій Британії і безліччю фірмових пабів. Кажуть, директор-розпорядник компанії Х’ю Бівер був людина начитана, любив повихвалятись унікальними знаннями, а доводячи комусь свою правоту, ще й мав звичку битися на щось об заклад. Якось у товаристві мисливців він затіяв суперечку про те, який птах швидше літає: золотиста сивка або шотландська куріпка? Тоді переможця у дискусії не виявилося, бо навіть Бівер не міг документально підтвердити свою правоту.

Завсідники пабів добре знали вдачу Бівера. Частенько, щойно він з’являвся, земляки відразу ж починали вітати його такими словами: «Ну, на що битимемося об заклад цього разу?.. А свої розумні книжки, де про це написано, ти з собою приніс?»

Зрештою комусь спало на думку запропонувати азартним і охочим до спорів завсідникам пабів деяке достовірне джерело інформації від імені компанії «Гіннесс». Присутній при цій розмові молодший пивовар компанії Кріс Четуей тут же порекомендував людей, котрі цілком підходили на роль авторів і видавців такого «джерела» — братів-близнюків Норіса і Росса МакУіртерів. Вони були журналістами і за гонорар погодилися спробувати укласти такий друкований довідник «різних дивовижних рекордів». Робота тривала понад рік, і в серпні 1955-го перша книга Гіннесса на 198 сторінок була готова.

Перше видання називалося «Книга найвищих ступенів. Про найбільше і найменше, найвище і найнижче, найшвидше і найповільніше, нове, голосне, гаряче, холодне і сильне». Її стали продавати у пабах клієнтам, які охоче купували книгу просто задля розваги за кухлем пива. Проте вже за кілька місяців вона стала бестселером у Великій Британії. А згодом — й у світі… З листопада 1974-го книга світових рекордів удостоїлась і власного місця у ряду рекордів Гіннесса — було розпродано рекордний її наклад 23,9 мільйона екземплярів. До 1997 року ця цифра зросла до 97 мільйонів. А нині загальний наклад видання вже перевищив 150 мільйонів. Більшим видавалася тільки Біблія.

Сьогодні у різних країнах спеціальні уповноважені комісії фіксують нові рекорди і видають спеціальні дипломи. Щороку в усьому світі провадяться офіційні змагання, встановлюються нові рекорди або долаються вже зафіксовані.

«Книга рекордів Гіннесса» вражає своїми незвичайними досягненнями навіть найзатятіших скептиків. Основні її розділи: багатство, досягнення, знання, мистецтво, сучасні технології, відвага, слава, спорт, небезпека і катастрофи, музеї, фільми, дивовижні історії… Деякі рекорди захоплюють, інші викликають усмішку, навіть жахають. Також чимало серед них просто безглуздих. Утім, багатьом і такі до вподоби, адже світ любить оригіналів.

Саме так — оригіналом — можна назвати і чоловіка, котрого ви бачите на фото. Це Кевін Фаст, сьогодні вже 56-річний священик із канадської провінції Онтаріо, який уславивсь як найдужчий чоловік на планеті. Йому належать кілька рекордів, занесених до «Книги рекордів Гіннесса». Уявіть, «упрягшись» у трос, він зумів пересунути-протягнути на кількадесят метрів уперед найважчу у світі, 57-тонну, вантажівку, 189-тонний літак, а також підняти, посадивши собі на спину, 22 огрядні жінки.

До речі, і в Україні започатковано національну Книгу рекордів, яка набуває популярності серед співвітчизників, які не проти прославитись. Її також цікаво погортати і подивуватися. А може, й посміятися…

Версія для друку          До списку статтей
  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть народне повчальне прислів’я. Слова-підказки — нижче.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Сильне захоплення чим-небудь, запал, завзяття.

2. Звуковий сигнал, який подає електричний прилад.

3. Найпростіша одноклітинна тварина, яка не має сталої форми.

4. Загадка, в якій слова або фрази, що розгадуються, зображено у вигляді комбінації малюнків із літерами та іншими знаками.

5. Широкий асфальтовий шлях, що з’єднує великі міста.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове