Архів
Вівторок,
19 березня 2019 року

№ 22 (19669)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 749

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малювали Олексій КОХАН і Анатолій ВАСИЛЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Мандрівка в дивосвіт

Найдорожча у світі пряність

Нині у Карпатах схили гір буквально вкриті ніжно-фіолетовим килимом. Такий же можна зустріти повсюди: і в лісистих місцях на осонні, і на степових кам’янистих схилах. Це цвітуть крокуси. Хоча ці квіти як тільки не називають у народі — і шафраном, і брандушками, і маслянками, і серенками…

ПЕРВОЦВІТИ дуже красиво розправляють свої пелюстки на досі не відталому до кінця ґрунті. Вони так низенько посаджені, що, здається, не мають стебла, виринули із землі. Милують око їхні фіолетові (а то й жовті, блакитні, лілові або сині) пелюстки, що утворюють чашечку, всередині якої ховаються рильця з трьома тичинками яскравого жовтого, жовтогарячого або червоного забарвлення.

Крокус — рослина родини півникових (або ірисових). Виростає він із бульбоцибулини і зазвичай цвіте від початку березня до середини квітня. Цієї пори його темно-зелені лінійні листки ще настільки короткі, що утворюють навколо квіткової чашечки лише невидиму для споглядача зелену коронку. Тільки згодом, коли крокус відцвіте, він розпустить своє пружке гостре листя і виросте заввишки до 20-30 сантиметрів.

Уявіть, цибулини названих первоцвітів під землею здатні витримувати морози до мінус 20 градусів, а вже розквітлі квіти — до мінус восьми. Навіть окультурені їх сорти (а нині уже виведено понад 300) практично не вражаються хворобами. Вони щороку радують добрими сходами господарів у садках, якщо посаджені на осонні та в місцині, де немає застою вод.

Це одна із найдавніших окультурених рослин. Її цибулини їстівні. Їх варять, запікають або тушкують. У європейській та азіатській кухні є чимало рецептів приготування страв із крокусових цибулин.

Але найкоштовнішою частиною крокуса все ж є його рильця з тичинками, які багаті на чимало ефірних олій, кальцій, фосфор, вітаміни та глюкозу. Саме тому з них і сьогодні в світі виготовляють ліки, помічні від багатьох недуг. А ще широко застосовують у парфумерії. До того ж із висушених рилець цієї квітки вже впродовж багатьох століть готують запашну приправу за назвою «шафран», яку додають до борошняних випічок та м’ясних страв, соусів і супів. Шафраном навіть ароматизують напої. Наприклад, у деяких країнах його кладуть у чай і каву, компоти.

Кажуть, в епоху Середньовіччя ця рослина цінувалася на вагу золота. Ще б пак, адже для отримання одного кілограма сушеного шафрану належить обірвати рильця щонайменше 80 тисяч квіток! І сьогодні натуральний шафран є найдорожчою пряністю у світі. Уявіть, один його грам коштує щонайменше 10 гривень, як на наші гроші. Відтак, виходить, кілограм цих прянощів вартує 1000 гривень!

Шафранові рильця ще й містять дуже інтенсивний жовтий барвник, розчинний у воді. Стародавні греки і римляни у своїх книгах не раз згадували шафран як чудовий засіб для фарбування одягу і взуття. За давньогрецькою міфологією боги носили саме золотисто-жовтий одяг, фарбований шафраном. Часто згадує цю рослину у своїх творах і римський поет Публій Овідій Назон. З його поезії відомо, що шафран завдяки своїй високій ціні був символом надмірного марнотратства римських імператорів. Так, один із імператорів купався в ставках, води яких були ароматизовані шафраном. У залах, де відбувалися бенкети давньоримських вельмож, шафраном посипали підлогу. Коли на свято імператори проїздили містом, дорогу щедро встилали цією духмяною рослиною…

Сьогодні 90% світового окультуреного шафрану вирощується і перероблюється на спецію в Ірані. Втім, у природному середовищі ця рослина зникає. В Україні своїх загребущих рук до цього доклали і браконьєри, які цієї пори масово полюють на крокуси з метою продажу. Це заборонено законом, адже їх занесено до Червоної книги України. Шкода, що знаходяться охочі купувати такі букетики первоцвітів.

Версія для друку          До списку статтей
  • Криптограма

Добери ключі

Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова, які складуть народне повчальне прислів’я. Слова-підказки — нижче.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Сильне захоплення чим-небудь, запал, завзяття.

2. Звуковий сигнал, який подає електричний прилад.

3. Найпростіша одноклітинна тварина, яка не має сталої форми.

4. Загадка, в якій слова або фрази, що розгадуються, зображено у вигляді комбінації малюнків із літерами та іншими знаками.

5. Широкий асфальтовий шлях, що з’єднує великі міста.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове