Архів
П’ятниця,
15 березня 2019 року

№ 21 (19668)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Оптимальний вік сіянців

СІЯТИ на розсаду слід у такі терміни, щоб на грядку вона потрапила у віці 60 днів. Якщо ж розсада помідорів перебуватиме на підвіконні довше, то вона зазвичай витягується, хиріє і в результаті виходить дуже ослабленою. А це негативно позначається на врожаї. І причина не лише в тому, що рослини погано приживлюються і відстають у рості.

Найнегативніше впливає явище незворотного процесу ослаблення розсади при надмірно тривалому її вирощуванні в невеликому обсязі ґрунту. Відбувається це через отруєння рослин власними кореневими виділеннями: корені починають пріти, і в подальшому рослина вже не може нормально розвиватися. Особливо яскраво це проявляється в огірків та інших гарбузових культур.

Тому розсаду огірків, капустяних культур і більшості квітів не тримають на підвіконні довше одного місяця.

Для пасльонових (томат, перець, баклажан) граничний термін вирощування розсади — два місяці. Затим рослинам (якщо в цьому є необхідність через погодні умови) слід додати ґрунту, нарощуючи борти ящиків.

Версія для друку          До списку статтей

ОКРІМ того, що ми надрукували нещодавно посівний календар, подамо ще розлогий матеріал «Що та коли сіяти». В ньому зазначимо найоптимальніші строки сівби всіх найпопулярніших городніх культур, коротко охарактеризуємо їх стосовно морозостійкості, вимог до тепла, стійкості проти спеки. З такою посівною «програмою» вам буде легше орієнтуватися, насіння яких культур розпочинати готувати до посіву та виходити в поле.

І в наступному випуску продовжимо давати відповідь на деякі ваші листи. Зокрема, К. І. Лисун із Сумщини попросила розповісти про агротехніку цибулі ріпчастої, щоб її не уразив грибок, оскільки торік вся цибуля у жінки була з чорнотою, як вона її не просушувала. Тож розглянемо особливості догляду за культурою та захисту від хвороб і шкідників.

Мабуть, нема людини, яка не любила б шовковиці. Певно, з нею пов’язані в багатьох спогади дитинства: чорний від ягід рот, замурзаний одяг і, як-то кажуть, щастя повні штани... Читач М. А. Примаков із Кривого Рогу хоче дізнатися, чим відзначається, як він пише, гібрид польської селекції Шеллі. Сорт справді особливий, проте не польський, а рідний, із Полтавщини. Читайте й дізнавайтеся, чим же він гарний.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове