![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Знезараження насіння НИНІШНЯ екологічна ситуація змушує господарів обов’язково вдаватися до знезараження насіння перед висіванням як на розсаду, так і у відкритий ґрунт. Сіяти необробленим насінням означає ризикувати майбутнім урожаєм. Знезараження посівного матеріалу можна проводити в гарячій воді (48-50ОС) протягом 20 хвилин. Після цього його слід промити в холодній воді, а потім підсушити. Цей прийом дуже ефективний для овочевих культур родини капустяних. Проти фомозу буряків, моркви насіння прогрівають довше — 30 хвилин, але при цьому знижують температуру до 40-45ОС або тримають 15 хвилин при температурі 52ОС. Вдаючись до термообробки насіння, слід користуватися термометром. Од вірусної, бактеріальної та грибкової інфекції насіння огірків і томатів знезаражують в 1-процентному розчині перманганату калію протягом 15-20 хв. Непоганий ефект дає намочування посівного матеріалу в 2-3-процентному розчині перекису водню, нагрітого до 38-45ОС, протягом 20 хвилин, або в 20-процентному розчині соляної кислоти протягом 10-15 хвилин. Бактерицидну властивість має сік алое. Перед його застосуванням із цією метою листя алое слід попередньо витримати в холодильнику 5-6 діб за температури плюс 2ОС. Потім із нього віджимають сік. Насіння занурюють у сік і витримують добу, після чого його підсушують. Насіння редиски, дайкону і всіх видів капусти від таких інфекцій, як судинний бактеріоз і несправжня борошниста роса, доцільно обробити в розчині часнику. Для цього треба перемішати 25 грамів потовченого часнику в 100 мл води і в цю суміш опустити на годину насіння, потім його промити і підсушити. Дезінфекцію насіння огірків можна провести шляхом нагрівання його на сонці протягом кількох днів, розсипавши тонким шаром. Версія для друку До списку статтей | ОКРІМ того, що ми надрукували нещодавно посівний календар, подамо ще розлогий матеріал «Що та коли сіяти». В ньому зазначимо найоптимальніші строки сівби всіх найпопулярніших городніх культур, коротко охарактеризуємо їх стосовно морозостійкості, вимог до тепла, стійкості проти спеки. З такою посівною «програмою» вам буде легше орієнтуватися, насіння яких культур розпочинати готувати до посіву та виходити в поле. І в наступному випуску продовжимо давати відповідь на деякі ваші листи. Зокрема, К. І. Лисун із Сумщини попросила розповісти про агротехніку цибулі ріпчастої, щоб її не уразив грибок, оскільки торік вся цибуля у жінки була з чорнотою, як вона її не просушувала. Тож розглянемо особливості догляду за культурою та захисту від хвороб і шкідників. Мабуть, нема людини, яка не любила б шовковиці. Певно, з нею пов’язані в багатьох спогади дитинства: чорний від ягід рот, замурзаний одяг і, як-то кажуть, щастя повні штани... Читач М. А. Примаков із Кривого Рогу хоче дізнатися, чим відзначається, як він пише, гібрид польської селекції Шеллі. Сорт справді особливий, проте не польський, а рідний, із Полтавщини. Читайте й дізнавайтеся, чим же він гарний.
|