![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
ВербиченькаCторінку підготувала Устина ГРЕЧАНЮК. Малюнки Олексія Кохана та Олега Шупляка. |
Версія для друку До списку статтей
Посуд із душею Ліна ПАСЬКО. ФАРФОР, фаянс, скло, метал, пластик… Саме такий посуд переважає на нашій кухні. Він зручний, стильний, а деякий ще й практичний, бо довговічний. Та по-справжньому корисним є наш, дідівський, глиняний посуд. Адже глина — найсприятливіший матеріал, оскільки не має всіляких домішок. Посуд із неї екологічно чистий, а страви — надзвичайно смачні. Спробуйте приготувати — і ви відчуєте суттєву різницю між борщем, звареним у каструлі і у глиняному баняку, та ще й у духовій шафі або печі. Глиняний посуд дає можливість страві прогріватися рівномірно та тушкуватися у власному соку, тому господині немає потреби використовувати надмірну кількість олії, масла чи жиру. Відповідно їжа виходить не лише неймовірно смачна, а й корисна. До того ж глина чудово тримає температуру — приготована їжа довго може лишатися гарячою, а налиті у глечик холодне молоко, компот чи узвар тримати свою первісну температуру. Продукти ж довше зберігаються свіжими. Глиняний посуд має ще й естетичні властивості. Приємно тримати в руках горнятко із запашним чаєм або кавою і відчувати неймовірний затишок та спокій. Експерти це пояснюють тим, що глина має властивість накопичувати лише позитивну енергетику і ділитися нею з людиною. Тому недарма наші предки перед використанням такого посуду обов’язково ополіскували його холодною водою, змиваючи увесь негатив. До речі, ця рекомендація не втратила актуальності й сьогодні. Щоб страва вийшла особливо смачна і соковита, кулінари радять потримати попередньо глиняні горщики 15 хвилин у холодній воді. Це робиться для того, щоб глина увібрала вологу і менше рідини забирала з продуктів. До того ж у духовці волога зі стінок посуду випаровуватиметься, і за рахунок її циркуляції страви набуватимуть особливого смаку. Однак варто знати, що глиняний посуд вибагливий у догляді та використанні. Приміром, він не терпить мийних засобів, різкого перепаду температур та здатний накопичувати у собі аромати від їжі. Тому й радять для страв із різкими запахами мати різні ємності. А сушити посудину варто на сонці. Якщо, звісно, дає змогу пора року. Купуйте глиняні вироби ручної роботи. На відміну від виготовлених на станку вони «з душею» і тримають тепло людських рук. Версія для друку До списку статтей |