Архів
Вівторок,
5 березня 2019 року

№ 18 (19665)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Виборці сказали своє слово

ЕСТОНІЯ. Парламентські вибори виграла опозиційна «Партія реформ».

Докладніше...
Останній оплот джихадистів

СИРІЯ. Сили, які підтримуються США, пішли в наступ на останній бастіон «ІДІЛ» на сході країни.

Докладніше...
Це, називається, нормально

БІЛОРУСЬ. Олександр Лукашенко балотуватиметься на шостий президентський термін.

Докладніше...
Позачергово обрали мера

ПОЛЬЩА. Мером Гданська обрано Александру Дулькевич.

Докладніше...
Меншає безробітних

У ЄВРОСОЮЗІ рівень безробіття впав до мінімуму із початку століття.

Докладніше...
Народний протест

ЧОРНОГОРІЯ. У столиці Подгориці відбувся масовий протест проти влади.

Докладніше...
Індійсько-пакистанський конфлікт

ПАКИСТАН продовжив заборону на польоти у своєму авіапросторі.

Докладніше...
Потужний торнадо

США. Штатами Алабама і Джоржія пронісся потужний руйнівний торнадо.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

Без гідних зарплат

Галина ВЕРНИГОРА.

СЕРЕДНІЙ заробіток працівників агропідприємств області нині становить 6,4 тисячі гривень. Таку інформацію оприлюднили на апаратній нараді в головному управлінні Державної фіскальної служби. І хоч це на 1,2 тис. грн, або на 23%, більше, ніж у відповідному періоді 2017 року, та все ж на 900 гривень менше від середньообласного рівня, а також майже вдвічі менше, ніж пересічно по країні.

Тим часом найбільше трудівники АПК отримують у Голованівському (11 тис. грн), Знам’янському (8 тис.), Олександрівському (8,3 тис.), Світловодському (8 тис.) та Новоукраїнському районах (7,8 тис. грн). Низькі виплати в Бобринецькому (3,8 тис. грн), Гайворонському (5,1 тис.), Компаніївському (5,3 тис.), Кропивницькому (5,3 тис.) і Вільшанському (5,4 тис. грн) районах.

Запрацювала телемедицина

РЕГІОН — серед п’яти областей, де стартувало впровадження у тестовому режимі телемедичних технологій. Вже розпочали дистанційні консультації з провідними спеціалістами обласних медзакладів лікарі десяти новозбудованих сільських амбулаторій. Серед них, зокрема, і Єлизаветградківська амбулаторія Олександрівського району. У ній першим із допомогою телемедицини обстежили пацієнта, який торік переніс гострий інфаркт міокарда. Його кардіограма системою мобільної діагностики передавалась кардіологу обласної лікарні. Дуже швидко сімейний лікар отримала на комп’ютер відповідь щодо стану хворого та рекомендації стосовно подальшого лікування пацієнта… Таким чином пацієнтам спростили доступ до висококваліфікованої медичної допомоги.

Наступними роками до системи телемедичного консультування мають приєднатись усі заклади охорони здоров’я країни. Вона буде багаторівневою — лікарі первинки консультуватимуться з лікарями другого рівня (після забезпечення районних лікарень програмним та іншим відповідним обладнанням), лікарі другого рівня — з обласними фахівцями, а обласні — зі спеціалістами національних медичних установ.

Без допомоги не вижити

КОЖНЕ третє домогосподарство області сьогодні одержує субсидію на оплату послуг ЖКГ. Загалом це майже 140 тисяч родин. За даними ОДА, нинішнього року для області на виплату житлової субсидії в держбюджеті передбачено 771,6 млн грн, а на виплату субсидії на тверде паливо та скраплений газ — 182,8 млн грн.

АЧС поки оминає

ТОРІК Кіровоградщина потрапила до переліку чотирьох областей, де не трапилось жодного випадку захворювання на африканську чуму свиней. Для довідки: в Україні загалом було зареєстровано 145 випадків АЧС. Нині профілактичні заходи тривають, оскільки загроза потрапляння хвороби на Кіровоградщину існує (випадки АЧС зареєстровано на сусідніх Черкащині, Миколаївщині та Дніпропетровщині).

Тим часом в області залишається актуальною проблема захворюваності тварин на сказ, оскільки має місце значне поширення цієї небезпечної недуги серед диких тварин. Торік на Кіровоградщині зареєстровано 153 випадки захворювання і 11 випадків уже в січні цього року.

Потрібні лікарі й учителі

ОСТАННІМИ роками у краї стрімко зростає потреба у шкільних учителях та лікарях, надто у глибинних населених пунктах. Зокрема, загальноосвітні заклади в сільській місцевості конче потребують 160 викладачів-предметників. Надто у Петриківському, Долинському, Голованівському, Знам`янському та Світловодському районах…

Як відомо, нинішнього року запускається державна програма із позаконкурсного вступу на бюджет до педагогічних і медичних вишів тих абітурієнтів, які підпишуть угоду про відпрацювання трьох років у селі після отримання диплома. Від районних органів самоврядування в ОДА вже надійшли заявки на майбутніх фахівців. Але ж поки вони вивчаться, мине п’ять років. Тим часом у школи Петрівського району конче потрібні 13 учителів. А Смолінська амбулаторія та медико-санітарна частина №17 запрошують на роботу лікарів. Зокрема, там шукають отоларинголога, офтальмолога, лікаря-лаборанта, хірурга, терапевта (лікаря внутрішньої медицини), сімейного лікаря (на період декретної відпустки). Спеціалістам неодмінно нададуть житло і виплатять одноразову адресну допомогу.

Посадили на чотири роки

ЧОЛОВІКА, який викрадав метал з могил на території центрального цвинтаря на околиці села Млинок Онуфріївського району, ув’язнили на чотири роки і два місяці.

Про це йдеться в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Слідство встановило, що вандал тричі приходив на кладовище, викопував з могил металеві швелери, які потім здавав на брухт. На судовому засіданні він у скоєному зізнався та покаявся. Запевнив суд, що не вчинить подібного у майбутньому. Однак, враховуючи попередню судимість, суд вирішив, що виправлення обвинуваченого можливе лише в умовах ізоляції його від суспільства.

Анна, Вікторія, Моніка, Стелла...

ВІД ПОЧАТКУ року минулого і по березень нинішнього в області народилося 8,2 тисячі немовлят. Якими іменами називали краяни своїх синів і дочок? За даними обласної юстиції, на Кіровоградщині поширеними іменами стали Анна, Валерія, Вікторія, Софія, Анастасія, Олександра, Кіра, Катерина, Поліна, Аліна, Єва, Вероніка, Злата та Діана. Серед хлопчиків — Олександр, Максим, Матвій, Макар, Андрій, Давид, Дмитро, Іван, Владислав, Ярослав, Сергій, Артем і Станіслав. Як завжди, вистачає й батьків, які віддають перевагу незвичним іменам. Зокрема, торік на світ з’явилися Амалія, Асміна, Автора, Вів’єн, Міррослава, Моніка, Мубіна, Нікка, Ріната та Стелла. Якщо говорити про хлопчиків, серед найоригінальніших імен можна виділити такі — Айдар, Арон, Дамір, Діоніс, Мілослав, Імір, Кай, Гордій, Леонард і Златослав.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Приїхали
Читати
Рулони на мільйони
Читати
Питання знову зависло
Читати
Кому в Україні жити добре
Читати
Автокефалія не обговорюється
Читати
Кір: свіжа статистика
Читати
Гідне забезпечення захисникам
Читати
Рівність іще не повсюдна
Читати
Можливостей знайти себе більшає
Читати
Ще одна ЗВТ
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове