Архів
Вівторок,
5 березня 2019 року

№ 18 (19665)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Виборці сказали своє слово

ЕСТОНІЯ. Парламентські вибори виграла опозиційна «Партія реформ».

Докладніше...
Останній оплот джихадистів

СИРІЯ. Сили, які підтримуються США, пішли в наступ на останній бастіон «ІДІЛ» на сході країни.

Докладніше...
Це, називається, нормально

БІЛОРУСЬ. Олександр Лукашенко балотуватиметься на шостий президентський термін.

Докладніше...
Позачергово обрали мера

ПОЛЬЩА. Мером Гданська обрано Александру Дулькевич.

Докладніше...
Меншає безробітних

У ЄВРОСОЮЗІ рівень безробіття впав до мінімуму із початку століття.

Докладніше...
Народний протест

ЧОРНОГОРІЯ. У столиці Подгориці відбувся масовий протест проти влади.

Докладніше...
Індійсько-пакистанський конфлікт

ПАКИСТАН продовжив заборону на польоти у своєму авіапросторі.

Докладніше...
Потужний торнадо

США. Штатами Алабама і Джоржія пронісся потужний руйнівний торнадо.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освітня панорама

Репетиторе, задекларуй прибутки

Олена БЕГМА.

ТІ, ХТО постійно надає репетиторські послуги, але при цьому не оформлений як фізична особа-підприємець, мають до 1 травня подати податкову декларацію за рік і сплатити податок, нагадала Державна фіскальна служба.

Репетиторські послуги, надто для випускників шкіл, нині недешеві. Ціна нерідко залежить не лише від населеного пункту (у містах беруть дорожче), а й від престижності (читай: крутизни) школи та університету, куди має намір вступати учень. Чимало громадян саме таким неофіційним способом заробляють на життя. Вочевидь із наближенням традиційно «найурожайнішого» для репетиторів сезону — закінчення навчального року фіскали взялись і за них. Доходи від репетиторства оподатковуються за ставкою 18%. З них також вираховується військовий збір за ставкою 1,5%.

Без математики вже ніяк

ДЛЯ УЧНІВ 4-х і 9-х класів державна підсумкова атестація з математики стане обов’язковою вже у нинішньому році. Випускники початкового та базового рівнів загальноосвітньої школи складатимуть письмовий іспит у своїх школах.

А вже за два роки, з 2021-го, іспит з математики у формі ЗНО стане загальнообов’язковим і для учнів, які закінчують 11-й клас або здобувають професійно-технічну освіту на освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста.

Пілотна сертифікація вчителів

ЗАВЕРШИЛАСЬ реєстрація вчителів початкової школи на участь у пілотній сертифікації, що буде проведена у формі ЗНО та психологічних занять у жовтні-листопаді 2019-го. Участь у цьому випробуванні наразі є добровільною. Усім, хто успішно складе іспити, обіцяють підвищити на 20% заробітну плату. За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, перевірити себе виявили бажання 980 учителів з усіх регіонів країни. Згодом сертифікація стане обов’язковою не лише для вчителів початкової школи, а й для всіх предметників середньої та старшої.

Iнклюзія в дії

ЗА останні два роки кількість закладів загальної середньої освіти з інклюзивними класами зросла до 3788, відзвітувало МОН. Це означає, що вже прийняті на навчання і сидять за одними партами з однолітками діти, які мають вади психофізичного розвитку. Загальна кількість учнів з особливими освітніми потребами сягнула 11 839.

Загалом же, за статистикою з областей, у близько 74% всіх шкіл в Україні (11 560 навчальних закладів) забезпечено безбар’єрний простір, але лише до 1-го поверху. З них пандусами облаштовано 69% шкіл (10 781), кнопками виклику допомоги 23% (3664 школи). Водночас спеціально обладнані туалети для дітей з інвалідністю мають менше 5% закладів середньої освіти (746). Тобто можна зробити висновок, що більшість наших шкіл не пристосовані для дітей з інвалідністю належним чином і у підсумку ці діти все ще не мають можливості комфортно відвідувати звичайні школи.

«Замовили слово» за робітничі професії

МІНІСТЕРСТВО освіти закликало випускників 9-х та 11-х класів, які обирають подальшу освітню траєкторію, придивитися до можливостей, які дають заклади професійно-технічної освіти. При цьому відомство оприлюднило графік проведення днів відкритих дверей, що проводитимуть ПТУ в усіх регіонах України. На ініціативу чиновників одразу відгукнулись соціальні мережі. Ось один із записів людей, посвячених у тему: «А на що, власне, звертати увагу? Найчастіше заклад профтехосвіти — це 30 років без нового обладнання і матеріалів, підручників зі спеціальних предметів, злиденне існування викладачів і майстрів, засилля чиновників, які пнуться зі шкіри, щоб продемонструвати необхідність свого існування».

На цей раз обійшлося

НАВЕСНІ випускні іспити у формі повноцінного зовнішнього незалежного оцінювання у регіональних центрах УЦОЯО складатимуть лише учні 11-х класів та студенти коледжів і технікумів. Натомість дев’ятикласники, як і попередніми роками, традиційно екзаменуватимуться письмово у своїх школах. Тобто зовнішнього незалежного оцінювання для них запроваджено не буде. Хоча раніше із Міносвіти і лунали настійливі пропозиції експериментально впровадити його для випускників середньої школи хоча б у кількох регіонах. Як зазначила чільниця Міносвіти Лілія Гриневич, запустити ЗНО у 9-му класі планують до старту старшої профільної школи — Нової української школи. За чинним календарем реформи це відбудеться приблизно після 2026-2027 навчального року.

А де записка від мами?

ЯКЩО діти не відвідують школу, то батьки мають повідомляти про причину відсутності своїх дочок і синів на заняттях. Ось яке роз’яснення дає МОН у рамках свого спеціального проекту «Правила школи». Якщо дитина не відвідує школу через сімейні обставини, то батьки мають надати відповідну пояснювальну записку. Якщо учень захворів, то потім обов’язково необхідно взяти медичну довідку про те, що дитина вже здорова і може відвідувати колектив.

Важливо знати, що, згідно із законодавством, якщо учень чи учениця не відвідує школу впродовж 10 днів поспіль без пояснення причини, заклад зобов’язаний повідомити поліцію або службу у справах дітей. Тому, якщо ваша дитина захворіла або не відвідує школу з поважних причин, будь ласка, повідомте класного керівника в перший день її відсутності, — наголошують у МОН.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Приїхали
Читати
Рулони на мільйони
Читати
Питання знову зависло
Читати
Кому в Україні жити добре
Читати
Автокефалія не обговорюється
Читати
Кір: свіжа статистика
Читати
Гідне забезпечення захисникам
Читати
Рівність іще не повсюдна
Читати
Можливостей знайти себе більшає
Читати
Ще одна ЗВТ
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове