Архів
Вівторок,
5 березня 2019 року

№ 18 (19665)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Виборці сказали своє слово

ЕСТОНІЯ. Парламентські вибори виграла опозиційна «Партія реформ».

Докладніше...
Останній оплот джихадистів

СИРІЯ. Сили, які підтримуються США, пішли в наступ на останній бастіон «ІДІЛ» на сході країни.

Докладніше...
Це, називається, нормально

БІЛОРУСЬ. Олександр Лукашенко балотуватиметься на шостий президентський термін.

Докладніше...
Позачергово обрали мера

ПОЛЬЩА. Мером Гданська обрано Александру Дулькевич.

Докладніше...
Меншає безробітних

У ЄВРОСОЮЗІ рівень безробіття впав до мінімуму із початку століття.

Докладніше...
Народний протест

ЧОРНОГОРІЯ. У столиці Подгориці відбувся масовий протест проти влади.

Докладніше...
Індійсько-пакистанський конфлікт

ПАКИСТАН продовжив заборону на польоти у своєму авіапросторі.

Докладніше...
Потужний торнадо

США. Штатами Алабама і Джоржія пронісся потужний руйнівний торнадо.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Повертаючись до надрукованого

«I Дніпро, і кручі...»

Анатолій ЖУПИНА, головний редактор тижневика «Новий день»,

Василь ПІДДУБНЯК,

кор. «Сільських вістей».

Херсонська область.

Так називалося журналістське розслідування про те, як з «благословення» голови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, котрий довірився чиновникам облдержадміністрації, на берег Дніпра запустили «інвесторів» з Кривого Рогу («Сільські вісті» за 7 березня 2018 р.). У тій оборудці взяло безпосередню участь і Державне агентство лісових ресурсів, службовці якого (головно столичні!) не стали на захист ні державної маєтності, ні, зрештою, природи.

ПОВЕРТАЄМОСЯ до резонансної публікації.

Нагадаємо, про що йшлося. Маловідоме широкому загалу ТОВ «Таврія Груп», зареєстроване за адресою напівзруйнованої хижі у селі Гаврилівка Нововоронцовського району, заходилося перетворити мальовничий берег однієї із заток Каховського моря поблизу села Новоолександрівка того ж таки Нововоронцовського району на зразкову рекреаційну зону. Під «проект» криворізьких товстосумів голова облдержадміністрації Андрій Гордєєв видав розпорядження за №1000 від 28.12.17 р. «Про виділення ТОВ «Таврія Груп» лісової ділянки для довгострокового тимчасового користування». Контроль за виконанням цього документа його підписант поклав на свого заступника Євгена Рищука.

В означеному розпорядженні йшлося про те, що, «враховуючи погодження Державного агентства лісових ресурсів України, Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державного підприємства «Великоолександрівське лісомисливське господарство» (далі — ДП «Велико-олександрівське ЛМГ»), висновки державного підприємства «Харківська державна лісовпорядна експедиція», відповідно до статей 18-ї, 20-ї пункту 6-го статті 31-ї, статей 67-ї, 74-ї Лісового кодексу України, керуючись статтею 6-ю, пунктом 1-м частини першої статті 39-ї, частиною 1-ю статті 41-ї Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Товариству з обмеженою відповідальністю «Таврія Груп» тимчасово, строком на 49 років (!), надається ділянка площею 24,6 га. Причому — без вилучення зі складу земель постійного користувача, себто ДП «Великоолександрівське ЛМГ».

Очевидно, ощасливлені повелінням Андрія Гордєєва «інвестори» з Кривого Рогу з радощів навіть не прочитали другої сторінки передноворічного розпорядження, де чорним по білому записано (цитуємо):

«3.2. Забороняється зводити капітальні будівлі на лісовій ділянці, переданій у довгострокове тимчасове користування.

3.3. Використання корисних властивостей лісів здійснювати з урахуванням вимог щодо збереження лісового середовища і природних ландшафтів з додержанням правил архітектурного планування приміських зон і санітарних вимог».

Ні, ділки з обмеженою відповідальністю «Таврія Груп» прочитали таки увесь текст розпорядження і почали діяти на вкритому лісом березі затоки саме з цитованих вище пунктів.

І вже тоді стало зрозуміло, що криворіжці замахнулися створити не наметове містечко для аматорів зеленого туризму, а, швидше, інший, набагато грандіозніший об’єкт.

Слід віддати належне завзяттю «інвесторів» у галузі «зеленого» туризму. Видно було вже зразу, що прийшли вони на берег, уподобаний, до речі, дітками із сусіднього санаторію, не на 49 років.

…Вдарили на сполох жителі Новоолександрівки, для котрих цей правий берег Дніпра — і місце відпочинку, і риболовля, і грибні місця. Люди дуже швидко відчули і побачили, куди гнуть криворізькі «оздоровлювачі» з товстими гаманцями.

Чи не першим став на захист громади, громадського і державного добра (землі і лісу) новоолександрівський сільський голова Олександр Левечко. На законні вимоги сільського голови не забарилася «відповідь» в образі незнайомих людей, схожих на «тітушок», котрі ладні були стерти Олександра Яковича на порох. Однак він не з лякливих!

Левечка тоді підтримали сільські голови району, котрі з’їхались у Новоолександрівку, аби сказати своє рішуче «ні» вакханалії.

Свідком «наїзду» на сільського голову був директор Новоолександрівської школи, заступник сільського голови, депутат райради останніх п’яти скликань Василь Береговий. Він тоді сказав таке: «У нас криворіжці відпочивають давно і скрізь — від Нововоронцовки до Дудчан. У нас ніколи не було ніяких конфліктів. А ще я скажу наступне: Шилова, Каїрська, Милова балки, вже й Дудчанська (той бік) не є доступними для простого народу. І це ще тільки початок! Ніхто не заперечує проти інвесторів. У нас у Новоолександрівці є два пансіонати. Ціле літо вони порожні. «Блакитна затока» — ідеальний пансіонат. Є альтанка, спортивні майданчики, а відпочивальників нема. Беріть, розвивайте оздоровлення…».

Ми наводимо ці слова ще раз для того, аби чиновники з облдержадміністрації, котрі «підмахують» різні розпорядження на користь «корисних» інвесторів, бачили хоч би на кілька метрів далі порога «білого дому». Зрештою державний хліб вони їдять не для того, аби свій приберегти.

Заступник голови облдержадміністрації Євген Рищук у своєму коментарі (розміщений на сайті ОДА 30.01.2018 р.) висловив власну позицію щодо будівництва у лісі під Новоолександрівкою, згадавши про обіцянку ТОВ «Таврія Груп» «відновити сад», «створити рекреаційну стежку, лісові культури». Зауважив про те, що: «власне договір про користування ними (24,6 га. — Ред.) підприємство уклало з ДП «Великоолександрівське ЛМГ».

Багатообіцяюча й кінцівка цього коментарю Євгена Рищука: «На території Херсонської області знаходиться 172 тис. га земель лісогосподарського призначення державних лісогосподарських підприємств (більшість із них — рукотворні). Щороку ми стаємо свідками їх засмічення, недбалого ставлення, підпалів. А так уже на майже 25 гектарах з’явиться господар, який займатиметься їх благоустроєм, зберігатиме ландшафти, контролюватиме дотримання правил пожежної та санітарної безпеки».

Прикро, що обласні чиновники високого рангу досі не напитали дорогу на Новоолександрівку. Вона, правда, не схожа на «рекреаційну стежку» від «Таврія Груп», але веде до істини. А до істини, як відомо, легких доріг не буває.

Невдовзі на сайті ОДА з’явився коментар Євгена Рищука, а в тижневику «Новий день» був опублікований лист до голови облдержадміністрації Андрія Гордєєва за підписом сільського голови Олександра Левечка та 493 жителів Новоолександрівки. Наводимо фрагмент листа, про який адресат, напевне, забув або й узагалі не читав:

«Шановний Андрію Анатолійовичу! Очевидно, Вам ніхто не повідомив, що колись унікальний куточок таврійської природи, де народивсь і який описав у своїх книгах нині живий Е. О. Фальц-Фейн, міг бути і планувався як центр зеленого туризму, а перетворився нині на місце незаконної забудови мешканцями міста Кривий Ріг Дніпропетровської області. Саме дані жителі з Кривого Рогу і є засновниками тієї фірми, якій Ви своїм розпорядженням надали в користування земельну ділянку. Місцезнаходження ТОВ «Таврія Груп» — село Гаврилівка, вулиця Приморська, 67, Нововоронцовського району. Проте за даною адресою ніякої фірми немає. Тільки пустуючий будинок, власником якого є Розенталь Олександр Валерійович.

Найголовніше, що протягом останніх п’яти років тими особами, яким Ви надали в користування земельну ділянку, порушуються конституційні права громадян щодо вільного доступу до водних та інших природних ресурсів.

Ми щиро надіємося, що Ви, Андрію Анатолійовичу, як представник гаранта Конституції у Херсонській області, більш детально вивчите дане питання і приймете обґрунтоване рішення в інтересах громади…».

Представник гаранта Конституції України у Херсонській області на цього листа селянам, на жаль, так і не відповів. А тим часом, поки голова облдержадміністрації зі свитою думають, що відповісти селянам, поряд зі зрубами (на тій же самовільно захопленій земельці) виросла така собі хатинка.

Як говорилося вище, «Договір довгострокового тимчасового користування лісами» підписали ДП «Великоолександрівське ЛМГ» і ТОВ «Таврія Груп». Звісно, не з власної ініціативи і не з великою радістю поставив свій підпис директор цього підприємства Микола Кононов. Але що зроблено, те зроблено. Представникам лісництва в цьому разі відводилась роль контролерів. Насправді — лише на папері. Бо «нові господарі», відчуваючи потужну підтримку «згори», нахабніли все далі.

— Після виступу газети вони почали цей будинок будувати,— розповів лісничий Гаврилівського лісництва, до складу якого входить ця ділянка землі, Микола Кузьо. — До цього був лише фундамент. Хоча під будівництво у нас не вилучено жодної сотки землі. В карту зміни внесли, а у нас земля не вилучена. І тут на карті мали б бути не садиби, а біла пляма. Виходить, земля у мене під контролем, а вони будують. Нічого не змінилося.

А як же розпорядження Гордєєва, в якому чорним по білому написано: «Забороняється зводити капітальні будівлі на лісовій ділянці…», спитаєте? Дійсно, і в розпорядженні, і в угоді про це йдеться. Тільки «інвестори» на це ніяк не реагують. У попередніх публікаціях чітко говорилося, що капітальні споруди, які зводяться на самозахопленій території, зареєстровані на брата одного зі співзасновників «Таврія Груп» Андрія Ожиганова. Ось він і править там бал: мовляв, це моя приватна власність. Тож сюди — ані ногою! Нікому! Ні журналістам, ні представникам лісгоспу, ні контролерам Держгеокадастру, ні співробітникам обласного управління державної архітектурно-будівельної інспекції…

А далі — більше. Обкладений бетонними плитами і «документами», «власник» об’єктів нерухомого майна Андрій Ожиганов (он на кому шапка загорілася!) у своїх зверненнях (заява та скарга) до голови ОДА Андрія Гордєєва просить уже й надати йому допомогу в оформленні прав на земельні ділянки, на яких розташовані «належні йому житлові будинки» за адресою: с. Новоолександрівка, вул. Лісова, 11В, і Лісова, 11Б. Тобто саме на тій земельній ділянці, про яку йдеться вище.

Овва!

На підтвердження цього посилається на договір купівлі-продажу від 16 липня 2016 р., зареєстрований у реєстрі за № 975 і посвідчений приватним нотаріусом Кривого Рогу, та інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно…

Ось тільки новоолександрівський сільський голова Олександр Левечко щодо цього оперує офіційними даними. І у виданій сільрадою довідці конкретно уточнює: «…Ожиганов Андрій Михайлович, який проживає в селі Новоолександрівка Нововоронцовського району Херсонської області без реєстрації, є власником житлової квартири за адресою: село Новоолександрівка, вулиця Лісова, 11/4… згідно з обліком житлового фонду сільської ради поштові адреси: вул. Лісова, 11Б, та вул. Лісова, 11В, не значаться і ніколи не присвоювалися».

Що не кажіть, а тут фальсифікацією аж пре…Ось тільки шановний пан Гордєєв чомусь на такі факти не реагує. Але не всі такі в області державники, як Андрій Анатолійович. Так, як з’ясувалося, прокуратура Херсонської області оскаржила незаконні рішення Високопільського районного суду про визнання права власності громадян на земельні ділянки лісогосподарського призначення загальною площею 0,3 га та про припинення права постійного користування ДП «Великоолександрівське ЛМГ».

Херсонський апеляційний суд погодився з позицією прокуратури та скасував незаконне рішення суду першої інстанції. Отже, земельні ділянки лісогосподарського призначення залишились у державній власності, що унеможливить їх подальшу незаконну забудову.

Не стояла осторонь вище­згаданої проблеми і Бериславська місцева прокуратура. Вона порушила кримінальне провадження за ст. 356-ю КК України щодо самовільної забудови представниками ТОВ «Таврія Груп» об’єктів нерухомості на території Гаврилівського лісництва ДП «Великоолександрівське ЛМГ», чим істотно зашкодила державним інтересам. Хочеться вірити, що працівникам прокуратури вистачить професійності та принциповості при доведенні справи до логічного завершення.

Залишається сподіватися, після всього сказаного вище і голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв нарешті повернеться обличчям до порушеного питання: дасть принципову оцінку дій криворізьких «інвесторів» і скасує своє сумнозвісне розпорядження щодо виділення земельної ділянки «Таврія Груп».

Ще одна новина. Слідча група Бериславського відділу поліції днями прибула до Новоолександрівки. Місцеві Пінкертони, під’їжджаючи до села, зателефонували сільському голові Олександру Левечку і попросили знайти двох посвідчувачів для фіксації будови. Той знайшов таких, але поліціянти до сільради… не доїхали і за кільканадцать метрів до пункту призначення несподівано змінили курс і поїхали на будову самі, навіть не попередивши Левечка. Чому? Може, діяли за «телефонним правом»?..

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Приїхали
Читати
Рулони на мільйони
Читати
Питання знову зависло
Читати
Кому в Україні жити добре
Читати
Автокефалія не обговорюється
Читати
Кір: свіжа статистика
Читати
Гідне забезпечення захисникам
Читати
Рівність іще не повсюдна
Читати
Можливостей знайти себе більшає
Читати
Ще одна ЗВТ
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове