Архів
Вівторок,
5 березня 2019 року

№ 18 (19665)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Виборці сказали своє слово

ЕСТОНІЯ. Парламентські вибори виграла опозиційна «Партія реформ».

Докладніше...
Останній оплот джихадистів

СИРІЯ. Сили, які підтримуються США, пішли в наступ на останній бастіон «ІДІЛ» на сході країни.

Докладніше...
Це, називається, нормально

БІЛОРУСЬ. Олександр Лукашенко балотуватиметься на шостий президентський термін.

Докладніше...
Позачергово обрали мера

ПОЛЬЩА. Мером Гданська обрано Александру Дулькевич.

Докладніше...
Меншає безробітних

У ЄВРОСОЮЗІ рівень безробіття впав до мінімуму із початку століття.

Докладніше...
Народний протест

ЧОРНОГОРІЯ. У столиці Подгориці відбувся масовий протест проти влади.

Докладніше...
Індійсько-пакистанський конфлікт

ПАКИСТАН продовжив заборону на польоти у своєму авіапросторі.

Докладніше...
Потужний торнадо

США. Штатами Алабама і Джоржія пронісся потужний руйнівний торнадо.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Чи є межа пенсійного віку

Олена КОЩЕНКО.

Не встигли у державі упровадити нову пенсійну реформу, яка звелася до поетапного підвищення віку виходу на заслужений відпочинок, як міжнародні кредитори нашої країни заговорили про необхідність встановлення для українців… ще вищого його порога. Чим це мотивовано і наскільки імовірно в нашому суспільстві?

Зворотний бік урядових «щедрот»

ОСТАННІМ часом, а надто нині, напередодні виборів, на пенсіонерів посипалися різні фінансові «щедроти». Їм підвищують та індексують виплати, починають видавати субсидію готівкою. При цьому високопоставлені урядовці не втомлюються роз’яснювати народу, що все просто і прозоро.

Те, що пенсії підвищуються, це добре. Проте які в Україні для цього економічні підстави? Може, спостерігається промисловий бум — підприємства настільки стрімко і успішно розвиваються, що у рази зростають відрахування до ПФУ? На жаль, усе з точністю до навпаки. Наш Пенсійний фонд сьогодні не збалансований. У Держбюджеті-2019 заклали 167 мільярдів (!) гривень на пенсії та покриття «дірки» Пенсійного фонду. Її давно і постійно майже щомісяця латають видатками з державного (також дефіцитного, між іншим) бюджету. Тобто фактично за рахунок працюючих громадян, які, виходить, опосередковано сплачують значно вищі податки до ПФ.

До того ж країна затиснута у лещатах безробіття і демографічної кризи, через що один працюючий громадянин фактично утримує двох пенсіонерів. Також дедалі більше співвітчизників працездатного віку виїжджають на заробітки за кордон. Серед них левова частка молоді. І на цій ниві в Україні, як мовиться, і не розвиднюється.

То де, питається, уряд і надалі братиме гроші на розрекламовані автоматичні перерахунки пенсій, монетизацію субсидій тощо? У нього два «виходи»: або вмикати друкарський верстат, або «проїдати» гроші на розвиток країни, запозичені у міжнародних кредиторів.

До того ж іще побачимо, в які цінові стрибки згодом це може вилитись не лише для кожного «ощасливленого» пенсіонера, а й усього українського суспільства. Адже щоразу після чергового «покращання» пенсій і зарплат у країні стрімко накручується й відсоток споживчої інфляції.

Гряде нова «креативна» реформа?

ДЕРЖАВНА пенсійна система вже давно віджила своє і просто регулюється в ручному режимі урядовцями. Як довго в несприятливих економічних умовах так може тривати? Допоки Пенсійний фонд України остаточно не збанкрутує — стане неспроможним виплачувати пенсії. За розрахунками економістів, не врятує навіть прописане в нині чинному законі запровадження примусового стягнення з усіх працюючих ще й податків на другу накопичувальну пенсію.

Втім, у держави є маленьке рятівне коло: збільшити вік виходу на пенсію, щоб ще менше платити пенсій у майбутньому за вже взятими на себе соціальними зобов’язаннями. Нині на цьому наполягають головні фінансові донори України — Світовий банк та Міжнародний валютний фонд. Крім економічних аргументів, вони наводять і демографічний. Виявляється, за роки незалежності в Україні зросла тривалість життя. У жінок вона збільшилась із 74,6 до 77 років, у чоловіків — із 65,2 до 67. За словами міжнародних кредиторів, в усіх високорозвинених країнах пенсійний поріг підвищується зі зростанням тривалості життя. Мовляв, це передова світова пенсійна практика, а Україна чомусь пасе задніх...

Такий цинізм просто шокує. Чи треба казати, що, згідно з опублікованим дослідженням Євростату, тривалість життя українців все ще найнижча в Європі? Крім того, у гендерному зрізі вона ще й разюче контрастна: наші чоловіки живуть пересічно на цілих десять років менше за співвітчизниць.

В уряді (поки що обережно, бо ж вибори, народ не зрозуміє!) заговорили про необхідність нового «покращання» пенсійної системи. А саме, що в Україні пенсійний вік належало б законодавчо почати автоматично підвищувати разом зі зростанням тривалості життя в країні. Але «покращання» від цього відчує тільки уряд, бо якщо у когось вихід на пенсію через підвищення пенсійного віку відкладеться, то тим, хто «проскочив», буде за що індексувати пенсії.

А щоб «норовливий» трудовий люд уже звикався з цією думкою, його вже починають «обробляти». Зокрема, старший економіст Світового банку Олексій Случинський в інтерв’ю «Економічній правді» заявив: «Зараз у людини з мінімальним стажем є право виходу на пенсію в 60 років. Це досить низький рівень. Враховуючи, що ми живемо довше, згодом пенсійний вік підвищуватиметься. Рано чи пізно ми до цього питання повернемося… Це дозволяє людям перебудуватись і пристосуватися до нових умов». Рішення про підвищення пенсійного віку навздогін зростаючій тривалості життя буде технічним моментом, вважає представник Світового банку.

Як відзначив економіст, деякі країни не піднімають пенсійний вік зараз, але ухвалюють рішення, що почнуть це робити через п’ять або сім років. «Ми знаходимось у перехідному періоді підвищення обов’язкового пенсійного стажу і віку виходу на пенсію. Тому, щоби накладати на нині чинне ще нове підвищення пенсійного віку, треба все продумати», — сказав Случинський.

А що тут «продумувати»? Уже нині наше суспільство переживає масштабне гуманітарне «пенсійне потрясіння». Згідно із законом про загальне пенсійне забезпечення, який набув чинності у жовтні 2017-го, розмір виплати за віком кожного громадянина України розраховується за новою формулою і залежить від страхового стажу, а також розміру заробітної плати в трудовому періоді життя. Через 10 років тільки 55% 60-річних зможуть вийти на заслужений відпочинок. На цей час, якщо не набирається стажу (15 років для пенсії в 65 років, від 16 до 25 років — в 63 роки і 26 років — у 60 років) пенсія… зовсім «не положена».

Щоправда, якщо бюджет Пенсійного фонду буде бездефіцитним (при 167-мільярдній нинішній дірці у ПФУ звучить як фантастика), то в уряді Гройсмана навіть обіцяють ще збільшити виплати.

Водночас кабмінівці продовжують випромінювати оптимізм. Зокрема, щоб було кому платити єдині соціальні внески до Пенсійного фонду, обіцяють «повернути додому заробітчан-українців», яких по світах розпорошено майже 6 мільйонів. А ще кажуть, що без робочих рук з інших країн нам просто не обійтися. Ними нам можуть «підсобити» країни ЄС, де давно мріють влаштувати таке собі «генеральне прибирання» — переправити нелегальних мігрантів до країн не членів євроспільноти.

Втім, поки що найбільш імовірним кроком уряду у післявиборний період експерти називають усе ж чергове «покращання» пенсійного віку в країні. А загалом складається враження, що в майбутньому житимемо за формулою «виживання пенсіонера — проблема самого пенсіонера». Якщо тільки громадяни доживатимуть до пенсії…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Приїхали
Читати
Рулони на мільйони
Читати
Питання знову зависло
Читати
Кому в Україні жити добре
Читати
Автокефалія не обговорюється
Читати
Кір: свіжа статистика
Читати
Гідне забезпечення захисникам
Читати
Рівність іще не повсюдна
Читати
Можливостей знайти себе більшає
Читати
Ще одна ЗВТ
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове