Архів
Вівторок,
5 березня 2019 року

№ 18 (19665)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Порада

Реабілітація після перелому

Олег ПИЛАТЧУК,

травматолог.


Зимово-весняний період супроводжується не тільки вірусними та застудними захворюваннями. Через слизькі дороги зростає кількість травм, зокрема переломів кісток.

Звісно, у цих випадках передусім слід звернутися до лікаря-травматолога, який накладе гіпс і призначить медикаментозне лікування. Натуропатичні засоби при цьому допоможуть переломам зростатися швидше, а травмованим частинам тіла — відновлюватися якісніше.

Перші 7 днів після травми організм намагається очиститися від ушкоджених клітин. А також запускає механізм підвищеного утворення стовбурових клітин, із яких вироблятимуться кісткові клітини для зрощення кісток. У цей період організмові потрібен вітамін А. Його краще вживати в природному вигляді, тобто з харчами. Відомо, що на цей вітамін багата морква. Тому щодня слід пити по одній-дві склянки морквяного соку, розділивши на кілька прийомів (за годину до їди), обов’язково з додаванням нерафінованої олії з розрахунку столова ложка на склянку соку.

Можна замість соку їсти дрібно натерту моркву: по 150 г тричі на день, заправивши двома столовими ложками сметани або столовою ложкою нерафінованої олії.

За засвоєння вітаміну А в організмі відповідає печінка. Якщо робота цього органа порушена (на жаль, це спостерігається в більшості людей), його можна активізувати з допомогою рослин-гепатопротекторів: насіння розторопші, корінь аїру й кульбаби, квіти календули. Їх заварюють із розрахунку: столова ложка сировини на склянку окропу. Настояти годину, перецідити й випити за 3 рази в інтервалах між їдою.

На другому тижні після перелому починається процес активного поділу клітин та утворення білка — будівельного матеріалу для кісток. На цьому етапі організмові допоможе щоденне вживання страв із розварених хрящів та кісток — холодцю, заливної риби.

Крім цього, утворенню кісткових білків сприяють вітамін С та залізо. Тому треба подбати, щоб у цей період у раціоні були продукти, багаті на ці речовини.

Вітамін С міститься у шипшині, смородині, солодкому перці, цитрусових, ківі, броколі, капусті білокачанній, зелені, картоплі (ліпше вживати в лушпинні або у вигляді соку).

Джерела заліза: морепродукти, червоне м’ясо, печінка, соєвий сир (тофу), чай, бобові (сочевиця, квасоля), яблука, шпинат, зелень. Якщо цих продуктів у вашому раціоні мало, вітамін С й залізо можна попити у вигляді аптечних препаратів за призначенням лікаря.

На третьому тижні починається процес активного відновлення травмованої кістки. У цей період організм потребує кальцію. На нього багаті мак, кунжут, твердий сир. Кальцію потрібно досить багато — до 1 мг на день, а таку кількість складно отримати з харчових продуктів. Тому можна приготувати засіб зі шкаралупи яєць.

Візьміть шкаралупу домашніх свіжих ретельно вимитих яєць, зніміть внутрішню плівку й потовчіть її в ступці якомога дрібніше або змеліть у млинку для кави. Отриманий порошок можна потроху додавати в супи, каші, картопляне пюре тощо. Денна доза — чайна ложка. Якщо порошок трохи загрубий, залийте його лимонним соком. Дайте постояти годину та добре перемішайте.

В організмі кальцій працює в парі з вітаміном D, якого багато міститься в риб’ячому жирі. Його можна вживати у вигляді аптечного препарату. Засвоєнню риб’ячого жиру сприяють фітоестрогени (листя малини, листя манжетки, трава синюхи, корінь солодки). Столову ложку однієї з названих рослин залити склянкою окропу, настояти годину, перецідити, випити за 3 прийоми за годину до їди.

У меню третього після перелому тижня слід уводити страви із жирної риби (оселедці, палтус, скумбрія, камбала тощо).

На четвертому тижні відбувається остаточне відновлення кістки: завершується процес утворення кісткового мозоля на місці перелому. На цьому етапі організм також потребує вітаміну D. Тому варто продовжити вживання риб’ячого жиру та відвару рослин-фітоестрогенів.

Якщо хворий похилого віку й має травмовані великі кістки (стегнова, великогомілкова та ін.), то після тижневої перерви чотиритижневий відновний курс треба повторити.

І ще: зламаній кістці обов’язково давайте невелике навантаження. Організм реагує на це посиленням відновних процесів. Допустимі й навіть корисні незначні больові відчуття, але гострого болю слід уникати.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове