Архів
Вівторок,
5 березня 2019 року

№ 18 (19665)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає лікар

Коли сіль зайва

Марія ВАНДА,

сімейний лікар.

Хрускіт у суглобах — перша ознака зайвини солей, які не виводяться, а відкладаються по всьому організму. Згодом ці відкладення завдають болю, незручностей та дискомфорту під час руху. Через неправильне харчування фосфати, карбонати, трипельфосфати, урати й оксалати мають властивість накопичуватися в суглобах. Це призводить до появи проблем з опорно-руховим апаратом.

ЯК ВИВОДИТИ солі з організму?

Зменшіть кількість солі в їжі. Зведіть до мінімуму вживання м’яса та риби, а також солодощів, різних соусів та кетчупів. Білкові продукти завжди мають подаватися до столу зі свіжими овочами, які сприяють повнішому засвоєнню білків, перешкоджаючи відкладенню солей. Також слід відмовитися від солодких газованих напоїв та мінеральної води.

Рухайтеся і пийте багато води. Заняття спортом сприяють інтенсивному потовиділенню й прискоренню метаболізму, а разом із цим і виведенню солей з організму. А щоб уникнути зневоднення, під час тренування не забувайте про воду.

Пийте зелений чай. Він виводить з організму солі й токсини, а також має легку сечогінну дію.

Спробуйте рисову дієту. Правило рисового раціону просте: можна їсти тільки варений рис без солі та інших приправ, а пити лише воду або зелений чай. Протягом тижня їжте по 3-4 склянки вареного рису на день, запиваючи його великою кількістю води. Після закінчення дієти намагайтеся не переїдати і не зловживати солоними продуктами.

Замініть сіль корисними спеціями: часником, чорним перцем, карі, петрушкою, орегано і розмарином.

Застосовуйте натуральні сечогінні засоби. Це можуть бути овочі зеленого кольору, цибуля, буряки, спаржа, свіжовичавлені цитрусові соки.

Зробіть глиняні подушечки проти солей. Дві столові ложки косметичної глини змішайте зі столовою ложкою сухої суміші трав (полин, ромашка, деревій) і накладіть на центр стопи, де міститься 60 активних рефлекторних точок. Тримати такі подушечки на ногах потрібно годину.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове