Архів
Вівторок,
5 березня 2019 року

№ 18 (19665)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Неконтрольовані бактерії

Федір ЛАПІЙ,

імунолог.

Трапляється, людина сама собі призначає лікування антибіотиками. Продають їх без рецепта, і завжди знайдеться друг чи родич, який підкаже назву ліків, що колись допомогли йому за схожої ситуації. Такі дії не просто помилкові, вони небезпечні.

ВСЕСВІТНЯ організація охорони здоров’я виявила, що більшість людей у світі не знає, як уживати антибіотики. Організована нею просвітницька акція наголошує: незнання сприяє поширенню антибіотикорезистентності та появі супербактерій. За даними експертів ВООЗ, щороку в країнах Євросоюзу 25 тисяч пацієнтів умирає від бактеріальних інфекцій, бо мікроби стали нечутливими до ліків.

Що ж саме лікують антибіотики і коли їх призначають?

Підвищена температура тіла не показання для вживання антибіотиків. При грипі чи ГРВІ (застуді) антибіотики теж безсилі. Показанням для їхнього призначення є клінічні ознаки, що вказують на бактеріальну природу запального процесу. Важливо не лише правильно підібрати антибіотик залежно від типу захворювання, а й дотримуватися дозування й термінів його вживання.

Хочу наголосити: вживши дозу препарату, меншу, ніж потрібно для цілковитого знищення бактерій, людина сприяє появі збудників, стійких до ліків. Так і виникають супербактерії, подолати які стає щоразу важче.

А що ж таке антибіотикорезистентність, про яку застерігають фахівці ВООЗ? Це нечутливість патогенних мікроорганізмів до протимікробних ліків. Через антибіотикорезистентність ті інфекційні хвороби, які вже вважалися подоланими, знову стають невиліковними. Тому правильне вживання антибіотиків — відповідальність не лише за своє здоров’я, це — глобальна відповідальність.

До речі, ми харчуємося м’ясом тварин, яких на фермах лікують антибіотиками. Згідно з правилами, виробник має зачекати певний час, доки медична речовина виведеться з організму тварини. Однак це правило часто порушують. Ми, на жаль, не захищені від ризику вживання і молока з антибіотиками. Вони ж, потрапляючи в організм людини, не тільки алергізують його, а й призводять до того, що за необхідності ліки вже не діють.

Досі наука могла впоратися з бактеріями, синтезуючи антибіотики нового покоління. Але несподівано це спричинило небажаний ефект: світ зіткнувся із суперстійкими бактеріями. І, вочевидь, науковцям доведеться чимало попрацювати над створенням ліків, які стали б альтернативою антибіотикам.

Тим часом медики мають відмовитися від практики призначення антибіотиків за шаблоном, натомість ретельно добирати препарат, зважаючи на чутливість збудника до нього. А пацієнтам не потрібно практикувати самолікування, слід дотримуватися способу вживання антибіотиків, рекомендованого лікарем.

Інколи запитують, чи можуть деякі рослини замінити антибіотики? Так, у медицині успішно використовують фітобіотики — наприклад, іманін, добутий зі звіробою, сативін — із часнику. Видобуто антибіотики й із лишайників, їх досить часто застосовують у комплексі із синтезованими протимікробними препаратами. Але сподіватися, що часником можна вилікувати, наприклад, бактеріальну пневмонію, не варто. Відповідальний пацієнт повинен вживати ліки згідно із приписом лікаря, а той своєю чергою має підібрати правильний препарат та призначити відповідне його дозування.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове