Архів
Вівторок,
5 березня 2019 року

№ 18 (19665)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Як позбутися демодекозу

Любов САЛІЙ,

фітотерапевт.

Причиною демодекозу — захворювання, що вражає шкіру обличчя, повік та інших ділянок тіла, — є мікроскопічний кліщ демодекс. Позбутися його вкрай непросто: на це потрібно 1,5-6 місяців. При цьому важливо погасити вогнища хронічної інфекції, підвищити захисні сили організму, врівноважити емоції.

ДЛЯ виявлення кліща і підтвердження діагнозу проводять мікроскопічне дослідження, для якого робиться зішкріб зі шкіри обличчя або сальних залоз на наявність яєць демодекса (носогубні складки, підборіддя, лоб). Якщо демодекоз підтверджується, лікар призначає лікування.

У разі загострення захворювання треба щоранку міняти наволочку (кліщі особливо активні вночі) або пропарювати її з допомогою праски, а після вмивання витирати обличчя одноразовими серветками, а не рушником. Не можна давати іншим (навіть близьким) свою косметику чи користуватися чужою. Креми краще використовувати в тюбиках.

Одним із найпростіших, але перевірених народних способів позбутися кліща є мильні маски з господарським милом (72%). Увечері очистіть обличчя від пилу й косметики й, збивши в руках мило до утворення піни, нанесіть на ушкоджені ділянки (можна й на все обличчя). Залишіть до висихання. Через годину повторіть процедуру, на вже підсохлий шар знову нанесіть мильну піну. Зробіть так 4-5 разів і залишіть маску на ніч. Повторювати потрібно до повного одужання.

Також можна використовувати й березовий дьоготь: змішайте чотири столові ложки березового дьогтю, шість грамів сірки та три столові ложки топленого сала, поставте на вогонь, кип’ятіть хвилини три. Вийде мазь, якою потрібно щодня (на ніч) змащувати обличчя.

Ще такий рецепт: столову ложку дьогтю змішати з солідолом та оливковою (соняшниковою) олією в рівних пропорціях. Наносити на ніч як крем, а вранці змити водою (або ліпше настоєм ромашки й м’яти — по столовій ложці кожного компонента на літр гарячої води).

Разом із цим обов’язково слід пити відвар трав. Тут на допомогу прийде оздоровчий протипаразитарний збір.

Окрім того, з харчового раціону доведеться вилучити копчення, солодощі (цукор, цукерки, шоколад, торти), каву, какао, алкоголь. Їжа має бути багата на вітаміни А, В, С, тобто їжте моркву, шпинат, гарбузи, абрикоси (курагу), капусту, насіння, пророслі злаки.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове