Архів
Вівторок,
5 березня 2019 року

№ 18 (19665)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Кожна жінка має знати

Олена МАНЖУРА,

онкогінеколог.

Четвертою найпоширенішою онкохворобою у світі серед жінок є рак шийки матки. Зменшити захворюваність та смертність від цієї хвороби допоможуть регулярні огляди.

ЧИ МОЖНА відчути розвиток раку шийки матки? На ранніх стадіях немає ні болю, ні інших ознак цієї хвороби. Видимі її прояви (нерегулярні кров’янисті виділення, вагінальні кровотечі, кровотечі між менструаціями, після статевого акту або огляду в гінеколога, біль під час статевих стосунків) з’являються вже на пізніх стадіях.

Тому вкрай важливо проходити регулярні обстеження у гінеколога. Окрім цього, Міністерство охорони здоров’я України закликає жінок із 18-річного віку раз на рік робити ПАП-тести. У жіночій консультації ця процедура безкоштовна.

Що ж таке ПАП-тест?

Це зішкріб клітин, що вистилають канал шийки матки. Вивчаючи їх під мікроскопом, можна виявити передраковий стан чи розвиток ракової пухлини на ранній стадії.

Якщо виявляють негативний ПАП-мазок, це означає, що атипових клітин немає. Якщо ж позитивний — це може вказувати на запальні процеси в шийці матки чи піхві або на початок переродження клітин.

Коли виявлено дисплазію чи запальні процеси, пацієнтку скеровують на подальші обстеження — тест на папілома-вірус (він вважається основним провокатором раку шийки матки у жінок), кольпоскопію (вивчення епітелію шийки матки). За необхідності роблять біопсію.

ПАП-тест — найпростіший та найінформативніший метод, що дає змогу вчасно виявити небезпеку. Тому заплануйте візит до гінеколога якнайшвидше.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове