Архів
Вівторок,
5 березня 2019 року

№ 18 (19665)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Є така недуга

Гострий пульпіт

Світлана КОЛОМІЄЦЬ,

стоматолог.

Часто гострий зубний біль виникає зненацька. Зовні жодних проблем із зубом ніби немає, а неприємні відчуття не дають спокою. У чому проблема?

ГОСТРИЙ зубний біль, надто той, що виникає вночі, здебільшого вказує на пульпіт — запалення судинно-нервового пучка (пульпи) всередині зуба.

Часто пульпіт є наслідком карієсу, який може роз’їсти зуб усередині, хоча зовні він має здоровий вигляд. Коли карієс дістається пульпи, де розташований нерв, біль стає нестерпним. Він різкий, пульсоподібний, може віддавати у вухо, скроню, око, розповсюджуватися на інші зуби.

При цьому зуб може бути пролікований, запломбований, але із запальним процесом усередині. Тож варто зробити рентген. Буває, пульпіт виявляють під час лікування глибокого карієсу.

Першими ознаками розвитку пульпіту може бути підвищена чутливість зуба до подразників — холодного, гарячого, а також неприємний запах із рота.

До речі, часом хворий зуб поболить і перестане. Проте це не означає, що пульпіт зник. Він набуває хронічної форми. Тому навіть один больовий прояв має стати приводом для візиту до стоматолога: якщо пульпіт не лікувати, він може перерости в періодонтит — запалення тканин чи коренів зуба, лікування якого значно триваліше.

Як саме лікують пульпіт? Зазвичай нерв видаляють. Спершу прочищають канали, видаляючи залишки нерва, заповнюють їх тимчасовим пломбувальним матеріалом, який має антисептичну й протизапальну дію, а за декілька днів ставиться остаточна пломба — і в канали, і на зуб.

До відома, депульповані зуби вимагають ретельнішого догляду, адже вони частіше псуються, розколюються.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове