Архів
Вівторок,
26 лютого 2019 року

№ 16 (19663)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Шукають вихід із глухого кута

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд вивчає можливість відтермінування виходу країни зі складу Євросоюзу на два місяці.

Докладніше...
На політичному роздоріжжі

МОЛДОВА. Оприлюднено попередні підсумки парламентських виборів.

Докладніше...
Каталонія проти короля

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся масовий мітинг протесту проти візиту короля Іспанії Філіпа VI до Каталонії.

Докладніше...
Гинуть мирні жителі

АФГАНІСТАН. Торік у цій країні було вбито рекордну кількість мирних жителів.

Докладніше...
Відповідальність перед народом

КАЗАХСТАН. Новим прем’єр-міністром призначено Аскара Маміна.

Докладніше...
Загальнодержавна боргова амністія

ОАЕ. Влада вирішила пробачити борги перед банками своїх громадян на майже 100 мільйонів доларів.

Докладніше...
Уже пандемія

В’ЄТНАМ. Влада повідомила про перші випадки африканської чуми свиней у країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

У міцних середнячках

Олена СИТНИК.

ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ облдержадміністрації, станом на лютий у загальному рейтингу областей щодо формування спроможних громад область посіла сьоме місце. Водночас регіон другий в Україні за показником «Покриття території перспективними планами», восьмий за кількістю міст обласного значення, де відбулось приєднання населених пунктів.

Серед лідерів краю щодо охоплення площі об’єднаними територіальними громадами — Охтирський (86%), Недригайлівський (83), Путивльський (82), Краснопільський (73) і Білопільський (70%) райони. В аутсайдерах Лебединський район, де не створено жодної громади.

Земля годує

ЗА ОСТАННЬОЮ інформацією Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, торік власники паїв області отримали 1,41 млн грн оплати за надання в користування своїх земельних ділянок. Середній розмір орендної плати в регіоні становить 1,92 тис. грн/га. Загалом агропідприємства області уклали з власниками земельних часток (паїв) 223 851 договір оренди земель загальною площею 733,6 тис. га.

Найбільше договорів оренди зареєстровано на території Сумського (18 262 загальною площею 74,6 тис. га), Роменського (18 239 загальною площею 55,7 тис. га) та Конотопського (16 214 загальною площею 57,5 тис. га) районів.

За смертельну недбалість мають відповісти

У ПЕРШІ дні нового року Україна була шокована трагічною смертю у Сумах двомісячного немовляти, коляска з яким обірвалася разом із ліфтом із дев’ятого поверху.

Днями обласна прокуратура повідомила про підозру заступнику міського голови Сум, який мав слідкувати за експлуатацією житлового фонду, зокрема й за утриманням ліфтів, а також очолював постійно діючу комісію щодо безпечної роботи ліфтів. Також отримав підозру директор міського департаменту інфраструктури, який укладав договори на проведення капітальних ремонтів понад 180 ліфтів у обласному центрі, зокрема і в будинку, де загинуло немовля. Прокуратура з’ясувала, що через місяць після так званого капітального ремонту до зазначених службовців не раз надходили скарги жителів на роботу ліфтової кабіни, зокрема й від дідуся загиблого малюка.

«Однак посадовці фактично самоусунулись від виконання своїх безпосередніх обов’язків», — ідеться у повідомленні прокуратури.

Дії обох підозрюваних кваліфіковано за ч. 2-ю ст. 367-ї (невиконання або неналежне виконання службовою особою службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки у вигляді смерті особи) КК України. Посадовцям загрожує від 2 до 5 років в’язниці.

Iз вітерцем на нових трамваях

ТРАМВАЙНА мережа міста Конотоп найменша в країні, але містяни дуже нею пишаються. От тільки трамвайний парк не оновлювався багато років. І ось нарешті КП «Конотопське трамвайне управління» оголосило тендер на закупівлю шести трамваїв з країн Європейського Союзу. Очікувана вартість закупівлі — 14,7 млн грн. Вагони куплятимуться такі, що були у користуванні, але із дотриманням певних вимог. Зокрема, вони мають бути модернізовані не раніше 1993 року, а продавець повинен дати, як мінімум, шестимісячну гарантію на їхню працездатність. Також трамвайні вагони мають відповідати вимогам вітчизняних стандартів ДСТУ, бути обладнані візуальною і аудіоінформаційною системами, пристроями Wi-Fi і системою відеоспостереження. Очікується, що вже у жовтні жителі Конотопа їздитимуть на нових трамваях.

Нарешті чуби не тріщатимуть?

КОНФЛІКТ між головними акціонерами одного з колишніх велетнів вітчизняної промисловості — Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання — Вадимом Новинським і Володимиром Лук’яненком з одного боку та російським олігархом Костянтином Григоришиним — з другого триває вже багато років. Саме через це, вважають робітники заводу, підприємство перебуває у глибокій кризі, а зарплату на ньому затримують уже на рік.

І ось з’явилася інформація, що начебто сторони звернулися до обласного Господарського суду із заявою про укладення мирової угоди. Своєрідним підтвердженням цього є те, що працівники заводу нещодавно після майже шестирічної перерви побачили на підприємстві В. Лук’яненка — Героя Соціалістичної Праці і Героя України, котрий керував машинобудівним об’єднанням кілька десятиліть. Є надія, що перемир’я матиме позитивні наслідки як для підприємства, так і для всього українського машинобудування.

У зоні ризику
самотні пенсіонери

ДНЯМИ до квартири 78-річної жительки обласного центру завітали дві жінки, які назвалися соцпрацівницями. Вони, мовляв, прийшли допомогти оформити заяву на отримання субсидії. Запропонували господарці пройти на кухню, бо там буде зручніше писати заяву. Поки вони диктували пенсіонерці текст заяви, їхня спільниця прослизнула в квартиру (крадійки передбачливо залишили вхідні двері незамкненими) і за кілька хвилин знайшла схованку та поцупила 32 700 гривень та 900 доларів США. Отримавши сигнал, «соцпрацівниці» якнайшвидше полишили квартиру... Того дня за схожою схемою дві жінки обікрали 79-річну пенсіонерку в Охтирці. Назвавшись працівницями житлово-комунального господарства і скориставшись довірливістю та неуважністю старенької, вони вкрали у неї 15 тисяч гривень.

Ведеться слідство. Тим часом правоохоронці вкотре закликають громадян не впускати до свого житла невідомих осіб, поки візитери не пред’являть службового посвідчення особи, паспорта чи документа, що підтверджує повноваження на проведення перевірок чи здійснення якихось робіт. Якщо виникають сумніви — кличте сусідів, зателефонуйте рідним або до поліції. Не впускайте і тих, хто пропонує поворожити, зняти пристріт, купити у них дешеві продукти, цукор, мед тощо.

Боялася гніву матері

ЖИТЕЛЬКА села Андріяшівка Роменського району виховувала позашлюбну дитину. Завагітнівши вдруге, ретельно приховувала це від рідних та односельців, на медичний облік не стала.

Дитину народила у занедбаному будинку, розташованому неподалік її обійстя. Розірвала пуповину і накрила немовля (це була дівчинка вагою 2,9 кг) ганчіркою так, щоб воно задихнулося. Потім пішла додому...

Тіло дитинки виявила сусідка, яка того дня шукала своїх курей. Днями відбувся суд. Жінка в усьому зізналася і розкаялася. Свій вчинок пояснила тим, що про вагітність боялася сказати матері. Також вона наполягала, що при народженні дитина не кричала, тож їй здалося, що донька народилася мертвою.

Суд визнав жінку винною і позбавив її волі строком на три роки з дворічним випробувальним терміном.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Від нашого — вашому
Читати
Iнструкція субсидіантам
Читати
Карткою — зручніше
Читати
Навезли «правильних»
Читати
Кривим шляхом
Читати
Картина з «бляхами»
Читати
Дешево. Для іноземців
Читати
Домоглися легалізації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове