Архів
Вівторок,
26 лютого 2019 року

№ 16 (19663)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Шукають вихід із глухого кута

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд вивчає можливість відтермінування виходу країни зі складу Євросоюзу на два місяці.

Докладніше...
На політичному роздоріжжі

МОЛДОВА. Оприлюднено попередні підсумки парламентських виборів.

Докладніше...
Каталонія проти короля

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся масовий мітинг протесту проти візиту короля Іспанії Філіпа VI до Каталонії.

Докладніше...
Гинуть мирні жителі

АФГАНІСТАН. Торік у цій країні було вбито рекордну кількість мирних жителів.

Докладніше...
Відповідальність перед народом

КАЗАХСТАН. Новим прем’єр-міністром призначено Аскара Маміна.

Докладніше...
Загальнодержавна боргова амністія

ОАЕ. Влада вирішила пробачити борги перед банками своїх громадян на майже 100 мільйонів доларів.

Докладніше...
Уже пандемія

В’ЄТНАМ. Влада повідомила про перші випадки африканської чуми свиней у країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Цькують дитину? Не мовчіть!

Олена КОЩЕНКО.

У Київській області суд виніс перше рішення щодо булінгу в школі: визнав винною ученицю у цькуванні ровесниці й присудив штраф її батькам.

ЩО Ж передувало судовому засіданню? Учениця школи №7 міста Бориспіль у соціальній мережі опублікувала непристойні фотографії своєї неповнолітньої знайомої. Довідавшись про це, рідні скривдженої дівчини звернулись у поліцію, де факт булінгу задокументували в адміністративному протоколі. Він став підставою для звернення до суду…

Як відомо, 19 січня цього року в Україні запрацював закон із протидії булінгу в середовищі неповнолітніх, який покладає відповідальність за дії юного агресора на його батьків та вчителів. У цьому документі наголошується: булінг — це цькування однієї людини іншою, моральне і фізичне збиткування з неї. Причому насильство, яке застосовується не з метою самозахисту, це акт агресії. Тож віднині цькування підлітком іншої дитини підпадає під чинність Адміністративного кодексу України, а адміністративне стягнення є мірою відповідальності за скоєне. Відтак те, що замовчувалося впродовж десятиліть, нарешті дістало юридично-правову оцінку.

Під час розгляду справи у Бориспільському міськрайонному суді мати неповнолітньої кривдниці провину визнала, проте просила слуг Феміди суворо її не карати. Вочевидь, суд розцінив це як обставину, що пом’якшує провину, адже присудив мінімальне покарання, передбачене антибулінговим законом. Матір кривдниці має сплатити штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн 00 коп., а також відшкодувати всі судові витрати. У підсумку набігло близько півтори тисячі гривень.

Загалом же, згідно із законом, за булінг підлітка віком 14-16 років його батьків чи опікунів тепер можуть покарати штрафом у розмірі 850-1700 гривень або громадськими роботами на 20-40 годин. Водночас для групи осіб, які знущаються з інших, і для порушника, що займався цькуванням неодноразово впродовж року, покарання будуть жорсткішими — штраф 1700-3400 гривень або громадські роботи на термін 40-60 годин.

Сьогодні булінг — проблема з проблем у середовищі неповнолітніх. Чимало їх такою агресивною поведінкою «утверджуються» серед однолітків. Новини про насильство в школах стали мало не буденністю. І з року в рік бійки між дітьми стають усе частішими та жорстокішими. А тенденція останнього часу — знімати насильницькі дії на відео та викладати в соціальних мережах, тим самим травмуючи свою жертву не лише фізично, а й психологічно.

Не минуло й двох місяців від початку року, а інформаційний простір уже насичений повідомленнями про булінг. У Золочівському районі на Львівщині троє дівчат-підлітків розбили обличчя та тягали за волосся ровесницю... В останньої медики діагностували струс головного мозку, закриту черепно-мозкову травму та численні забої. У Житомирі школярки повалили на сніг і відлупцювали однокласницю. На Одещині через хлопця кілька дівчаток жорстоко побили ровесницю. У всіх випадках кривдники знімали побиття на відео...

Віднині родини постраждалих дітей мають право вимагати покарання для агресивних підлітків та їхніх батьків. Та чи всі ним скористаються? Як зазначають юристи, через низьку довіру до судів не варто очікувати істотного зростання антибулінгових позовів. До того ж багато хто хоче якнайшвидше забути про приниження своєї дитини, тож зазвичай її просто переводять до іншої школи. Навряд чи новоспечений антибулінговий закон найближчим часом покладе край цьому явищу, напрошується висновок. Вочевидь, потрібні комплексні гуманітарні зусилля суспільства.

Психологи привертають увагу дорослих до загрозливої статистики самогубств через булінг у підлітковому середовищі. Тож дають пораду: обговорюйте цю проблему вдома зі своїми дітьми. Будьте вельми уважні до найдрібніших виявів їхнього душевного стану. Викликати занепокоєння повинні не лише синці, а й зіпсовані у школі речі школяра. Адже на кону — душевна рівновага дитини, а можливо, і її життя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Від нашого — вашому
Читати
Iнструкція субсидіантам
Читати
Карткою — зручніше
Читати
Навезли «правильних»
Читати
Кривим шляхом
Читати
Картина з «бляхами»
Читати
Дешево. Для іноземців
Читати
Домоглися легалізації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове