Архів
Вівторок,
26 лютого 2019 року

№ 16 (19663)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Шукають вихід із глухого кута

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд вивчає можливість відтермінування виходу країни зі складу Євросоюзу на два місяці.

Докладніше...
На політичному роздоріжжі

МОЛДОВА. Оприлюднено попередні підсумки парламентських виборів.

Докладніше...
Каталонія проти короля

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся масовий мітинг протесту проти візиту короля Іспанії Філіпа VI до Каталонії.

Докладніше...
Гинуть мирні жителі

АФГАНІСТАН. Торік у цій країні було вбито рекордну кількість мирних жителів.

Докладніше...
Відповідальність перед народом

КАЗАХСТАН. Новим прем’єр-міністром призначено Аскара Маміна.

Докладніше...
Загальнодержавна боргова амністія

ОАЕ. Влада вирішила пробачити борги перед банками своїх громадян на майже 100 мільйонів доларів.

Докладніше...
Уже пандемія

В’ЄТНАМ. Влада повідомила про перші випадки африканської чуми свиней у країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Чернівецька область — найчистіша

Олена БЕГМА.

РЕГІОНОМ із чистим довкіллям в Україні визнано Чернівецьку область. Такі дані нещодавно проведеного міжнародного дослідження ООН оприлюднив журнал «Фокус». Наступні п’ять місць в українському екологічному рейтингу посідають Івано-Франківська, Рівненська, Тернопільська, Закарпатська, Волинська області. На «дні» його — Донеччина і Дніпропетровщина. Зокрема, в Донецькій області викиди становлять 29,6 тонни на квадратний кілометр, що в 74 рази більше, ніж у Чернівецькій. А на Дніпропетровщині тривалість життя пересічно для обох статей — 70,2 року, що на 3 роки менше, ніж у найчистішому регіоні України.

Хто і де отруює Україну

МІНІСТЕРСТВО екології та природних ресурсів визначило сто найшкідливіших для екології вітчизняних підприємств за трьома категоріями: скидання забруднених стічних вод, викиди в атмосферне повітря та утворення відходів. Дві третини їх розташовані на території чотирьох областей: Дніпропетровської — 30, Донецької — 22, Запорізької — дев’ять та Луганської — шість.

Так, за скиданням забруднених стічних вод у трійці лідерів — АК «Київводоканал», металургійний комбінат «Азовсталь» у Маріуполі на Донеччині та міське комунальне підприємство «Львiвводоканал».

Найбільше відходів утворюють три підприємства у Кривому Розі: «Північний гірничо-збагачувальний комбінат», «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» та «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат».

Що стосується шкідливих викидів в атмосферу, то тут попереду всіх «Арселор Міттал Кривий Ріг», ПРАТ «ММК ім. Ілліча» у Маріуполі на Донеччині та відокремлений підрозділ «Бурштинська ТЕЦ», ПАТ «ДТЕК Західенерго» на Івано-Франківщині.

Живемо серед смітників

ЩОРОКУ в Україні, на додачу до вже існуючих офіційно облаштованих звалищ, утворюється ще понад 20 тисяч стихійних смітників різної площі. А це ще сотні тонн сміття, яке забруднює повітря, землю та підземні води. До того ж 80% цього непотребу — пластик, який в усьому цивілізованому світі підлягає вторинній переробці.

Але тільки не в нас. Сьогодні переробляється лише 7% утворених побутових відходів. Аби не допустити екологічної катастрофи, слід насамперед змінити підхід до системи утилізації відходів, кажуть фахівці. Найперше — ухвалити новий закон про управління відходами, а також низку профільних законів, і ще — цілий масив підзаконних актів. Вони мають посприяти впровадженню європейського принципу розширеної відповідальності виробника, який зобов’язаний вживати системні заходи задля утилізації і захоронення відходів свого виробництва екологічно безпечним способом, або нести відповідальність у вигляді великих штрафів.

Лосі у небезпеці

СУМНЕ повідомлення зі Львівщини: у вгіддях Буського держлісгоспу браконьєри вбили тільну самицю лося…

Це сталось останнього дня, коли завершувався сезон полювання на самців оленя та кабана. Вдосвіта єгер Василь Сердюк віз корми на свій обхід автомобільною дорогою Вузлове — Буськ, яка пролягає лісом. Аж раптом побачив на снігу сліди крові. Ідучи за ними, натрапив на рештки лосиці. Вона разом зі своїми річними лосенятами смакувала гілками осики та верби поблизу дороги, поки постріл не підтяв її.

Двоногих варварів шукає поліція. Але, зневірено знизують плечима місцеві мешканці, якщо їх і знайдуть, то малоймовірно, що вони будуть покарані. Адже за браконьєрами нерідко стоять такі ж безчесні заступники, які прикривають їхні злочини «нагорі».

Загалом у мисливців і справді є дуже потужне лобі не де-небудь, а у найвищому законодавчому органі країни. Саме парламентарі виключили лося з Червоної книги. Відтак Мінекології та НАН України подали апеляцію для повернення лося до охоронного списку. Однак проти такого наміру відомств і екологів виступила мисливська організація ТОВ «Метос». Тривають суди, а тварини тим часом гинуть.

На техногенній пороховій бочці

НЕУТИЛІЗОВАНА хімія на заводах тимчасово окупованої території Донецької і Луганської областей становить велику загрозу для жителів ОРДЛО. «Серед найнебезпечніших об’єктів — горлівський хімічний завод «Стирол», де зберігається велика кількість досі не утилізованих небезпечних речовин. Зокрема, аміак знаходиться в металевих контейнерах, стінки яких щороку стають усе тоншими», — повідомив міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш. Окупаційні адміністрації не дбають про безпеку місцевого населення, додав він, що створює загрозу для його життя.

Біологічна лісова пожежа

ОСТАННІМИ роками у країні спостерігається масове всихання лісів, надто хвойних, що називають біологічною і поки що важко приборкуваною пожежею. Наймасштабніші її осередки — у Волинській, Житомирській, Київській, Львівській, Рівненській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях. Зокрема, лише впродовж минулого року загальна площа всихання зелених масивів у лісогосподарських підприємствах країни сягнула майже 440 тис. га. Із них найбільше загинуло сосен та ялин — загалом на площі 270 тис. га, а також дубів звичайних — на 107 тис. га. Переважно дерева знищили не вітровали і буреломи, а комахи-шкідники (сосновий п’ядун, зірчастий та червоноголовий пильщики), які настільки розмножилися, що стали буквально пошестю лісових угідь. Про це йшлося на колегії Державного агентства лісових ресурсів. Поки що заходи з поліпшення санітарного стану всихаючих насаджень не дають очікуваних результатів.

Сіль, якою посипають дороги, шкідлива

БРУДНЕ буре снігове місиво — такий зазвичай вигляд українських проїзних та пішохідних доріг узимку. Адже найчастіше сніг звідти не прибирають, а просто посипають сіллю та піском. В Україні ця традиція залишилася з Радянського Союзу, але насправді ця суміш дуже шкідлива для довкілля. Так, якщо багато солі потрапляє в ґрунт навколо дерева, то це шкодить йому. А ще від солі псуються автомобілі та взуття. Пісок забиває каналізації та додає бруду на вулицях…

Тим часом у Західній Європі зимової снігової пори вже давно відмовились від солі та хімікатів. Використовують лише пісок або ж кам’яну крихту, яку потім збирають і повторно використовують наступного року.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Від нашого — вашому
Читати
Iнструкція субсидіантам
Читати
Карткою — зручніше
Читати
Навезли «правильних»
Читати
Кривим шляхом
Читати
Картина з «бляхами»
Читати
Дешево. Для іноземців
Читати
Домоглися легалізації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове