Архів
Вівторок,
26 лютого 2019 року

№ 16 (19663)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Шукають вихід із глухого кута

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд вивчає можливість відтермінування виходу країни зі складу Євросоюзу на два місяці.

Докладніше...
На політичному роздоріжжі

МОЛДОВА. Оприлюднено попередні підсумки парламентських виборів.

Докладніше...
Каталонія проти короля

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся масовий мітинг протесту проти візиту короля Іспанії Філіпа VI до Каталонії.

Докладніше...
Гинуть мирні жителі

АФГАНІСТАН. Торік у цій країні було вбито рекордну кількість мирних жителів.

Докладніше...
Відповідальність перед народом

КАЗАХСТАН. Новим прем’єр-міністром призначено Аскара Маміна.

Докладніше...
Загальнодержавна боргова амністія

ОАЕ. Влада вирішила пробачити борги перед банками своїх громадян на майже 100 мільйонів доларів.

Докладніше...
Уже пандемія

В’ЄТНАМ. Влада повідомила про перші випадки африканської чуми свиней у країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Круглий стіл

ООН, ОБСЄ чи таки Мінськ?

Михайло ГУБАШ.

Днями відбулося восьме засідання Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію». Цього разу темою обговорення стали можливі сценарії для України на основі досвіду міжнародних організацій у розв’язанні збройних конфліктів.

ДОПОВІДАЧЕМ виступив посол Джеффрі Фелтман, який до 2018 року обіймав посаду заступника Генерального секретаря ООН з політичних питань. Головною тезою його виступу стало твердження, що на міжнародній арені Україна змогла довести, що cтала жертвою російської агресії. За його словами, будь-які спроби Росії змінити це базове твердження не мають успіху на світових майданчиках.

Як відомо, останнім часом в Україні активно обговорюється питання залучення миротворчих сил ООН до розв’язання конфлікту на Донбасі. Одна з останніх ініціатив у цьому контексті — ідея про спільну участь міжнародних миротворців з представниками ОБСЄ.

Загалом підтримуючи такий варіант, представник України у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях Євген Марчук привернув увагу до деяких нюансів, які можуть стати на заваді ефективності цієї миротворчої місії.

Зокрема, Євген Кирилович зауважив, що Кремль зробить усе можливе, щоб миротворців на Донбасі не було, проте Україна повинна готуватися до їх введення. «Нам не треба впадати в розпач, що Росія блокуватиме будь-яку версію миротворчої місії, але ми маємо розробляти внутрішні документи, щоб бути готовими на випадок, якщо Росія піде на якийсь компромісний варіант, який прийме Україна і наші союзники. Щоб не вийшло, що рішення прийнято, а у нас буде маса неготових процедур, як це реалізовувати, — роз’яснив свою думку Марчук і додав: — В якій формі і на базі якого внутрішнього і міжнародного законодавства відбуватиметься забезпечення перебування тут миротворчої місії — не зрозуміло». З цього випливає, що, оскільки Україна на сьогодні не має відповідної законодавчої та нормативно-правової бази, їх потрібно розробити.

Директор Інституту глобальних проблем розвитку Олексій Семеній висловився з цього приводу категоричніше і гостріше: «Це ідіотизм — за п’ять років Україна не виробила і не представила власного бачення, як розв’язати проблему Донбасу. Ну хоча б для проформи це треба було зробити. Совість треба мати!».

Висловив він скепсис і щодо миротворчої місії, позитив від якої, за найоптимістичнішими прогнозами, можна чекати не раніше, як через три-п’ять років. Чи припустимо собі це дозволити? Тож, на думку О. Семенія, потрібно шукати інших можливих шляхів, зокрема й компромісних із РФ.

Втім, залучення миротворчої місії не є єдиним варіантом розв’язання проблеми. Є ще один шлях досягнення миру на Донбасі, схвалений тими ж ООН і ОБСЄ, — Мінські домовленості, які ніхто офіційно не скасовував, і на яких, до речі, продовжують наполягати наші західні союзники і партнери.

На думку Є. Марчука (а він, як стверджує один із моїх досвідчених колег, знає, про що говорить), у мінських документах, які були підписані й Росією, є все для залагодження ситуації мирним шляхом. «Є все необхідне. Абсолютно. І я на цьому наголошую: є все необхідне для врегулювання по всіх лініях: воєнній, політичній, гуманітарній, економічній», — вважає Євген Кирилович. Далі повідав, що у Мінську, крім питань, які стосуються обміну полоненими, бойових дій тощо, вирішуються також проблеми пенсійного забезпечення, санітарної зони, водопостачання, аби не було епідемії; ремонту насосної станції, яка забезпечує водою понад півтора мільйона чоловік; одним із компонентів переговорів є необхідність виплати зарплати працівникам «Укрзалізниці», які знаходяться на «тій» території, а «там» — 30 тисяч вагонів, які не віддали Україні. І т. д., і т. п. «Це має якийсь стосунок до бойових дій? — запитав він і сам же відповів: — Ні. Але навіть ці питання обговорюються».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Від нашого — вашому
Читати
Iнструкція субсидіантам
Читати
Карткою — зручніше
Читати
Навезли «правильних»
Читати
Кривим шляхом
Читати
Картина з «бляхами»
Читати
Дешево. Для іноземців
Читати
Домоглися легалізації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове