Архів
Вівторок,
26 лютого 2019 року

№ 16 (19663)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Шукають вихід із глухого кута

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд вивчає можливість відтермінування виходу країни зі складу Євросоюзу на два місяці.

Докладніше...
На політичному роздоріжжі

МОЛДОВА. Оприлюднено попередні підсумки парламентських виборів.

Докладніше...
Каталонія проти короля

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся масовий мітинг протесту проти візиту короля Іспанії Філіпа VI до Каталонії.

Докладніше...
Гинуть мирні жителі

АФГАНІСТАН. Торік у цій країні було вбито рекордну кількість мирних жителів.

Докладніше...
Відповідальність перед народом

КАЗАХСТАН. Новим прем’єр-міністром призначено Аскара Маміна.

Докладніше...
Загальнодержавна боргова амністія

ОАЕ. Влада вирішила пробачити борги перед банками своїх громадян на майже 100 мільйонів доларів.

Докладніше...
Уже пандемія

В’ЄТНАМ. Влада повідомила про перші випадки африканської чуми свиней у країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Вирішувати потрібно самим

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Миколи Олексієнка.

Понад 70 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення, що належали державі як землі запасу, віднедавна передано у власність 24-м ОТГ Чернігівщини. Передбачалося — одержавши землю, саме селяни, а не чиновники чи спритні ділки вирішуватимуть її долю з перспективою отримання додаткових надходжень у місцеві бюджети.

Проте виявилося, що цьому можуть стати на заваді законодавчі лазівки, через які розбазарюються землі комунальної власності. Таку схему спритники намагались освоїти у найбільшій громаді області — Менській.

Заяви «під копірку»

МЕНСЬКІЙ об’єднаній територіальній громаді відійшло 7800 гектарів колишніх земель запасу, якими донедавна розпоряджалася держава, а конкретніше — Держгеокадастр. Зараз не будемо говорити про те, як саме виграють земельні аукціони потрібні люди і фірми. Це окрема тема. Та, окрім земель, що офіційно перебувають в оренді, є і земля, яка, згідно з документами, не обробляється, однак на ній фактично, не сплачуючи за це ні копійки, роками господарюють ті, хто «порішав» питання, з ким треба. Такої землі з переданих із запасу у комунальну власність гектарів у Менській громаді — більшість. У міській раді підрахували: якби орендарі платили за ці земельні наділи, то до скарбниці надходило б додатково щонайменше 30 мільйонів гривень, тобто йдеться про четверту частину сьогоднішнього бюджету. А якщо цю землю виставити на аукціон — набагато більше! Проте існують дві перешкоди: недоладна інвентаризація державних землевпорядників і юридичні прогалини. Все це разом узяте й допомагає безпроблемно розпихувати земельні наділи у загарбницькі приватні руки.

Першими після інвентаризації скористатися своїм правом на отримання земельного наділу для ведення особистого селянського господарства вирішили мешканці села Куковичі. Від них на розгляд земельної комісії Менської міськради у грудні минулого року одночасно надійшло 600 заяв. Відразу з’ясувалася й причина такої колективної спритності: напередодні у село приїхали немісцеві люди із заздалегідь підготовленими бланками та конкретними кадастровими номерами на земельні наділи. І селяни їх підписували!

Звичайно, це неабияк стурбувало керівництво ОТГ. «Згідно із законодавством, громадяни України мають право на безоплатне передання їм до двох гектарів землі для ведення власного господарства, — пояснює заступник менського міського голови із земельних питань Максим Гайдукевич. — Якщо у 30-денний термін не встигнути подати ці заяви на розгляд депутатів, вони автоматично вважатимуться задоволеними».

За словами міського голови Мени Геннадія Примакова, таких заяв уже зібралося понад три тисячі. «Розглянути й перевірити всі у місячний термін неможливо фізично. Тим часом збирачі підписів зовсім знахабніли: попри те, що землю ще не надали, вони вже укладають із людьми угоди оренди на 49 років», — обурюється він.

Хто ховається за спинами селян?

КЕРІВНИК Менської ОТГ переконаний, що земельну карту розігрує певне коло депутатів міськради, очолюване їхнім колегою Олександром Булавком. Той, зокрема, прославився тим, що торік самозахопленням розорав сотні гектарів унікальних за ботанічним складом придеснянських луків. І хоча ця ситуація набула широкого розголосу, вона так нічим і не закінчилася, оскільки свідки цих порушень до суду не з’явилися.

«Першу свою спробу одержати землю Булавко здійснював за допомоги учасників АТО, — розповідає далі Геннадій Примаков. — Він за контрактом ремонтує військові склади на Одещині, звідти й привіз батальйон учорашніх бійців, які захотіли взяти землю саме в тих селах, де цей депутат міськради орендує земельні паї. Виходить, жителям нашого району тепер потрібно землі шукати на Одещині, чи як?»

Три тисячі заяв — це понад шість тисяч гектарів на роздачу! Зрозуміло, що говорити про аукціони, додаткові надходження до бюджету не доводиться. Як уже зазначалося, більшість цих площ давно обробляють землевласники, не сплачуючи за це ні орендної плати, ні податків. Укладати угоди оренди вони не хочуть — їм це не вигідно, та й навіщо, коли діють за узаконеною тіньовою схемою. Новий земельний дерибан із кількатисячними заявами змусив депутатів Менської міськради на позачерговій сесії ухвалити рішення щодо призупинення ухвали заяв стосовно виділення землі до остаточного завершення інвентаризації комунальних угідь.

Чия земля?

КОЛИ члени громади дізналися про те, що відбувається з їхніми землями, то піднялася велика буча. Люди хвилювалися, чи не заберуть, бува, те, що вони вже мають. На схід села Феськівка прийшло більше сотні жителей. Виконуюча обов’язки старости Світлана Козел закликала своїх односельців — власників розданих раніше наділів поквапитись із виготовленням документів на них. Потрібно терміново узаконити й 70 гектарів сільського пасовища, утвореного за рахунок добровільного надання селянами своїх паїв для цього. Бо начебто і на нього вже хтось накинув оком.

Начальник відділу земельних ресурсів Менської міськради Павло Терентьєв, виступаючи перед селянами, наголосив, що необхідно розібратись, скільки у селі вільних земель, які з них необхідно узаконити, хто їхні власники тощо. Держгеокадастр передав громаді сім ділянок площею близько 300 гектарів. На частині їх нібито працюють фермери, але виявилося, що деякі ділянки вони здають у суборенду. «Тому рішення міського голови призупинити підписування земельних заяв є логічним. Люди мають самостійно визначитись, як далі чинити зі своєю землею», — пояснив він.

Його підтримав депутат Менської міськради Володимир Гнип, який заявив, що на часі власна інвентаризація землі, формування колективної думки щодо того, ділити її окремо по 50 соток чи запропонувати людям об’єднатися.

Про зовсім інше говорив на зборах у Феськівці депутат Менської міськради Віктор Петрушанко. Звинувативши заступника міського голови Максима Гайдукевича у зволіканні з розглядом заяв щодо надання землі, він запропонував висловити йому недовіру. Селяни його не підтримали, а жителька Феськівки Валентина Драгун нагадала, що він уже п’ять років поспіль безоплатно користується її земельним паєм розміром 3,5 гектара. Чоловік землевласниці помер, не встигши оформити державний акт на землю, з чого і поживає нечесний орендар.

Театр абсурду

СЛОВОМ, дебати були бурхливими, звинувачення — конкретними… У підсумку селяни проголосували за узгодження з місцевою владою питання щодо відведення земельних ділянок, призупинивши цей процес до повної інвентаризації.

Насамкінець керівник ОТГ Геннадій Примаков привернув увагу до того, що держгеокадастр дав неправдиві свідчення про обсяг переданої громаді землі. Як виявилося, частина її по праву належить людям, які справно впродовж двадцяти і більше років сплачують за неї податки. Хто, крім них, може розпоряджатись їхніми наділами? Він також запевнив, що до цілковитої інвентаризації жодна заява стосовно землі не буде розглянута, за винятком тих, що надійдуть від учасників АТО — ООС.

Присутній на зборах села перший заступник голови Менської райдержадміністрації Сергій Мурований від виступу і подальших коментарів відмовився і швидко полишив зібрання. Дещо з’ясувати у нього вдалося телефоном.

«Я не виступав, бо люди дуже обурені, не було сенсу розповідати їм про заходи райдержадміністрації», — пояснив чиновник. На запитання, чому його син та дружина, не проживаючи в громаді села, написали заяви на отримання землі, відповів: «Ми з сином учасники АТО. Хоча й прописані в Чернігові, але хіба не маємо права на земельну ділянку в Мені? Це неподобство, що розгляд заяв про надання землі призупинено. У зв’язку з цим жителі села Киселівка на своїх зборах ухвалили рішення про недовіру заступникові менського міського голови Максиму Гайдукевичу».

Які юридичні наслідки такого голосування, не зрозуміло. Взагалі уся колотнеча довкола землі нагадує театр абсурду: у Феськівці голосують за заборону вирішувати земельні питання до завершення повної інвентаризації, а в Киселівці виноситься недовіра заступникові із земельних питань, бо він не пропустив понад три тисячі заяв про надання землі на розгляд сесії. Рішення про перше ухвалила і міськрада...

Поки що зрозуміло лише, що одну з можливих схем дерибану землі все ж вдалося зупинити. Та чи надовго?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Від нашого — вашому
Читати
Iнструкція субсидіантам
Читати
Карткою — зручніше
Читати
Навезли «правильних»
Читати
Кривим шляхом
Читати
Картина з «бляхами»
Читати
Дешево. Для іноземців
Читати
Домоглися легалізації
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове