Архів
Вівторок,
26 лютого 2019 року

№ 16 (19663)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 748

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малювали Олексій КОХАН і Анатолій ВАСИЛЕНКО.


Версія для друку          До списку статтей
  • Це цікаво

Тривимірний друк

Все це створено із застосуванням тривимірного друку.

Так виглядає 3D-принтер.

Здавалось би, кого сьогодні здивуєш принтером — апаратом, з допомогою якого можна швидко зробити скільки завгодно копій текстів, картин, малюнків, фотографій тощо. Втім, зараз мова про 3D-принтер, здатний відтворювати об’ємні предмети. Це настільки дивовижний за своїми функ­ціями прилад, що його появу вже назвали світовою промисловою революцією. Уявіть, на ньому можна «надрукувати» гребінець для волосся, миску, деталь автомобіля…

ОДНАК щоб виготовляти все це на 3D-принтері, потрібні певні знання і навички. Спочатку з допомогою спеціальних комп’ютерних програм, подібних до «графічного редактора», створюють їхні об’ємні моделі. Тобто користувач може буквально намалювати те, що йому потрібно надрукувати. Після певного редагування і доопрацювання на екрані відображається, «наче живий», кінцевий результат, а створена 3D-модель зберігається у файлі, який можна назвати 3D-кресленням спеціального формату. Цей файл і передається на принтер, який «друкує» те чи інше.

Свої витвори 3D-принтер робить зі спеціальних матеріалів: фотополімерних смол, металоглини, термо­пластику, кераміки або спеціальних пластмас. З них формують «нитку» потрібної товщини і намотують на котушки чи роблять порошок. Так само, як гончар ліпить із глини посуд, або скульптор — скульптуру, 3D-принтер шар за шаром викладає матеріал, формуючи виріб із допомогою спеціальної головки. Саме в неї і подається матеріал. А рухається вона над столом у просторі в трьох напрямах під дією точних двигунів. Працюють вони за заданою програмою.

Основних технологій 3D-друку дві — лазерна і струменева. Наприклад, є принтери, всередині яких лазер «засвічуватиме» фотополімерні смоли, надаючи їм певної форми. Згодом вони тверднуть, і таким чином створюється готова річ. Є і такі, які теж за допомоги лазера склеюють порошок або нитки відповідно до моделі, накладаючи їх шар за шаром у певному порядку. Тим часом принцип роботи струменевих 3D-принтерів — видавлювання термопластику згідно з кресленням і таким чином формування контурів майбутньої деталі.

Всі ці технологічні досягнення — плід понад 30-річних наукових пошуків учених і винахідників із різних країн. Вони ж знаходять нове застосування своїм принтерам. Так, технології 3D-друку вже використовують для будівництва споруд і фрагментів техніки, зокрема й автомобілів, безпілотників, космічних супутників. Уже існує взуття з 3D-принтера, зроблене чітко за розміром і формою ніг певної людини. Набувають популярності сумки, надруковані на 3D-принтері. А нещодавно у Голландії випустили «Arc Bicycle» — перший у світі гірський велосипед, деталі якого створені зі спеціальної надміцної металопластичної маси способом 3D-друку.

До речі, 3D-принтери продаються і в українських магазинах за ціною від 18 до 70 тисяч гривень. Дорого коштують і витратні матеріали. Скажімо, кілограм фотополімерної смоли обійдеться у шість тисяч гривень, а ціна котушки пластикових ниток — близько тисячі. Проте навіть якби у пересічного покупця і були такі гроші, то в домашніх умовах він навряд чи зміг би розвернутись, як мовиться, на широку ногу. Бо, щоб надрукувати на 3D-принтері ті ж кеди або сумочку, нагадаємо, потрібні спеціальні навички і знання. Хіба що можна навчитись друкувати невеликі фігурки чи незвичайні за формою та розміром пристосування для кухні. Або ж сувеніри, чохли для смартфонів і ключів, чашки, різні домашні дрібниці.

А втім, технології 3D-друку сьогодні так стрімко розвиваються, що вже в недалекому майбутньому, обіцяють учені, стануть для всіх звичними. Світ із доступним тривимірним друком, коли кожний зможе «друкувати» будь-які речі для власних потреб, стане зовсім іншим. Художники, вчителі, працівники на виробництвах матимуть абсолютно нове середовище для роботи. Батьки зможуть замінювати іграшки або поламані предмети домашнього вжитку впродовж декількох хвилин. Звучить як фантастика? Але тільки поки що…

Версія для друку          До списку статтей

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Морський грабіжник, корсар.

2. Жіноче ім’я.

3. Базар, ярмарок.

4. Попереднє оголошення про наступний спектакль, фільм.

5. Легковий автомобіль із «шашечками» на даху або дверцятах.

 

Загадка

У воді росте, у воді кохається, а у воду впаде — пропаде.

 

Ребус

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове