Архів
Вівторок,
19 лютого 2019 року

№ 14 (19661)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
День гніву

ІТАЛІЯ. У Римі сотні тисяч громадян протестували проти економічних заходів уряду.

Докладніше...
Таки роззброюється

ПІВНІЧНА КОРЕЯ дала згоду на перевірку її ядерних об’єктів інспекторами МАГАТЕ.

Докладніше...
Територіальний конфлікт

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Військовий корабель Іспанії виганяв комерційні судна з британських вод біля Гібралтару.

Докладніше...
Знову його «не так зрозуміли»?

ПОЛЬЩА. Прем’єр-міністр скасував візит до Ізраїлю через коментарі щодо Голокосту.

Докладніше...
Нарешті це сталося

США. Дональд Трамп підписав урядовий бюджет.

Докладніше...
Удар у спину Мадуро

В РОСІЇ заморозили рахунки нафтової компанії Венесуели.

Докладніше...
Відкрили небо

ІНДІЯ поновила авіасполучення з Іраком після майже 30-річної перерви.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Відстояли інтереси ветеранів АТО

Микола МОСКАЛЕНКО.

«ПІВНІЧНИЙ апеляційний господарський суд нарешті поставив крапку у намаганнях захопити повністю реконструйований і на сьогодні найкращий за оснащенням в Україні заклад вертебрології, на базі якого відкрито Центр реабілітації бійців АТО. Апеляційна скарга «Житомиртуристу» залишилася без задоволення. Нині весь комплекс перебуває на балансі управління охорони здоров’я ОДА. Житомирський центр вертебрології і реабілітації на березі річки Тетерів був, є і буде в державній власності!» — йдеться у повідомленні Житомирської ОДА. Із 2011 року тривали судові справи щодо права власності цього центру. За цей час обласна влада пройшла чотири круги судів — першої інстанції, апеляції, касації. Зрештою заклад залишився у державній власності, що тішить.

Додалося заповідних земель

НА півночі області з’явився новий заказник місцевого значення — «Сущанський». Він розкинувся в Олевському районі на площі 140 гектарів на території Сущанського лісництва.

Ландшафт цих природоохоронних земель являє собою складний крушиново-орляково-брусничний ліс, який населяє чимало рослин і тварин, занесених до Червоної книги України. Зокрема, тут ростуть осока затінкова, плаун колючий, любка дволиста, а також водяться чорний лелека і глушець.

Новий «прозорий офіс»

НА БАЗІ реконструйованого Коростенського міськрайонного відділу ДРАЦС днями відкрився новий центр із надання послуг у сфері державних реєстрів актів цивільного стану «OpenSpace». Це сервіс, який уже працює за європейськими стандартами обслуговування громадян — у форматі «єдиного вікна» та «відкритого простору» з використанням електронної черги. Одразу ж на місці можна зробити і оплату обраної послуги. Тож громадянам не доведеться шукати банківські установи, а потім знову приходити й займати чергу, щоб показати квитанцію співробітникові реєстраційної установи. Крім того, «OpenSpace» обладнаний спеціальними компактними пристроями, які дають змогу відвідувачам ідентифікувати себе з допомогою ID-карток. При цьому вартість послуг у центрі не відрізняється від тарифів у звичайних відділах РАЦС, а от символів останніх — черг, стосів квитанцій і заяв — тут годі шукати.

До речі, Коростенський центр — уже 27-й за ліком такий сервіс європейського зразка, відкритий в Україні.

Є управа на домашніх дебоширів

ТОРІК у Бердичівському районі 162 особи стали жертвами домашнього насильства. І нинішнього року працівникам поліції довелося вже понад півсотні разів вгамовувати дебоширів… Як жінкам захистити себе? Про це йшлося на психологічному тренінгу, що відбувся у Закутинецькому старостинському окрузі Семенівської об’єднаної територіальної громади. Її голова Наталія Семенюк під час обговорення зауважила: «Нам доцільно створити мобільні групи в кожному старостинському окрузі. Коли в конфлікт втручається сільський голова чи працівники сільради, інколи це дає результат».

На жаль, не всі жертви знають, що держава гарантує їм безоплатну соціальну, психологічну, правову допомогу та тимчасовий притулок. Окрім того, якщо раніше на сімейного дебошира можна було скласти протокол за адміністративне правопорушення, то нині домашньому кривднику доведеться понести кримінальну відповідальність. Також жертва має право на безкоштовного адвоката.

Знову винні погода і сіль

ЛИШЕ шість років минуло відтоді, як було капітально відремонтовано державну автотрасу М-06 Житомир — Київ. Для платників податків вона виявилася мало не золотою, настільки великі видатки з бюджету було в неї вбухано. Проте тепер нова дорога знову в ямах — геть розбита. На брифінгу у Службі доріг області директор ДП «Житомирський облавтодор» Олександр Мельниченко так пояснив причину недовговічності ремонту: за останні сім років на ній жодного разу «не перестелювався верхній шар зносу», що належить робити не рідше ніж раз на чотири роки. А не робилося це тому, що не виділяються кошти. Також чільник обласної служби доріг звернув увагу, що траси також з’їдають часті зимові «температурні стрибки через нуль» та обробки піщано-сольовою сумішшю. «Вона створює агресивне середовище для асфальтобетонного покриття, надто для верхніх шарів. І чим більше ми його обробляємо, тим швидше воно псується. Водночас чим більше грошей іде на обробку і зимове утримання доріг, тим менше залишається коштів на ліквідацію ямковості. Таке ось замкнене коло», — резюмував чиновник.

Дедалі менше шкіл

УПРОДОВЖ останніх п’яти років в області було закрито понад 100 загальноосвітніх закладів. Водночас, повідомляє регіональне Головне управління статистики, за цей же час кількість дітей шкільного віку у краї, навпаки, збільшилась. Ясна річ, найбільший приріст спостерігається у більш «хлібних» щодо заробітків містах. Саме туди найчастіше і виїздять із охоплених безробіттям сіл і селищ краяни, надто молоді родини з дітьми.

Таксист-крадій

ДО ПОЛІЦІЇ обласного центру останніми днями стали надходити повідомлення: хтось унадився красти кришки люків каналізаційних колодязів у місті. Оперативно вжиті слідчі заходи дали результати. Було затримано двох чоловіків, один із яких працює таксистом. У багажнику його автівки й виявили викрадені металеві кришки. Наступного дня до відділу поліції доставили і його поплічника — 38-річного раніше неодноразово судимого за подібні злочини жителя селища Новогуйвинське…

Як розповів начальник Житомирського ВП ГУНП Михайло Сорока, було зрозуміло, що злочинці намагатимуться збути металеві кришки. Тож правоохоронці попередили про це усі пункти прийому брухту. Працівники одного з них і зателефонували в поліцію, коли чоловік запропонував купити у нього каналізаційні люки. За протиправні дії викрадачам кримінальним законодавством передбачено покарання у вигляді піврічного арешту, обмеження чи позбавлення волі строком до 5 років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На руки — півтори тисячі
Читати
Порахували, але не остаточно
Читати
Новини для «бляхерів»
Читати
Нижче мінімуму
Читати
Хочуть, щоб у нас було прозоро
Читати
Оголошено призов
Читати
Чи ж доживемо до процвітання?
Читати
Стартувала «будівельна амністія»
Читати
Курячий «локомотив»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове