Архів
Вівторок,
19 лютого 2019 року

№ 14 (19661)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Допоможи собі сам

Цілющі настої для очищення

Марія ВАНДА, сімейний лікар.


Зазвичай найбільшу увагу люди приділяють належному функціонуванню системи кровообігу. Але варто пам’ятати і про лімфатичну. Адже перевантаження її токсинами має негативний уплив на серцево-судинну, травну й дихальну функції організму. А це своєю чергою дається взнаки запаленнями, ослабленням кровообігу, головним болем, зниженням імунітету й підвищенням утомлюваності.

Що треба знати про лімфатичну систему

НА ВІДМІНУ від системи кровообігу лімфатична працює в одному напрямку. Через лімфатичні судини рідина циркулює з тканин, щоб з’єднатися з кров’ю в кровоносних судинах. Простіше кажучи, лімфатична система являє собою мережу дуже тонких трубок — лімфатичних судин. Вони охоплюють усе тіло. Ці канали розповсюджують лімфу, що складається з лейкоцитів, званих лімфоцитами, які знищують чужорідні елементи, що потрапляють в організм, у всіх тканинах організму.

Циркулюючи в лімфатичних судинах, лімфа обтікає клітини організму, живить їх і захищає від атаки бактерій. Як правило, за видалення токсинів відповідає вся система. Однак у багатьох випадках сама лімфа отруюється забруднювачами довкілля, пестицидами чи хімічними додатками харчових продуктів.

Напої, що стимулюють очисні процеси

ВАРТО регулярно стимулювати очищення лімфатичної системи, бо завдяки цьому можна уникнути багатьох прикрих наслідків для здоров’я, пов’язаних із надміром токсинів в організмі. Рекомендовано передусім звернутися до лікаря, навіть якщо ви вирішили використовувати природні засоби.

Пропонуємо цілющі настої, які допоможуть очистити лімфатичну систему, усунути набряки й зміцнити імунітет.

Настій лопуха. Він стимулює очищення лімфатичної системи та крові, а також сприяє виведенню токсинів із сечею та потом. Ба більше — лопуховий чай допомагає запобігти різним інфекціям, має благотворний уплив на здоров’я пацієнтів із діабетом і підтримує лікування захворювань печінки.

Складники: коріння лопуха (15 г), вода (250 мл).

У киплячу воду додайте коріння лопуха й залиште на кілька хвилин для настоювання. Щоб провести очисне лікування лімфатичної системи, рекомендується пити не менше двох чашок чаю щодня.

Настій листя волоського горіха. Цю лікарську рослину століттями застосовували для очищення лімфатичної системи, бо вона має виражені детоксикантні й сечогінні властивості.

Листя волоського горіха стимулює усунення токсинів і зменшує запалення тканин. Окрім того, воно чинить антисептичну, протипаразитарну, протинабрякову дії, а також полегшує стан за нездужань, пов’язаних із порушеннями травної системи.

Складники: вода (250 мл), сушене листя волоського горіха (15 г).

Додайте листя волоського горіха у воду й доведіть до кипіння, дайте настоятися. Рекомендовано пити дві чашки такого чаю на день: одну вранці (бажано натще), а другу ввечері перед сном.

Очисне лікування лімфатичної системи має тривати не менше 20 днів.

Настій коріння шавлії. Коріння цієї рослини є одним із лікарських засобів, що ефективно стимулюють лімфоплин. Його широко застосовують при захворюваннях на ларингіт, тонзиліт, епідемічний паротит, а також якщо напухли лімфатичні вузли.

Оскільки для декого трава може бути токсична, рекомендується робити очищення лімфатичної системи під наглядом лікаря. Рослину не можна використовувати вагітним або матерям, що годують груддю.

Складники: сушене коріння шавлії (15 г), склянка води (250 мл).

Коріння шавлії кип’ятити 15 хвилин, залишити на кілька хвилин для заварювання, затим процідити.

Пити одну чашку чаю на день протягом тижня.

Настій імбиру, куркуми та лимона. Імбир та куркуму століттями застосовували в натуральній медицині для лікування багатьох захворювань. Вони мають виражені цілющі й корисні властивості для нашого здоров’я.

У поєднанні з лимонним соком надзвичайно ефективні в стимуляції очищення лімфатичної системи від токсинів. А також є джерелом антиоксидантів, вітамінів та мінералів, без яких організм не може обійтися.

Складники: тертий імбир (15 г), 0,5 столової ложки порошку куркуми (5 г), сік половини лимона, 2 склянки води (500 мл).

Налийте воду в каструлю, додайте імбир та куркуму й варіть п’ять хвилин. Потім перецідіть і додайте свіжовичавлений лимонний сік.

Рекомендується пити по чашці на день (бажано вранці натщесерце) протягом тижня.

Під час очищення лімфатичної системи не слід забувати про збалансоване харчування та фізичну активність.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове