Архів
Вівторок,
19 лютого 2019 року

№ 14 (19661)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Поради до часу

Чого бояться віруси

Юрій ЖИГАРЄВ,

інфекціоніст.

Рівень захворюваності на грип та гострі респіраторні захворювання сягнув свого піку. Ці інфекції небезпечні тим, що послаблюють імунну систему, збільшують ризик виникнення автоімунних станів (захворювань суглобів, щитоподібної залози, ендокринної системи, коли імунітет починає боротися з тканинами свого тіла). Може бути також загострення хронічних захворювань, зокрема й серцево-судинних.

НАВІТЬ якщо людина перехворіла на вірусну хворобу, немає жодної гарантії, що це не повториться знову. Адже вражають людей різні штами вірусів. Ось кілька порад для зменшення ризику зараження цим сезонним захворюванням.

Мийте руки часто й ретельно. Щоб знищити віруси, потрібно мити руки з милом, як мінімум, 20 секунд. Стільки часу потрібно, щоб повторити алфавіт або повільно порахувати до 20. Не помивши рук, не торкайтеся очей, носа чи рота.

Стежте за кишківником. Саме у цьому органі є майже 80 відсотків клітин імунної системи. У період епідемії добре вживати високоякісний пробіотик (препарат, що містить корисну для кишківнику мікрофлору) з кількома складниками. Це дасть змогу підтримувати належний рівень корисних кишкових бактерій, щоб вони могли допомагати у боротьбі з інфекціями.

Крім того, усуньте зі свого раціону солодощі, вироби з білого борошна, копчення та інші шкідливі продукти, які чинять поганий вплив на кишківник. Відновленню цього органа сприяють чай із ромашки чи насіння фенхеля (чайна ложка сировини на склянку окропу), який треба пити один-два рази на день протягом місяця.

Якщо ви страждаєте від закрепів, уведіть до свого щоденного раціону борщ, салати з варених буряків, сирих овочів (натирайте їх на тертці дрібненько для ліпшого засвоєння) та фруктів, каш із цільнозернових крупів, додавайте в страви висівки.

Скоротіть споживання цукру й алкоголю. Велика кількість зимових свят передбачає рясну випивку та споживання кулінарних смаколиків. Проте надмір цукру може придушити імунну систему й ускладнити організмові боротьбу з інфекціями, включно і з вірусом грипу. Цукор також залишає нас відкритими для інфекцій кишківнику — таких, як Саndidа, які пригнічують імунну систему й призводять до атонії кишок.

Навіть помірне споживання алкоголю пригнічує центральну нервову систему, а отже, й імунну.

Зменшіть ризики від стресів. Відомо, що стрес пригнічує імунну систему. Тож візьміть за правило розслаблятися з допомогою молитов, медитації, йоги та будь-яких інших фізичних вправ, прогулянок на природі. Добре відновлює нервову систему й голковколювання.

Забезпечте 7-9-годинний сон щоночі. Ваше тіло покладається на сон для відновлення після щоденного впливу токсинів. Хронічне позбавлення сну може істотно знизити імунну функцію.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове