Архів
Вівторок,
19 лютого 2019 року

№ 14 (19661)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає лікар

Шум у вухах

Марта ГРИЦЕВИЧ, отоларинголог.

Сильний і холодний вітер не тільки псує настрій, а й завдає клопоту із самопочуттям. У багатьох після такої вітряної погоди у вухах з’являється шум, який не зникає тривалий час. Про що це може свідчити?

ШУМ у вухах є симптомом різних хвороб. Скажімо, шум уранці, який не припиняється протягом дня, може свідчити про порушення роботи слухового нерва. Це один із найнебезпечніших станів, адже веде до втрати слуху. На жаль, він дуже поширений, причому не лише серед старших людей.

Також причиною дискомфорту може бути вірусна інфекція, а ще — гіпертонічна хвороба, шийний остеохондроз, стрес. Ускладнення вірусної інфекції трапляється, якщо її не лікують або роблять це неправильно. Таке ускладнення може спровокувати сильний вітер, що й спричинить появу шуму: на тлі застійних явищ порушується рівновага тиску середнього вуха.

Сьогодні дуже поширена, надто серед молоді, така причина шуму у вухах, як акустична травма. Цей стан теж потребує негайної допомоги, бо можлива втрата слуху. Не рекомендовано слухати гучну музику, особливо в навушниках.

Відсотків 10-15 із тих, у кого шумить у вусі, мають сірчані пробки, які можуть видалити лікарі.

Ще одна причина — пухлина внутрішнього вуха, яку виявляють при обстеженні. Одним із її симптомів є порушення рівноваги після шуму. Більшість цих пухлин доброякісні, але їх потрібно лікувати, а інколи й оперувати.

Чимало людей переконані, що у вухах шумить від нервів. Справді, шум може бути наслідком дії задавненого стресу. Тобто шуміти починає не тоді, коли у вас якісь важкі переживання, а через півроку-рік, коли вже нічого не турбує.

Що ж робити, якщо шум у вухах не зникає? Негайно звертайтеся до лікаря. Зробивши аудіометричну діагностику та виявивши порушення в роботі слухового нерва, починайте негайне лікування. Без цього відновити слух важко або навіть нереально.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове