Архів
Вівторок,
19 лютого 2019 року

№ 14 (19661)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Читач — газета

Харчування: часто і потроху

«У мене поліп та ерозія в шлунку. Крім того, видалено жовчний міхур. Можливо, порадите щось помічне?»

Ірина К.

м. Здолбунів Рівненської області.

 

ЗА такого діагнозу нормалізувати стан можна навіть з допомогою дієти. Так, враховуючи ерозію шлунка та відсутність жовчного міхура, жінці потрібно харчуватися не менше трьох-чотирьох разів на день, причому невеликими порціями. Важливо не бути голодною, бо шлунковий сік подразнюватиме слизову оболонку, уражену ерозією. Крім того, харчування малими порціями запобігатиме накопиченню жовчі.

Щодо їжі, то вона має бути дуже щадна, тобто негостра, неперчена, некисла. Слід уникати копчених і смажених страв, які подразнюють слизову оболонку шлунка. До свого раціону найліпше ввести різноманітні слизисті каші, супи з перетертими чи подрібненими овочами, присмачені вершковим маслом або невеликою кількістю олії.

Про різні солодкі горіхові пасти, тортики, тістечка, де є поєднання жирного та солодкого, слід забути. Навіть такого корисного продукту, як волоські горіхи, треба з’їдати не більш як п’ять на день. Інакше такий солодко-жировий набір у великій кількості спровокує надмірне виділення жовчі, її витікання та потрапляння в підшлункову залозу, що може спровокувати проблеми з цим органом.

Салати з буряка та моркви з олією й додаванням кураги та чорносливу, відвар чи настій насіння льону, достатня кількість рідини (не менше двох літрів) — усе це допоможе запобігти закрепам.

Але на роботу шлунка й на випорожнення, зокрема, великий уплив має фізична активність, найчастіше закрепи з’являються в тих, хто багато сидить і на роботі, і вдома. Треба більше рухатися, вибрати для себе комплекс ранкової зарядки, робити присідання, а також злегка масажувати живіт за годинниковою стрілкою.

Авторці листа варто уникати стресів або принаймні намагатися гостро на них не реагувати, бо стрес провокує й загострює ерозію. Помічними для неї будуть препарати магнію, настій ромашки чи календули, які чинять регенеративну дію. Можна придбати в аптеці жовчогінний збір і вживати слабоконцентрований настій.

Також раджу періодично обстежуватися, обов’язково в разі якщо турбує біль від поліпа, аби простежити, чи не перероджується це доброякісне утворення на пухлину.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове