Архів
Вівторок,
19 лютого 2019 року

№ 14 (19661)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • До уваги батьків

Не зловживайте краплями від нежитю

Світлана КОВАЛЬОВА,

педіатр.

Тримісячній дівчинці, яка потрапила до реанімації, поставили діагноз передозування краплями від нежитю. Стан немовляти був важкий. На щастя, медики врятували життя крихітці.

ЯК же сталося, що тримісячне немовля отруїлося краплями для носа?

Мамі здалося, начебто в дитини нежить і їй важко дихати носиком. Хоча донечка не мала жодних ознак ГРЗ, вона протягом ночі кілька разів крапала їй препарат. На ранок після пробудження та була млява, сонлива, відмовлялася їсти. На щастя, мати не проігнорувала ці симптоми та викликала «швидку».

Чим же небезпечні звичайні препарати проти нежитю, які більшість людей уважає нешкідливими? Вони належать до судинозвужувальних. Утім, при передозуванні можуть вплинути й на інші судини організму, призводячи до різкого зниження тиску. Власне, так і сталося. У малих дітей судини в носовій порожнині розташовані поверхнево, а тому ліки швидко потрапляють у судинне русло, спричиняючи зміни в цілому організмі. Немовлятам до року цей розчин (у дитячій формі) можна закапувати лише двічі-тричі на добу. Препарат належить до пролонгованих, тобто діє кілька годин.

Скажімо, звичайний нафтизин (дуже популярний судинозвужувальний препарат проти нежитю) загалом може викликати небезпечні спазми судин. Його не рекомендують дітям до року, а дорослим — при гіпертонічній хворобі, глаукомі тощо.

Лікарські речовини дуже швидко всмоктуються слизовою оболонкою кишківнику. Потрапляючи в організм у надлишковій кількості, вони порушують нормальний обмін речовин, викликають функціональні або анатомічні зміни різних органів і систем. Оскільки концентрація отрути в крові дуже скоро стає високою, токсичні речовини потоком крові розносяться до всіх органів.

Окрім того, призначати будь-які ліки дитині, навіть звичайний називін, може тільки лікар. Часто батьки чомусь не зважають на вік дитини, її вагу, тоді як від цього залежать дозування препарату та частота його вживання. Тому завжди вивчайте інструкцію до ліків і давайте лише дозволену дозу, а при проявах передозування відразу викликайте «швидку».

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове