Архів
Вівторок,
12 лютого 2019 року

№ 12 (19659)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Анкара обурена

ФРАНЦІЯ. Президент оголосив про відзначення в країні Дня пам’яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Докладніше...
Вирішальна збройна операція

У СИРІЇ розпочався наступ на останній форпост «Ісламської держави».

Докладніше...
Армія з народом

ВЕНЕСУЕЛА. Ще один високопоставлений військовий перейшов на бік тимчасового президента Хуана Гуайдо.

Докладніше...
У пошуках компромісів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр оголосила про нові дебати щодо Brexit у парламенті.

Докладніше...
Політичний гордіїв вузол

ІСПАНІЯ. Уряд припинив переговори з сепаратистами Каталонії.

Докладніше...
Несподіваний візит

АФГАНІСТАН. У Кабул із неоголошеним візитом прибув очільник Пентагону.

Докладніше...
У сусідів є робота

ЧЕХІЯ, НІМЕЧЧИНА і ПОЛЬЩА — країни з найнижчим рівнем безробіття в Європі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Актуально

Субсидійні тонкощі

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Нинішнього року відбулися зміни у сфері надання субсидій, зокрема запроваджено монетизацію.

ПАРАЛЕЛЬНО працюватимуть безготівковий та готівковий механізми. Згідно з першим, який почав діяти з 1 січня, гроші нараховуватимуть на спеціальний банківський рахунок, із якого субсидіанти зможуть оплачувати комунальні послуги. Залишені після завершення опалювального сезону гроші можна буде використати на власний розсуд. Готівковий механізм діятиме для тих, кому субсидія призначена з жовтня, — із березня вони зможуть отримати кошти «на руки». В Україні нині близько чотирьох мільйонів субсидіантів, отже, щомісяця перераховуватиметься шість мільярдів гривень готівки.

Коротко охарактеризуємо найпоширеніші питання, які постають під час оформлення субсидії. Наприклад, у будинку мешкає пенсіонер, його діти там теж зареєстровані, хоча проживають за іншою адресою. У подібних випадках комісії, котрі розглядають заяви, приймають рішення в індивідуальному порядку. Якщо претендент зможе документально підтвердити, що інші зареєстровані особи з ним не проживають (договір оренди житла, довідка про перебування на лікуванні чи навчання в іншому населеному пункті тощо), то субсидія може бути призначена. Виняток — подружжя.

Часто виникає дзеркальна ситуація: людина не зареєстрована за місцем проживання. У такому разі її дохід при призначенні субсидії не враховується. Якщо ж така особа бажає оформити знижку на компослуги на себе, то це можливо у двох варіантах: внутрішньо переміщені можуть зробити це за місцем реєстрації перебування, інші громадяни — на підставі договору оренди житла (якщо такий укладено офіційно).

Стосовно того, чи можуть відмовити у призначенні субсидії, якщо дохід менший за мінімальну зарплату, то тут є нюанси. Якщо людина ніде офіційно не працює, то претендувати на субсидію вона не може. Щоб її отримати, треба стати на облік у центрі зайнятості. Натомість особам із зарплатою, меншою за мінімальну (переважно «бюджетники», які працюють на півставки), субсидію можуть призначити, оскільки вони сплачують єдиний соціальний внесок. Власне, факт його сплати й дає право на субсидію.

Комісія перевіряє доходи людини, яка звернулася, наявність сплати ЄСВ, понаднормової опалювальної площі, автомобіля, молодшого за п’ять років, одноразових покупок (також виграшів у лотерею), вартість яких перевищує 50 тис. грн. Якщо ці «фільтри» пройдено, заявнику призначається субсидія.

Її розмір розраховується таким чином: визначається відсоток від доходу, який домогосподарство має сплачувати за комунальні послуги, решту компенсує держава. Розглянемо умовні приклади. У домогосподарства з однієї людини-пенсіонера дохід 1,5 тис. грн. Обов’язковий платіж становить 6% — це 90 грн на місяць. Пенсіонер із доходом шість тисяч грн має самостійно сплатити за компослуги близько 25% (1,5 тис. грн). Водночас якщо вартість «комуналки» становила, наприклад, тисячу гривень, усі півтори ніхто не стягуватиме — сплачуються тільки фактичні розміри споживання.

Дуже актуальне питання доходу від паїв. Він береться до розгляду у тому періоді, за який надійшов. Тобто, якщо при призначенні субсидії на 2018-2019 роки враховуються доходи за І і ІІ квартали 2018-го і в цей час була нарахована плата за оренду ділянки, її братимуть до уваги при визначенні середньомісячного доходу за вказаний період.

Рішення про призначення субсидії на 30% понаднормової площі комісії ухвалюють на місцевому рівні. Збільшувати норму в окремих випадках можуть для громадян, які проживають в індивідуальних будинках (без центрального опалення). Однак тут запроваджено обмеження. Субсидія одній особі може покривати тільки близько 50 кв. м.

Іноді трапляється так, що людей заселяють до офіційного введення будинку в експлуатацію. У разі індивідуальних забудовників такі жителі мають право на отримання субсидії, адже з надавачами послуг укладені договори і житлово-комунальні послуги споживаються. Однак коли йдеться про багатоповерхову забудову, то ні. Причина в тому, що надавачі послуг не мають права підписувати відповідні договори, поки житло не введене в експлуатацію і не з’явиться право власності.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без газу не зігрітись
Читати
Оголосили про підозру
Читати
Мову треба знати
Читати
Не пускають
Читати
«Перехрещуватися» нема необхідності
Читати
Зміни для стипендіатів
Читати
Оновлений «безвіз»
Читати
Кажуть, що наводиться лад
Читати
П’ять мільярдів — у Пенсійний фонд
Читати
Скільки зароблять: прогнози
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове