Архів
Вівторок,
12 лютого 2019 року

№ 12 (19659)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Анкара обурена

ФРАНЦІЯ. Президент оголосив про відзначення в країні Дня пам’яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Докладніше...
Вирішальна збройна операція

У СИРІЇ розпочався наступ на останній форпост «Ісламської держави».

Докладніше...
Армія з народом

ВЕНЕСУЕЛА. Ще один високопоставлений військовий перейшов на бік тимчасового президента Хуана Гуайдо.

Докладніше...
У пошуках компромісів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр оголосила про нові дебати щодо Brexit у парламенті.

Докладніше...
Політичний гордіїв вузол

ІСПАНІЯ. Уряд припинив переговори з сепаратистами Каталонії.

Докладніше...
Несподіваний візит

АФГАНІСТАН. У Кабул із неоголошеним візитом прибув очільник Пентагону.

Докладніше...
У сусідів є робота

ЧЕХІЯ, НІМЕЧЧИНА і ПОЛЬЩА — країни з найнижчим рівнем безробіття в Європі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Проблема

Біду можна відвернути

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Господарники Дніпропетровщини не на жарт стурбовані нестримними темпами скорочення поголів’я худоби. Ще торік головною причиною цього вважали суто економічні чинники. Мовляв, тваринницька галузь зараз майже повністю перемістилася у приватні селянські господарства, а людям усе скрутніше утримувати свійських тварин. Це трудомістка робота, до того ж економічно обтяжлива для родинного бюджету. Як не ростуть ціни на м’ясо, проте вони ледве покривають витрати.

ВОДНОЧАС дніпропетровські аграрії «відкрили» ще одну причину зменшення худоби у приватному секторі: катастрофічними темпами скорочується чисельність селянських господарств і домоволодінь. Ця проблема глобального характеру: щороку в області безслідно зникає щонайменше два-три села. У третині з них мешкає по три, п’ять, щонайбільше 10 сімей. А у селах, що ще тримаються, завдають великої шкоди проблеми, яких можна було уникнути.

Так, наприклад, важким ударом став спалах африканської чуми у присадибних господах Топили Томаківського району. Довелося за усіма ветеринарно-санітарними вимогами знищити 28 свиней. Зрозуміло, що загалом утрати будуть значно більші: не менш як дві сотні. Cело сьогодні опинилося у зоні лиха з карантином на 40 днів. Зусібіч в’їзди і виїзди з нього обладнані санітарними пропускниками-дизбар’єрами, поліцейськими блокпостами. Вивіз звідси тваринницької продукції чи виробів із неї категорично заборонено. Довелося оголошувати карантин і в сусідньому селі Мирове, і навіть у райцентрі Томаківка. У небезпеці опинився весь район.

Звісно, люди знервовані вкрай. У Томаківському районі дуже багато родин опікується відгодівлею рогатої худоби, свиней та птиці. З цієї праці вони й живуть. Тваринницькому бізнесу сприяє географічне розташування: звідси рукою подати до чималих населених пунктів та двох обласних центрів — Дніпра й Запоріжжя. Нині ж торгувати сільськогосподарською продукцією заборонено не тиждень-два, а, як мінімум, два місяці. Куди збувати м’ясо, вирощене спеціально для продажу?

«Пропали усі наші з дружиною труди протягом року, — бідкається селянин, який разом із дружиною порає свій міні-свинарник. — Роздягає нас догола африканська чума. І в свинарнику пусто, і в холодильнику, і в кишенях вітер гуляє. Як тепер бути, за що жити?»

Звідки ж узявся нищівний вірус? Поки що є лише версії. Перша, що до району «протоптали стежину» багато різноманітних перекупників і заготівельників м’ясної продукції. Отож вони могли «наслідити»-заразити. Другу версію пов’язують із кормами, котрі місцевий люд, аби зекономити, часто закуповує на стороні. На думку чільника обласної Держпродспоживслужби Віталія Паращенка, людям слід самотужки ретельно відстежувати навколишню обстановку і не купувати корми з неблагополучних регіонів. Це й справді можливо, але ж таким моніторингом необхідно комусь постійно займатися.

Є й третя версія: останніми роками у придніпровських степах зросло поголів’я диких кабанів. Кажуть, цьому посприяла війна на Донбасі, звідки звірі тікають табунами. Селяни не розуміють, чому наразі ні область, ні район не отримали лімітів на санітарний відстріл диких кабанів. Може, і справді тоді вдалося б уберегтися від зараження африканською чумою?

Закидає сільський люд і місцевому ветлікарю. Мовляв, коли захворіли свині у першому дворі, господарі його викликали, але він відмовився приїхати. Невдовзі і у другому дворі свині почали поводитися неадекватно, втім, і цього разу ветлікар на виклик не відгукнувся. Не він, а селяни забили на сполох, коли свині почали дохнути…

Та чи зобов’язаний ветлікар, який має приватну практику, обслуговувати село Топила та всю колишню Мирівську сільраду? Колись сільські обійстя були під наглядом колгоспних ветеринарів. І це сприймалося як належне. Адже в збереженні тварин від вірусних захворювань були зацікавлені і колективні господарства, і приватні. За аналогією з цією колишньою практикою ветеринарного нагляду люди мислять і тепер: якщо ветлікар живе й працює на території недавньої сільради, то мусить реагувати на кожен сигнал. Як бачимо, це не завжди спрацьовує.

Натомість зрозуміло, що всю відповідальність за життєдіяльність, зокрема й за спалахи африканської чуми, має перебрати на себе новоутворена Томаківська об’єднана територіальна громада. Вона мусить найняти й утримувати ветеринарного лікаря, щоб запобігати спалахам і поширенню смертельних хвороб. Не варто сподіватися, що якось обійдеться. Треба постійно й пильно стояти на сторожі, інакше з бідою не розминутися. А скупий, як відомо, платить двічі. Точніше — розплачується.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без газу не зігрітись
Читати
Оголосили про підозру
Читати
Мову треба знати
Читати
Не пускають
Читати
«Перехрещуватися» нема необхідності
Читати
Зміни для стипендіатів
Читати
Оновлений «безвіз»
Читати
Кажуть, що наводиться лад
Читати
П’ять мільярдів — у Пенсійний фонд
Читати
Скільки зароблять: прогнози
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове