Архів
Вівторок,
12 лютого 2019 року

№ 12 (19659)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Анкара обурена

ФРАНЦІЯ. Президент оголосив про відзначення в країні Дня пам’яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Докладніше...
Вирішальна збройна операція

У СИРІЇ розпочався наступ на останній форпост «Ісламської держави».

Докладніше...
Армія з народом

ВЕНЕСУЕЛА. Ще один високопоставлений військовий перейшов на бік тимчасового президента Хуана Гуайдо.

Докладніше...
У пошуках компромісів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр оголосила про нові дебати щодо Brexit у парламенті.

Докладніше...
Політичний гордіїв вузол

ІСПАНІЯ. Уряд припинив переговори з сепаратистами Каталонії.

Докладніше...
Несподіваний візит

АФГАНІСТАН. У Кабул із неоголошеним візитом прибув очільник Пентагону.

Докладніше...
У сусідів є робота

ЧЕХІЯ, НІМЕЧЧИНА і ПОЛЬЩА — країни з найнижчим рівнем безробіття в Європі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

Найголовніше — повага до людей

Микола ЮРЧИШИН.

Вінницька область.

Фото автора.

Другий раз поспіль, за результатами сільськогосподарського року, фермерське господарство «Август В. А.» Віталія Анатолійовича Августа, що у с. Марківка Томашпільського району, визнано найкращим в області виробником овочевої продукції. Його городину під знаком «Марківські овочі» охоче купують жителі не лише вінницького Поділля, а й інших регіонів.

МАЙБУТНІЙ фермер народивсь і виріс у Марківці, в сім’ї колгоспників. Після закінчення школи довго не вагався: вступив до Заболотненського профтехучилища, де здобув спеціальності овочівника та бухгалтера. Працював бригадиром городньої бригади, заочно навчаючись на агрономічному факультеті Одеського сільськогосподарського інституту. Потім були посади агронома із захисту рослин, головного агронома...

На початку 2000-х років, коли землі майже не оброблялися, Віталій зі своїм кумом вирішили самостійно зайнятися сільгоспвиробництвом, взявши в оренду 10 гектарів у Крижопільському районі, на яких посіяли лише зернові й технічні культури.

— І в нас вийшло, — згадує фермер. — Змогли розрахуватися з людьми за паї, придбали у кредит техніку.

Власне фермерське господарство Віталій Август започаткував у серпні 2007-го. Спочатку обробляв власну землю і паї батьків — близько 22 гектарів і тих 10 гектарів у Крижопільському районі. Наступного року свої земельні ділянки йому довірили родичі — в обробітку було вже 70 гектарів. Ще через рік земельний банк фермерського господарства збільшився до 500 гектарів, а сьогодні «Август В. А.» орендує 1000 гектарів. Це понад 300 пайовиків у Марківці, Колоденці, Вербовій та Високій Греблі Крижопільського району.

Попервах важко велося — не вистачало робочих рук, техніки, особливо в овочівництві. Не було й тих високих урожаїв, про які мріяв фермер. Тільки через два роки поступово почало «розвиднюватись». Посприяли цьому, зокрема, й поїздки до Італії, Туреччини, Нідерландів та Німеччини, де Віталій Анатолійович знайомився з досвідом вирощування овочевих культур на крапельному зрошенні. Багато чого звідти запозичив і запровадив у себе в господарстві.

— Цього року вирощували майже всі основні польові культури, а на 70 гектарах — овочі на крапельному зрошенні, — розповідає Віталій Август. — Викопали небувалий до цього врожай цибулі — 500 центнерів із гектара. У таких приблизно межах вродили капуста та столові буряки. Сімсотцентнерним збором порадувала морква. По суті, ми досягли рівня врожайності сучасних голландських технологій. Нинішнього року овочі культивуватимемо вже на 100 гектарах. На полі на найвищій місцині збудували басейн об’ємом 8 тисяч кубічних метрів, з якого подаватиметься вода для поливу городини.

Сьогодні господарство забезпечує роботою майже 70 краян. Пайовиків тут вважають найважливішими партнерами і вбачають своїм головним обов’язком сумлінно і своєчасно з ними розраховуватися. До речі, в «Августа В. А.» найвища орендна плата серед усіх землеорендарів району. Окрім грошей, кожному пайовикові восени видають ще по сітці моркви, капусти та цибулі. Хто бажає брати зерном, будь ласка — по дві тонни пшениці, а ще два мішки цукру, 60 кілограмів соняшнику або 15 літрів олії. Оранка городів безкоштовна. Хоч не хоч, а за цим фермером змушені підтягуватися й інші. Ось що значить здорова конкуренція.

Господарство Віталія Августа позиціонує себе як соціально відповідальне: допомагає у розвитку інфраструктури, благоустрою населених пунктів, жителі яких довірили йому свої земельні наділи. Зокрема, торік підприємство брало участь у співфінансуванні заміни вікон у школі, заасфальтувало 300 квадратних метрів шкільного подвір’я. В усі місцеві школи і дитсадки безоплатно постачаються овочі, у Колоденці коштом ФГ утримується працівник із впорядкування кладовища, у Вапнярці фінансується футбольна команда «Сатурн»...

Чимало земляків звертаються до Віталія Августа по матеріальну допомогу. Він завжди намагається зарадити, бо певен: найголовніше і в житті, і в бізнесі — шанобливе і уважне ставлення до людей. За це обов’язково відплатиться.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без газу не зігрітись
Читати
Оголосили про підозру
Читати
Мову треба знати
Читати
Не пускають
Читати
«Перехрещуватися» нема необхідності
Читати
Зміни для стипендіатів
Читати
Оновлений «безвіз»
Читати
Кажуть, що наводиться лад
Читати
П’ять мільярдів — у Пенсійний фонд
Читати
Скільки зароблять: прогнози
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове