Архів
Вівторок,
12 лютого 2019 року

№ 12 (19659)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Анкара обурена

ФРАНЦІЯ. Президент оголосив про відзначення в країні Дня пам’яті жертв геноциду вірмен в Османській імперії.

Докладніше...
Вирішальна збройна операція

У СИРІЇ розпочався наступ на останній форпост «Ісламської держави».

Докладніше...
Армія з народом

ВЕНЕСУЕЛА. Ще один високопоставлений військовий перейшов на бік тимчасового президента Хуана Гуайдо.

Докладніше...
У пошуках компромісів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Прем’єр-міністр оголосила про нові дебати щодо Brexit у парламенті.

Докладніше...
Політичний гордіїв вузол

ІСПАНІЯ. Уряд припинив переговори з сепаратистами Каталонії.

Докладніше...
Несподіваний візит

АФГАНІСТАН. У Кабул із неоголошеним візитом прибув очільник Пентагону.

Докладніше...
У сусідів є робота

ЧЕХІЯ, НІМЕЧЧИНА і ПОЛЬЩА — країни з найнижчим рівнем безробіття в Європі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Закон як запобіжник

Марина ТІШКОВА.

Перший тиждень нової сесії ознаменувався символічними, навіть історичними, документами. Загалом розглянуто десять проектів законів та постанов, ухвалено чотири закони.

ПОПРИ млявий початок сесії минулого четверга депутати попрацювали, можна сказати, ударно. Розглянуто кілька тематичних блоків, у кожному ухвалено важливі рішення. Насамперед варті уваги зміни до Основного Закону. Оголошений пріоритетним на цій сесії президентський законопроект, яким пропонувалося закріпити в Конституції стратегічний курс держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та НАТО, благословився з першого голосування (334 «за», крім «Опоблоку», який тримає курс у зворотний бік). Документ, відразу скажемо, декларативний. Чимало експертів указують на те, що він відіграє роль такого собі запобіжника: попереду вибори, й не відомо, яким буде результат, тож усталення в Конституції незворотності вибору України має убезпечити від можливих спроб наступників розвернути все назад.

Нагадаємо, ще торік був даний хід проекту змін до Основного Закону щодо перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку. А от перейменування Дніпропетровщини загальмувало. Минулого четверга справа нарешті зрушила. Законопроект, авторами якого виступили кількадесят депутатів, включено до порядку денного сесії й направлено на висновок Конституційного суду. Область запропоновано перейменувати на Січеславську. Вперше таку назву на позначення козацького краю вжив славетний історик Д. Яворницький. Коли готувався проект змін, відбулося широке обговорення, й запропонований варіант підтримали громадські ради при Дніпровській міськраді та ОДА, 37 громадських організацій, громадський актив Кривого Рогу, Кам’янського, Дніпра, Жовтих Вод, Нікополя, Підгородного, Павлограда, Новомосковська.

У соціальному блоці ухвалено закон щодо створення Єдиного державного реєстру ветеранів війни. Людей, які захищали Україну на різних історичних етапах, нині, за приблизними підрахунками, 1,2 млн. Але для забезпечення їх державним захистом та соціальними гарантіями «орієнтовні» цифри неприпустимі. Охопити всіх та навести лад у цій царині повинен новостворений держреєстр, дані для формування якого надаватимуть центральні й місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, а вестиме його Міністерство у справах ветеранів.

Вибори близько. Як відомо, РФ втручається у волевиявлення в багатьох країнах, намагаючись «викрутити» максимально вигідний для себе результат. Аби захистити виборчий процес від сторонніх упливів, депутати заборонили громадянам держави-агресора виступати офіційними спостерігачами.

В економічному блоці внесено зміни до законодавства задля вдосконалення розгляду справ про порушення економічної конкуренції Антимонопольним комітетом.

У п’ятницю у традиційну «Годину запитань до уряду» виступила з інформацією перший заступник міністра юстиції О. Сукманова. «Чужих дітей не буває», — проголосили в уряді кілька років тому й розпочали кампанію для забезпечення потреб маленьких українців. Чиновниця повідомила про результати: торік несумлінні батьки-аліментники виплатити 4,6 мільярда гривень, що надійшли на користь більш ніж півмільйона їхній дітей.

Розроблено проект «е-малятко», який надасть можливість батькам немовляти отримати дев’ять необхідних послуг за однією заявою. Якщо його реалізують, не треба буде витрачати час на обхід держорганів.

Наступне пленарне засідання — 26 лютого. А 19-го депутати зберуться в сесійній залі, аби вшанувати пам’ять полеглих Героїв Небесної сотні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без газу не зігрітись
Читати
Оголосили про підозру
Читати
Мову треба знати
Читати
Не пускають
Читати
«Перехрещуватися» нема необхідності
Читати
Зміни для стипендіатів
Читати
Оновлений «безвіз»
Читати
Кажуть, що наводиться лад
Читати
П’ять мільярдів — у Пенсійний фонд
Читати
Скільки зароблять: прогнози
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове