Архів
П’ятниця,
8 лютого 2019 року

№ 11 (19658)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Бучне міждержавне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Уряд таємно обговорив план відтермінування Brexit.

Докладніше...
Територіальний компроміс

КОСОВО може віддати Сербії частину своєї території в обмін на визнання свого суверенітету.

Докладніше...
Хто легітимніший?

ВЕНЕСУЕЛА. У країні встановилося двовладдя: нею керують два президенти.

Докладніше...
Бізнес переважив політику

АВСТРІЯ заявила про завершення будівництва близько 600 км «Північного потоку-2» дном Балтійського моря.

Докладніше...
Поповнення у НАТО

МАКЕДОНІЯ і Північноатлантичний блок підписали протокол про вступ республіки до альянсу.

Докладніше...
Нові кроки назустріч

ПІВНІЧНА КОРЕЯ і США домовилися про другий міждержавний саміт.

Докладніше...
В очікуванні вакцини

У КИТАЇ взялися за розробку вакцини проти африканської чуми свиней.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Допоможи собі сам

Абрикоса лікує і взимку

Микола ЮРЧИШИН.

Мабуть, немає потреби нагадувати, що в плодах абрикоси міститься багато вітамінів. Тому влітку лікарі радять вживати їх якомога більше. Взимку допоможуть підтримати сили сушені абрикоси. Але мало хто знає, що лікувальні властивості мають не лише її плоди.

— АБРИКОСОВЕ дерево виділяє камедь (затверділий сік), особливо необхідний нам узимку, — пояснює фітотерапевт Оксана Іванівна СОНЕЧКО. — Недарма діти люблять брати і жувати цю застиглу масу. Вони відчувають, що в ній містяться корисні для організму пектини, які виводять шкідливі речовини. Камедь буває жовтого або навіть білого кольору, її потрібно зняти з дерева, висушити, розтерти на порошок і використовувати для очищення судин, а також як м’який обволікальний засіб. Якщо є запалення у шлунку чи кишківнику або навіть у легенях, де саме потрібен обволікальний засіб, а ніде взяти корінь алтеї лікарської чи іншу рослину, що містить багато слизу, тоді можна застосовувати абрикосову камедь.

Готують її так. Ретельно розчиняють порошок камеді: чайна ложка на дві склянки теплої води. Пити потрібно поступово, невеликими ковтками. Цей розчин корисний для обволікання слизових оболонок, щоб не утворювалися виразки і припинявся запальний процес.

За словами фітотерапевта, камедь є також і у деревах вишні або сливи, але з вишні набагато гірше розчиняється у воді. А от абрикосова розчиняється повністю і тому є ефективною у боротьбі із запальними процесами слизових оболонок.

Гілочки абрикоси не багаті на вітаміни, та в них міститься чимало важливих для організму мікроелементів. Тож узимку варто запарювати із них чай. Він також має м’який сечогінний ефект, що допомагає проти ниркових набряків, болю у спині, різних захворювань, спричинених порушенням обміну білих солей. Роблять абрикосовий чай так. Приблизно 10-15 см тонких кінцевих паростків подрібнюють і варять настій у чайнику. Кип’ятять 7-10 хвилин, затим настоюють, доки прохолоне, і вживають як чай.

Якщо ж із тонких гілочок зняти кору, її також можна застосовувати з лікувальною метою. Чайна ложка подрібненої кори на склянку окропу. Заварити, прогріти 1-2 хвилини, годину настоювати, процідити і пити по чверті склянки чотири рази на день.

Такий чай помічний проти кашлю при ларингітах, фарингітах, трахеїтах тощо, для покращання травлення, тонізування шлунка, кишківника, оскільки підвищує кислотність, відновлює перистальтику, допомагає шлунку налагодити його секреторну діяльність. Тому він також є гарним запобіжним засобом проти закрепів.

— Якщо людині поставили діагноз доліхосигма, то чай із гілочок абрикосів буде для неї дуже помічним, — зауважила О. Сонечко. — Та щоб підвищити ефективність напою, до гілочок варто додавати висушені плоди. Таким чаєм можуть користуватися всі, проте хворим на цукровий діабет необхідно обмежувати його вживання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Офіційний старт монетизації
Читати
Гальмо — олігархія
Читати
Пориваємо зі «співдружністю»
Читати
«Захист» — на третину
Читати
Боржників поменшало
Читати
Скільки заробляємо
Читати
«Солодкі» квоти вичерпано
Читати
Легалізація або конфіскація
Читати
Погана звичка все ще прибуткова
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове