|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Забутий вапняно-сірчаний відвар НИНІ препарати захисту рослин коштують недешево. Багатьом вони не по кишені. Тож і стоять сади недоглянуті. Проте заповзятливі й винахідливі господарі не сидять склавши руки, шукають способи, як уберегти врожай і захистити дерева та ягідники. А шукати особливо нічого не треба. Слід лише згадати простий, дешевий і водночас перевірений часом засіб захисту вапняно-сірчаним відваром. Обробка цим препаратом захищає сад не тільки від шкідників (особливо ефективно діє на кліщі), а й від хвороб — борошнистої роси, парші, оїдіуму, переноспорозу, сферотеки (крім аґрусу). До того ж вапняно-сірчаний відвар добре очищає кору дерев від лишайників та моху. Суміш проста в приготуванні. На 5 л води беруть 0,6 кг сірки, 0,3 кг вапна негашеного. У казан заливають 2 л води, додають вапно і гасять його. Якщо залишились камінці, їх слід вибрати, зважити і додати стільки ж вапна. Сірку перемішують із водою до тістоподібного стану. Потім в одержане вапняне молоко додають замішану сірку і доливають воду. Суміш варять упродовж години. Перед тим як ставити на вогонь, треба заміряти рівень води рейкою, паличкою тощо, а потім воду, що випарувалась, долити до початкового рівня. Це маточний розчин. Він смердить сірководнем і має яскраво-коричневий колір. Після охолодження відвар знімають з осаду і переливають у скляний посуд, зважують: 1 л має важити 1,2 кг. Або потрібно заміряти ареометром щільність. Такого відвару на обприскувач об’ємом 14 л беруть 0,49 кг. На 10 л потрібно 0,35 кг, на 12 л — 0,42 кг. Маточний розчин слід зберігати в щільно закритому скляному посуді не довше трьох місяців. Його можна трохи прилити машинною оливою (не контактує з повітрям, краще зберігається). Посуд, обприскувач і всі металеві деталі (дуже кородують) після використання необхідно ретельно промити. Відвар дуже сильний — роз’їдає будь-який метал, не кажучи вже про пластик. Тож працювати з ним слід украй обережно, надівши гумові рукавички та захисні окуляри. Версія для друку До списку статтей | ЯКЩО під час осіннього обрізування винограду ви заготували лозу потрібних вам сортів, то вже пора почати вирощувати майбутні кущики. Це не так і складно, а ми опишемо, як робиться укорінення, які чубуки мають більший шанс на життя, і далі поетапно. Існує чимало методів пророщування, але опишемо найпростіші з них. Головне — забезпечити утворення корінців, а вже потім розвиток пагінця з верхньої бруньки. Час летить дуже швидко. Здається, зима ще повністю у своїх правах, та вже нині птахівникам-любителям варто замислитися над тим, хто буде мешкати в їхньому дворі після настання теплих днів. Отож мова піде, як вивести курчат без квочки у досить-таки примітивному інкубаторі. Дедалі ширше на городах приживаються рідкісні культури, які урізноманітнюють наш стіл. Приміром, скорцонера, яку ще називають чорним, або солодким, коренем, є гарною альтернативою моркві. До того ж це багаторічник, чудово переносить зимівлю. У їжу вживають корінь і листя. Агротехніка — в наступному номері.
|