Архів
П’ятниця,
8 лютого 2019 року

№ 11 (19658)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Забутий вапняно-сірчаний відвар

НИНІ препарати захисту рослин коштують недешево. Багатьом вони не по кишені. Тож і стоять сади недоглянуті. Проте заповзятливі й винахідливі господарі не сидять склавши руки, шукають способи, як уберегти врожай і захистити дерева та ягідники.

А шукати особливо нічого не треба. Слід лише згадати простий, дешевий і водночас перевірений часом засіб захисту вапняно-сірчаним відваром. Обробка цим препаратом захищає сад не тільки від шкідників (особливо ефективно діє на кліщі), а й від хвороб — борошнистої роси, парші, оїдіуму, переноспорозу, сферотеки (крім аґрусу). До того ж вапняно-сірчаний відвар добре очищає кору дерев від лишайників та моху.

Суміш проста в приготуванні.

На 5 л води беруть 0,6 кг сірки, 0,3 кг вапна негашеного.

У казан заливають 2 л води, додають вапно і гасять його. Якщо залишились камінці, їх слід вибрати, зважити і додати стільки ж вапна. Сірку перемішують із водою до тістоподібного стану. Потім в одержане вапняне молоко додають замішану сірку і доливають воду. Суміш варять упродовж години. Перед тим як ставити на вогонь, треба заміряти рівень води рейкою, паличкою тощо, а потім воду, що випарувалась, долити до початкового рівня.

Це маточний розчин. Він смердить сірководнем і має яскраво-коричневий колір.

Після охолодження відвар знімають з осаду і переливають у скляний посуд, зважують: 1 л має важити 1,2 кг. Або потрібно заміряти ареометром щільність.

Такого відвару на обприскувач об’ємом 14 л беруть 0,49 кг.

На 10 л потрібно 0,35 кг, на 12 л — 0,42 кг.

Маточний розчин слід зберігати в щільно закритому скляному посуді не довше трьох місяців. Його можна трохи прилити машинною оливою (не контактує з повітрям, краще зберігається).

Посуд, обприскувач і всі металеві деталі (дуже кородують) після використання необхідно ретельно промити.

Відвар дуже сильний — роз’їдає будь-який метал, не кажучи вже про пластик. Тож працювати з ним слід украй обережно, надівши гумові рукавички та захисні окуляри.

Версія для друку          До списку статтей

ЯКЩО під час осіннього обрізування винограду ви заготували лозу потрібних вам сортів, то вже пора почати вирощувати майбутні кущики. Це не так і складно, а ми опишемо, як робиться укорінення, які чубуки мають більший шанс на життя, і далі поетапно. Існує чимало методів пророщування, але опишемо найпростіші з них. Головне — забезпечити утворення корінців, а вже потім розвиток пагінця з верхньої бруньки.

Час летить дуже швидко. Здається, зима ще повністю у своїх правах, та вже нині птахівникам-любителям варто замислитися над тим, хто буде мешкати в їхньому дворі після настання теплих днів. Отож мова піде, як вивести курчат без квочки у досить-таки примітивному інкубаторі.

Дедалі ширше на городах приживаються рідкісні культури, які урізноманітнюють наш стіл. Приміром, скорцонера, яку ще називають чорним, або солодким, коренем, є гарною альтернативою моркві. До того ж це багаторічник, чудово переносить зимівлю. У їжу вживають корінь і листя. Агротехніка — в наступному номері.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове