Архів
Вівторок,
5 лютого 2019 року

№ 10 (19657)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Тепер останнє слово за ЄС

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Тереза Мей вирушить до Брюсселя, щоб спробувати підписати з ЄС нову угоду про Brexit.

Докладніше...
Що задумав президент?

ФРАНЦІЯ. Глава держави таємно готується до проведення всенародного референдуму.

Докладніше...
Боротьба за владу

ВЕНЕСУЕЛА. Армія починає переходити на бік опозиції.

Докладніше...
Знижено пенсійний вік

ІТАЛІЯ. В країні знизили пенсійний вік для населення.

Докладніше...
Коаліційний компроміс

ЛІВАН. Сформовано новий кабінет міністрів.

Докладніше...
Парканізація Близького Сходу

ІЗРАЇЛЬ зводить стіну навколо сектору Гази.

Докладніше...
Відповідальність — навпіл

ЄВРОСОЮЗ. Віднині батьків-чоловіків урівняно у правах із жінками на відпустку у зв’язку з батьківством.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Уже й люди генно модифіковані

Олег Григоренко.

У Китаї народилися перші у світі генно модифіковані люди. Це спричинило грандіозний скандал у науковій спільноті. Й не тільки у ній...

ГРУПА китайських біологів під керівництвом професора Хе Цзянькуя з Південного науково-технологічного університету міста Шеньчжень заявила про те, що їм удалося створити перших у світі генетично модифікованих близнюків.

Їх було зачато шляхом запліднення «in vitro» (у пробірці) у сім’ї, де батько був ВІЛ-позитивний і тяжко хворів на цю недугу. З допомогою унікальної нанотехнології Crispr-Cas9 (молекулярних ножиць) в ембріонах були в буквальному сенсі змінені гени. Зокрема, вчені видалили з ланцюга ДНК ген за назвою CCR5, який утворює білковий отвір, що дає змогу ВІЛ проникати в клітину. Затим прооперовані в такий спосіб ембріони пересадили у матку жінки, де вони продовжили розвиток. Дослідники стверджують, що їхня технологія спрацювала безпечно, тож призначеного часу народилися дві здорові дівчинки Лулу і Нана.

Хоча генна інженерія для лікування хвороб поступово стає буденною частиною науки у розвинених країнах, проте китайський випадок безпрецедентний. Адже досі було відомо лише про експериментальне редагування геному тварин — мишей, пацюків, мавп. Генна ж модифікація людських ембріонів, як і клонування, в усьому світі вважається порушенням базових принципів наукової етики. Зокрема, багато науковців застерігають: у прооперованих ДНК можуть деформуватися й інші — здорові — гени, тож можливі непередбачувані наслідки для всіх наступних поколінь людини зі зміненим ДНК. Є й така пересторога: хтось може вирішити налагодити «бізнес» зі штучного «покращання» ембріонів комусь на догоду. Наприклад, для надання дітям особливих талантів, певних зовнішніх рис, особливих розумових здібностей, фізичної сили тощо. Фактично відбуватиметься неконтрольована біологічна селекція людини. А її наслідки для всього людства однозначно будуть фатальні. Годі вже казати про етичні наслідки зміни геному як для окремих людей, так і для суспільства і людства в цілому.

На тлі скандалу Міжнародний комітет із біоетики ЮНЕСКО закликав ввести мораторій на зміну генів людських ембріонів доти, доки безпечність та ефективність цієї процедури не буде доведена.

Схоже, після такої різко негативної реакції і осуду на команду біолога Хе Цзянькуя очікують нелегкі часи. Надто у своїй країні. Хоча в Китаї, на відміну від багатьох інших держав світу, немає прямої заборони на генетичне редагування та імплантацію життєздатних ембріонів, проте подібні експерименти законодавчо дозволені тільки з дослідницькою метою. І лише в разі, коли ембріони живуть не більш як 14 днів. Влада вже розпочала розслідування його дослідницьких робіт, а сам професор повідомив, що «робить паузу у своїй роботі в галузі генної інженерії».

Втім, прецедент уже стався. Ба більше, з’ясувалося, що останні місяці вагітності доходжує ще одна жінка, гени дитини якої ще в зародку так само було «успішно підправлено» дослідниками Південного науково-технологічного університету міста Шеньчжень. Усім цим новонародженим дітям судиться вимушено стати «піддослідними кроликами» для світової науки. Проте водночас — і великою надією десятків мільйонів людей у світі, які страждають від спадкових генетичних хвороб. От тільки чи вдасться вченим утримати під контролем процес генетичної селекції людини? На цю тему написано чимало фантастичних романів і знято фільмів. Дуже не хочеться, щоб їхні автори і режисери як у воду дивилися.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Набрали — то треба віддавати
Читати
Пільговий термін минає
Читати
Можливі збитки
Читати
Дороге «задоволення»
Читати
Виборча інструкція
Читати
Втрачаємо мільярди
Читати
Агролокомотив — у Європу
Читати
Маємо хороших фахівців
Читати
Годують сім’ї
Читати
Податки надійшли
Читати
Отруїлися діти
Читати





— А у вас є телевізор без політиків?

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове