Архів
Вівторок,
5 лютого 2019 року

№ 10 (19657)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Тепер останнє слово за ЄС

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Тереза Мей вирушить до Брюсселя, щоб спробувати підписати з ЄС нову угоду про Brexit.

Докладніше...
Що задумав президент?

ФРАНЦІЯ. Глава держави таємно готується до проведення всенародного референдуму.

Докладніше...
Боротьба за владу

ВЕНЕСУЕЛА. Армія починає переходити на бік опозиції.

Докладніше...
Знижено пенсійний вік

ІТАЛІЯ. В країні знизили пенсійний вік для населення.

Докладніше...
Коаліційний компроміс

ЛІВАН. Сформовано новий кабінет міністрів.

Докладніше...
Парканізація Близького Сходу

ІЗРАЇЛЬ зводить стіну навколо сектору Гази.

Докладніше...
Відповідальність — навпіл

ЄВРОСОЮЗ. Віднині батьків-чоловіків урівняно у правах із жінками на відпустку у зв’язку з батьківством.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Озимина набирається сил

Ганна КЛІКОВКА.

ЧЕРЕЗ активні південні циклони та атмосферні фронти, пов’язані з ними, погода в січні на території області була нестійкою і холодною. Сильні снігопади, хуртовини змінювалися дощем, ожеледдю. Втім, озимі зернові та плодові культури перебувають у стані зимового спокою. Аграрії констатують, що несприятливих агрометеорологічних умов, що могли порушити цей «сон», не спостерігалось. У хорошому та задовільному стані перебувають 509,9 тисячі гектарів, це 70 відсотків площ озимини від тієї, що зійшла, понад 218 тисяч гектарів — у слабкому й зрідженому. Понад 77 відсотків площ озимого ріпаку також перебувають у хорошому і задовільному стані.

На ланах області під урожай наступного року в усіх категоріях господарств посіяно озимих культур на 800 тисячах гектарів, це друге місце в Україні. Зокрема, під зерновими — 728,8 тисячі гектарів, що становить найбільшу площу в Україні. Найбільшу частку посівів — понад 660 тисяч гектарів — займає озима пшениця. Дай, Боже, гарно весни дочекатися!

Для сільської медицини

АМБУЛАТОРІЇ загальної практики сімейної медицини села Нове, що у Мелітопольському районі, передано медичну техніку та матеріали загальною вартістю 20 тисяч гривень, зокрема прилад для вимірювання рівня глюкози і колориметр — оптичний прилад для проведення медичних лабораторних досліджень. Загалом торік і на початку поточного року для цього лікарняного закладу придбали обладнання на 70 тисяч гривень. Сімейну амбулаторію відкрили торік, тут отримують медичну допомогу близько трьох тисяч чоловік із шести навколишніх сіл: Нове, Зелене, Данило-Іванівка, Тащенак, Садове і Піщанське. Для працівників амбулаторії облаштовано житло, а для місцевих мешканців — фізкультурний зал, невдовзі тут з’явиться й нове футбольне поле.

В області нинішнього року одним із пріоритетів є розвиток мережі лікарняних закладів на селі. Затверджено перелік об’єктів, які планується спорудити за рахунок субвенції з державного бюджету, це 17 закладів охорони здоров’я, серед яких амбулаторії монопрактики та групової практики, Центр первинної медичної допомоги.

Є і такі вакансії

В ОБЛАСТІ вже не один рік поспіль найзатребуванішими є робітничі професії. І це закономірно, бо тут зосереджена велика кількість промислових підприємств. Але трапляються і несподівані пропозиції. Так, за даними обласної служби зайнятості, театр юного глядача пропонував посаду головного режисера, а міський палац дитячої та юнацької творчості шукав машиніста сцени та другого пілота. До розряду цікавих також можна віднести вакансію ювеліра-модельєра. Загалом минулого року налічувалося 47 тисяч вакансій, а рівень укомплектування дорівнював 92%. Це найвищий результат в Україні.

Дах над сирітською долею

У МЕЛІТОПОЛІ діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, отримали ключі від восьми квартир, загальна вартість яких становить 3,5 мільйона бюджетних коштів. Забезпечення власним житлом такої категорії дітей в області триває. Торік 66 сиріт та осіб із їх числа справили входини, на придбання помешкань було спрямовано майже 26 мільйонів гривень. Цього року в кошторис закладено значно потужнішу суму — 41 мільйон гривень. За даними служби у справах дітей, сьогодні в області на соціальному квартирному обліку перебувають 1140 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Може, Гоголь допоможе...

ЖИТЕЛІ села Григорівка, що у Запорізькому районі, зневірившись, що їхній сільський будинок культури, який десять років перебуває в аварійному стані, коли-небудь прийме глядачів, вирішили покликати на допомогу… Миколу Гоголя. Ентузіасти влаштували імпровізовану виставу за мотивами твору класика «Вечори на хуторі біля Диканьки» просто неба, на сходах згаслого «вогнища культури». До вистави готувалися всією громадою: власноруч шили костюми та добирали реквізит. Репетиції проводили будь-де.

Людей попри холоднечу зібралося чимало. Вони аплодували артистам, серед глядачів були й жителі сусіднього села, яким також хочеться, аби будинок культури діяв повноцінно.

Щоби привернути увагу до проблеми, на «протестну» виставу запросили й представників ра-йонної влади. Допомогти профінансувати проект зголосились і депутати обласної ради, це питання вони винесуть на найближчу сесію. Мистецтво — велика сила?

Аншлаги, оплески і сто тисяч глядачів

ЗАПОРІЖЖЯ привітало улюблений мистецький заклад — обласну філармонію з 80-річчям. Усі заходи тут проходять з аншлагами. Лише торік її відвідали понад 100 тисяч шанувальників прекрасного! Запорізька обласна філармонія — осередок духовного та мистецького розвитку краю, вона відома в Україні унікальними міжнародними проектами, фестивалями та конкурсами. У складі філармонії працюють два академічних осередки: академічний симфонічний оркестр під керівництвом головного диригента народного артиста України В’ячеслава Реді та академічний козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці» під орудою заслуженого діяча мистецтв України Лілії Гринь. Талановитий колектив філармонії також представляють ансамбль бандуристів «Божена», «Диксиленд» артистів академічного симфонічного оркестру та дві концертно-лекційні групи.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Набрали — то треба віддавати
Читати
Пільговий термін минає
Читати
Можливі збитки
Читати
Дороге «задоволення»
Читати
Виборча інструкція
Читати
Втрачаємо мільярди
Читати
Агролокомотив — у Європу
Читати
Маємо хороших фахівців
Читати
Годують сім’ї
Читати
Податки надійшли
Читати
Отруїлися діти
Читати





— А у вас є телевізор без політиків?

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове