Архів
Вівторок,
5 лютого 2019 року

№ 10 (19657)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Тепер останнє слово за ЄС

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Тереза Мей вирушить до Брюсселя, щоб спробувати підписати з ЄС нову угоду про Brexit.

Докладніше...
Що задумав президент?

ФРАНЦІЯ. Глава держави таємно готується до проведення всенародного референдуму.

Докладніше...
Боротьба за владу

ВЕНЕСУЕЛА. Армія починає переходити на бік опозиції.

Докладніше...
Знижено пенсійний вік

ІТАЛІЯ. В країні знизили пенсійний вік для населення.

Докладніше...
Коаліційний компроміс

ЛІВАН. Сформовано новий кабінет міністрів.

Докладніше...
Парканізація Близького Сходу

ІЗРАЇЛЬ зводить стіну навколо сектору Гази.

Докладніше...
Відповідальність — навпіл

ЄВРОСОЮЗ. Віднині батьків-чоловіків урівняно у правах із жінками на відпустку у зв’язку з батьківством.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Допекло

«Досить нас труїти»

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

Мешканці Крижополя на межі бунту. Здається, терпець у людей увірвався, хоча трималися довго — аж п’ять років. Саме стільки часу усе живе тут отруює місцеве підприємство — сироробний завод.

РОБОТИ у райцентрівському містечку мало, тож підприємству, що працевлаштувало кількадесят чоловік, честь і хвала. Але хіба цей мед у діжці смакуватиме, якщо у нього вкинули добрячу ложку дьогтю? Точніше — кіптяви. Саме її завод «виробляє» — одночасно із твердими сирами — у гігантській кількості. Такій, що кожного Божого дня щільною пеленою вкриває все місто. Навіть у сніжні періоди в третій декаді січня дітлахи у Крижополі не мали змоги насолодитися сяючою білизною, що так і вабить покататися на санчатах чи лижах. Бо сніг у місті — чорний.

Місцеві скаржаться, що це лихо дошкуляє не тільки взимку, а й улітку та восени, коли збирають урожай городини та фруктів у садках. Відмити заводську кіптяву неможливо! Масна, щільна, вона в’їдається намертво. Яблука та груші треба викидати на смітник, оскільки чорна плівка не лише вкриває шкірку, а й проникає всередину плодів.

Мешканці Крижополя стверджують, що проблема з’явилася не разом із заводом, який працює з 1970-х років. Чадити підприємство почало п’ять років тому. Люди декілька разів зверталися до Державної екологічної інспекції, ба навіть перекривали дорогу з метою привернути увагу влади й керівництва заводу до наболілого. Однак ні офіційні скарги, ні протестні акції ситуації не змінили.

Схоже, кіптява стала «фірмовою» ознакою Крижополя. Нею вкриті не тільки стріхи всіх будівель у райцентрі, вона осідає на випраному одязі, який господині вішають сушитися на відкритому повітрі. Потерпають і люди, і тварини.

— Найстрашніше для нас, що цим дихають діти, — обурюється жителька міста Світлана Баранець. — Із шостої до восьмої години ранку, коли дітлахи саме йдуть до школи й садочка, тут страшне що робиться! Скільки ж можна збиткуватися з нас?! Екологи нічим не можуть допомогти. Вони погоджуються, що проблема існує, її треба ліквідувати, бо порушення очевидні... Але на цій «глибокій стурбованості» все й закінчується!

Заводське керівництво відмовчується й утримується від коментарів. Щоправда, прості працівники кажуть, що проблему керівники усвідомлюють і от-от мають закупити та встановити нові фільтри на труби. Але коли це станеться, невідомо.

Крижопільці чекати обіцяного ще п’ять років не збираються. Кажуть, що коли підприємство не припинить труїти людей негайно, то вдадуться до радикальних дій, які напевно привернуть увагу всіх, навіть вищого чиновництва у Києві.

Може, не варто чекати, аби дізнатися, що ж саме збираються зробити доведені до відчаю люди?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Набрали — то треба віддавати
Читати
Пільговий термін минає
Читати
Можливі збитки
Читати
Дороге «задоволення»
Читати
Виборча інструкція
Читати
Втрачаємо мільярди
Читати
Агролокомотив — у Європу
Читати
Маємо хороших фахівців
Читати
Годують сім’ї
Читати
Податки надійшли
Читати
Отруїлися діти
Читати





— А у вас є телевізор без політиків?

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове