Архів
Вівторок,
5 лютого 2019 року

№ 10 (19657)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Тепер останнє слово за ЄС

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Тереза Мей вирушить до Брюсселя, щоб спробувати підписати з ЄС нову угоду про Brexit.

Докладніше...
Що задумав президент?

ФРАНЦІЯ. Глава держави таємно готується до проведення всенародного референдуму.

Докладніше...
Боротьба за владу

ВЕНЕСУЕЛА. Армія починає переходити на бік опозиції.

Докладніше...
Знижено пенсійний вік

ІТАЛІЯ. В країні знизили пенсійний вік для населення.

Докладніше...
Коаліційний компроміс

ЛІВАН. Сформовано новий кабінет міністрів.

Докладніше...
Парканізація Близького Сходу

ІЗРАЇЛЬ зводить стіну навколо сектору Гази.

Докладніше...
Відповідальність — навпіл

ЄВРОСОЮЗ. Віднині батьків-чоловіків урівняно у правах із жінками на відпустку у зв’язку з батьківством.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Заповіт не завадить

Олена КОЩЕНКО.

ЛИШЕ один із чотирьох українців складає заповіт, решта троє помирають без нього. Так, за даними Держстату, позаторік залишили цей світ 574 тисячі чоловік, із яких склали розпорядження щодо свого майна лише 146 856 особи. Торік таких було 145 380 за ледь більшої кількості померлих…

Тим часом судових справ щодо поділу майна померлого родича дедалі більшає. 2018-го, зокрема, нараховувалося понад 100 тисяч. У реальності таких ситуацій набагато більше, адже далеко не всі родинні суперечки доходять до суду. Основні їх теми — поділ майна за відсутності заповіту та сумніви в дієздатності людини в момент його складання (скажімо, якщо людина перебувала в лікарні та приймала медикаменти).

До речі, в Україні майно можна заповідати людям, юридичним особам або державі, а ось, приміром, коту чи собаці залишати спадок заборонено. Тож відомий передвиборний плакат попередніх років — про бабусю, яка переписала будинок на кота, — означає, що майно бабусі переписане на організацію, яка буде піклуватися про кота.

Житло за держпрограмами

ДЕРЖАВНИЙ фонд сприяння молодіжному житловому будівництву відзвітував: минулого року його програмами для придбання власного житла скористалась 751 родина. В основному це молоді подружжя, учасники АТО та ООС, бюджетні працівники й педагоги. При цьому 339 сімей уклали угоди за програмою «Доступне житло», яка відновилась у листопаді 2018-го і на яку в Держбюджеті було передбачено 100 мільйонів гривень. До речі, така ж сума прописана і в нинішньому фінансовому плані.

Повідомляється також, що незабаром в Україні запрацює нова заохочувальна соціальна програма — на основі іпотеки строком на 20 років придбання житла в лізинг. Наскільки вона буде доступною і вигідною українським сім’ям, покаже час.

Про фальшиве масло, і не тільки

ВЕРШКОВЕ МАСЛО, згущене молоко, сири, ковбаси та сосиски — це найчастіше підроблювані сьогодні в Україні продукти. Зокрема, у маслі, сирах і «згущенці» нерідко замінюють молочний жир на рослинний, а у варених ковбасах і сосисках замість м’яса — спеціально ароматизований соєвий шрот…

За словами експертів, сьогодні на ринку практично не залишилося натурального згущеного молока через прагнення виробників здешевити його виготовлення, щоб був рентабельним, оскільки молочний жир — досить дорогий компонент набілу. Те ж саме можна сказати про тверді сири, яких безліч видів на полицях крамниць.

Нагадаємо, в 2018 році Україна імпортувала 220 тис. тонн пальмової олії, що майже на 50 тис. т більше, ніж позаторік.

Подорожчання хліба неминуче

ПРИПИНИВ дію «нічний тариф» на електроенергію, який досі давав змогу промисловим підприємствам уночі купувати енергоресурс усього за 30% його денної вартості. Поза сумнівом, така ухвала Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, істотно збільшить затрати бізнесу, а для населення виллється у відчутне подорожчання товарів і послуг. І передовсім це стосуватиметься виробників харчів. Зокрема, майже всі хлібопекарні країни працюють саме в нічну зміну. Втім, хліб із полиць нікуди не зникне. Але подорожчає. Та скільки б не коштував, народ його купуватиме.

Співробітництво з агресором

НАВКОЛО південнокорейської корпорації «Самсунг», яка продає чимало побутової техніки й електроніки в Україні, розгорівся скандал. З’ясувалося, що пральні машини, які вона ввозить і продає в Україні, — суціль російського виробництва, завезені аж із Калузької області, де з 2008 року працює завод «Самсунг Електронік». Техніку від агресора постачають в Україну на шостому році війни, хоча подібні підприємства цієї компанії розташовані і в інших країнах, зокрема сусідній Польщі.

Скільки платять субсидіанти за послуги ЖКГ

ЗА даними Мінсоцполітики, пересічно це 10% загальної суми за житлово-комунальні послуги. Решту 90% держава компенсує у вигляді субсидії. Але за умови, якщо у її отримувачів немає заборгованості, що перевищує 340 грн за два місяці (у такому випадку субсидію не призначають).

Нагадаємо, що вже почав діяти перший етап монетизації — безготівковий. Нинішнього місяця гроші на банківський рахунок для оплати «коммуналки» отримали ті, хто звернувся по субсидією вперше. А в березні має розпочатися масштабніший — готівковий — етап монетизації субсидій.

Нині в Україні нараховується 4 млн субсидіантів.

Паспорти з чипом — затребувані

БІОМЕТРИЧНИЙ закордонний паспорт мають уже 25,1% українців, тоді як іще позаторік його собі оформили лише 7% громадян. Найбільше власників нового посвідчення особи живе у західних областях, найменше — у південних. Водночас соціологічні опитування свідчать, що майже половина українців вважає, що упроваджений із країнами ЄС безвізовий режим виявився для них корисним. Найчастіше наші співвітчизники їдуть до країн Євросоюзу заради туризму та у пошуках роботи, дехто відвідує родичів.

Нагадаємо, громадяни України можуть вільно подорожувати євросоюзною зоною з 11 червня 2017 року. Для цього їм лише необхідно мати біометричний паспорт.

Михайлики стають Майклами

ПОНАД дві третини українських сиріт усиновлюють іноземці. За даними Мінсоцполітики, у період із 2008-го по 2017 рік в нашій країні було всиновлено 27 тисяч дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Серед них 19 тисяч поїхали з новими батьками за кордон.

Нагадаємо, що торік у березні народні депутати відмовилися спростити процедуру всиновлення українських дітей іноземцями. Вони не підтримали законопроекту про приєднання України до Конвенції про захист дітей і співробітництво із питань міждержавного усиновлення, побоюючись, що наші діти можуть потрапляти за кордоном у родини одностатевих пар. Прихильниками конвенції є 100 країн світу, зокрема держави — члени ЄС.

Сьогодні у вітчизняних інтернатах мешкає 107 тисяч неповнолітніх, доля до яких поки що неприхильна. Але тільки 8% їх можна всиновити. Решта офіційно має батьків (тобто фактично є сиротами при живих батьках) або опікунів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Набрали — то треба віддавати
Читати
Пільговий термін минає
Читати
Можливі збитки
Читати
Дороге «задоволення»
Читати
Виборча інструкція
Читати
Втрачаємо мільярди
Читати
Агролокомотив — у Європу
Читати
Маємо хороших фахівців
Читати
Годують сім’ї
Читати
Податки надійшли
Читати
Отруїлися діти
Читати





— А у вас є телевізор без політиків?

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове