Архів
Вівторок,
5 лютого 2019 року

№ 10 (19657)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Тепер останнє слово за ЄС

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Тереза Мей вирушить до Брюсселя, щоб спробувати підписати з ЄС нову угоду про Brexit.

Докладніше...
Що задумав президент?

ФРАНЦІЯ. Глава держави таємно готується до проведення всенародного референдуму.

Докладніше...
Боротьба за владу

ВЕНЕСУЕЛА. Армія починає переходити на бік опозиції.

Докладніше...
Знижено пенсійний вік

ІТАЛІЯ. В країні знизили пенсійний вік для населення.

Докладніше...
Коаліційний компроміс

ЛІВАН. Сформовано новий кабінет міністрів.

Докладніше...
Парканізація Близького Сходу

ІЗРАЇЛЬ зводить стіну навколо сектору Гази.

Докладніше...
Відповідальність — навпіл

ЄВРОСОЮЗ. Віднині батьків-чоловіків урівняно у правах із жінками на відпустку у зв’язку з батьківством.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

«Кринички», які не замерзають

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

На фото Василя Балюха: в олійному цеху «Криничок» зараз гаряча пора.

Три роки тому, засновуючи перший у Бережанському районі сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Кринички», жителі Котова визначили його статус — багатофункціональний. Щоб мати широкий простір для «маневрування».

ТАКЕ рішення ініціаторів створення майбутнього СОКу ґрунтувалося на вивченні досвіду відомих кооперативів області, який свідчив, що вузька спеціалізація сковує діяльність, обмежує пошуки запасних варіантів на випадок невдачі.

Зробити перший крок одразу в кількох напрямках, зрозуміло, неможливо. В Котові почали з того, що на багатьох городах заклали плантації малини високопродуктивних сортів (члени СОК саджанці могли придбати дешевше). Ази технології вирощування ягід вивчали на спеціальних семінарах і потроху запроваджували у своїх господарствах (подекуди навіть з’явилося крапельне зрошення). І вже на початках переконались у правоті народної мудрості: хто дбає, той має.

…Але справа, що так успішно розвивалася (малинники у селі вже зайняли понад 10 гектарів), цього року зазнала серйозних випробувань. Річ у тому, що вітамінні ягоди порадували врожаєм не лише в Котові — щедро вродили майже скрізь. Отже, постала проблема збуту, точніше — реалізаційної ціни.

— Торік ми продавали малину по 18 гривень за кілограм, — кажуть селяни. — Сподівалися, що цього року ціни ще підростуть, тому розширили площі, краще доглянули ягідники. А тут обвал…

Скажімо, польська компанія «POLKO Group» згодна була купити малину по… 5 гривень за кілограм. Мовляв, ринок переповнений. Та й далекувато Котів од Маневичів на Волині, де закордонний інвестор має потужний переробний завод. Щоправда, польські бізнесмени обнадіяли, що в недалекій перспективі збудують подібне підприємство у Кременці. Крім того, планують відкрити на Тернопільщині три-чотири свої заготівельні пункти.

Хтось у селі нагадав, що неподалік, у Жовнівці, є овочеконсервний завод: чи не змогли б там переробляти і малину? Поїхали туди, поцікавилися. Гаразд, відповіли на підприємстві, проте партія сировини повинна бути не менш як 400 тонн, інакше нема резону переобладнувати технологічну лінію. Звісно, стільки у Котові та довколишніх селах поки що не набереться. Та й ще невідомо, за якою ціною завод погодиться закуповувати ягоди.

Виручили сусіди-кооператори із Городища сусіднього Козівського району — саме відкрили цех шокової заморозки ягід, знайшли вигідний збут. За свіжу малину платили пристойно — по 22 гривні за кілограм. Таким чином, люди у Котові трохи заспокоїлися (дехто вже подумував переорювати малинові насадження) — їхня праця не зовсім була марною.

До того ж згадувані польські бізнесмени, які більше знають кон’юнктуру європейського ринку, підказують, що підвищений попит на малину з’явиться знову через два-три роки. Тому радять почекати, не знищувати насаджень, а тим часом перейти, скажімо, на вирощування ревеню, який тепер «у ціні». Щоправда, такі поради більше підходять для країн Євросоюзу. Тамтешнім аграріям збитки від вимушеного вичікування чи витрати на кон’юнктурну переорієнтацію виробництва зазвичай компенсовують з державних фондів.

Але попри проблеми й зимову погоду «Кринички» не замерзають.

— Зараз у нас сезон олії, — влаштували мені «екскурсію» невеликим цехом місцеві кооператори. — Люди привозять соняшникове насіння, отримане в оплату за оренду земельних паїв. До речі, для членів кооперативу всі види послуг — у першу чергу та за меншу плату. Маємо також обладнання для виготовлення паливних пелетів із сухих стебел малини, які раніше вважались непотребом.

Екструдер теж не простоює. Переробляє все — зерно кукурудзи, пшениці, ячменю, сої, горох, боби… З тої суміші виходять багатокомпонентні корми у вигляді гранул. Для домашніх тварин — висококалорійна пожива. Господарі везуть сировину навіть з інших сіл, бо переробка в «Криничках» значно дешевша, ніж в інших бізнесменів в окрузі. Кооператив «збиває» ціни, бо зареєстрований як неприбутковий. Його мета не одержання максимального зиску, а обслуговування селян. Зароблені кошти використовує для розрахунків за електроенергію, на обслуговування обладнання, придбання запчастин, пального.

…Лиш завесніє, піде в рух решта «машинерії», придбаної СОК «Кринички» за фінансової підтримки міжнародного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Зокрема, установка для очищення та калібрування посівного і товарного зерна, міні-трактор з набором навісного та причіпного знаряддя для обробітку городів. Зокрема, й плантацій, на яких уже добре вкоренилася малина.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Набрали — то треба віддавати
Читати
Пільговий термін минає
Читати
Можливі збитки
Читати
Дороге «задоволення»
Читати
Виборча інструкція
Читати
Втрачаємо мільярди
Читати
Агролокомотив — у Європу
Читати
Маємо хороших фахівців
Читати
Годують сім’ї
Читати
Податки надійшли
Читати
Отруїлися діти
Читати





— А у вас є телевізор без політиків?

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове