Архів
П’ятниця,
1 лютого 2019 року

№ 9 (19656)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  • За рубежем
Не Brexit, а «Санта-Барбара»

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент учергове проголосував за ряд змін до угоди про Brexit.

Докладніше...
На порозі холодної війни

США. У Державному департаменті заявили про початок гонки озброєнь із Росією.

Докладніше...
Слуг народу може поменшати

МОЛДОВА. Стартувала передвиборна кампанія до парламенту.

Докладніше...
Слідами теракту

ФРАНЦІЯ. Правоохоронці заарештували п’ятьох осіб за підозрою у причетності до теракту в Страсбурзі.

Докладніше...
Сумнівне президентство

У ВЕНЕСУЕЛІ не вщухають масові протести проти сфальсифікованих президентських виборів.

Докладніше...
Страйкують автовиробники

УГОРЩИНА. На заводі автовиробника «Audi» у місті Дьєр майже 10 тисяч працівників вдалися до страйку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Екологія

Поки що — лише версії

Зенон МИХЛИК.

Чернівецька область.

Минуло 30 років, як у Чернівцях сталась екологічна катастрофа, внаслідок якої облисіли отруєні діти. Остаточна причина, як і винуватці лиха, не встановлена досі. Чому?

ЦЕ ЗНОВУ спробували з’ясувати науковці, які були дотичні до розслідування так званої чернівецької алопеції. Нагадаємо, в 1988 році пролити світло на обставини, що спричинили масове захворювання, намагалися понад 200 спеціалістів — експертів колишнього МОЗ СРСР, 46 академічних і галузевих науково-дослідних установ. У результаті з’явилось понад двадцять різних припущень…

Начальник Чернівецького обласного бюро судово-медичної експертизи доктор медичних наук професор Віктор Бачинський, як і три десятиліття тому, категорично не погоджується із нав’язаною тоді офіційною версією, буцімто це сталося через «інтоксикацію сполук талію, що виник у результаті невідомого викиду в повітря і воду в сполуках з іншими металами». Спростовує її, бо діагноз підтвердився не в усіх 218 обстежених дітей. Вірогідніше, каже, спричинило захворювання ракетне паливо, яке розлили на чернівецьких вулицях військові.

Мається на увазі гідрозин і його похідні. Накопичившись в організмі, вони спричиняють загальну інтоксикацію. Її виявом може бути облисіння, що й простежувалось у клініці постраждалих дітей. «Але після цього висновку мене ледь не вигнали з роботи»,— згадує професор.

До речі, версію про «ракетний» слід спочатку повністю підтримував керівник спеціально створеної урядової комісії, заступник міністра охорони здоров’я СРСР А. Баранов. Але потім його відкликали до Москви, звідки «повернувся вже іншою людиною», розповідає вчений. Було очевидним: тодішня радянська влада намагалася приховати правду. Щоб її неможливо було довести, КДБ вилучив і утаємничив головний речовий доказ — високотоксичний гідрозин.

Однак це тільки впевненість учених, що їхні «помилкові» судження насправді правильні. Зокрема, донині не вірять, що дітей отруєно талієм, колишні співробітники Чернівецького відділення Інституту проблем матеріалознавства Академії наук України — завідувач лабораторії Василь Фотій та вчений секретар Василь Бойчук.

— Щойно захворіли перші діти у Чернівцях, і ми почали шукати причину, — повідали науковці. — Робили спектральний аналіз: досліджували листя, ґрунти, особливо в тих місцях, де було вогнище занедужання… Та нам спустили «зверху» версію про талій, і ми зрозуміли: за цим стоять «серйозні» люди. Хоча з колишнього союзного Мінздорову надходили результати досліджень, які заперечували наявність талію.

Громадський активіст, кандидат психологічних наук Богдан Леко розповів, як намагався провести власне розслідування. Самостійно відібрав зразки волосся, нігтів у хворих дітей і відправив до Торонто, де проживали його родичі. Там їх передали для дослідження в університет.

— Я звернувся до фахівців з одним проханням: знайдіть талій. І мені відповіли: його у зразках немає. Ось ця відповідь, — продемонстрував Богдан Аркадійович документ.

Однак колишній військовий токсиколог Володимир Білоус надалі дотримується лише офіційної версії. Аргументи: на час катастрофи у місті діяли антропогенні джерела забруднення довкілля, зокрема підприємства колишнього військово-промислового комплексу. На одному з них, «Кварці», в липні 1988 року виникла аварійна ситуація. Точніше, надзвичайна подія сталася на установці, де вирощували монокристали талію. Це й спричинило катастрофічні наслідки, не сумнівається полковник медичної служби. А позаяк після отруєння талієм смерть найчастіше настає від інфаркту міокарда або інсульту, то навів статистику: 1988 року смертність у Чернівцях від цих хвороб збільшилась в 4,5 разу…

Схиляється до такої версії і відомий у краї громадський діяч професор Леонтій Сандуляк, який у той час очолював екологічну організацію «Зелений рух Буковини»:

— Це було отруєння комплексом солей важких металів, серед яких домінував талій.

Отже, думки радикально розійшлись, а таємниця так і залишилася нерозгаданою. Однак ніхто з учасників дискусії не обмовивсь і словом, що це був зайве витрачений час.

Професор, доктор медичних наук Василь Чебан наголосив: пережите тридцять років тому — своєрідний гіркий урок, що не маємо втрачати пильність. Особливо нині, «коли Росія веде гібридну війну, застосовуючи методи хімічного, лазерного, психологічного впливу на людей».

— Фаховий аналіз подібних явищ дуже актуальний, — погодилася громадський діяч доктор історичних наук Марія Мандрик-Мельничук. — Тому в кожному випадку слід докопуватися до істини. Щоб запобігти біді.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно, але за контрактом
Читати
Вийшли зі ще однієї
Читати
Польоти стають популярнішими
Читати
Зведено «в мінус»
Читати
Не цікавлять
Читати
Картинка гарна
Читати
Польща втрачає актуальність
Читати
Увага: вірус
Читати
Затримано горе-«ескулапів»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове