Архів
П’ятниця,
1 лютого 2019 року

№ 9 (19656)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Лютий
  • За рубежем
Не Brexit, а «Санта-Барбара»

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Парламент учергове проголосував за ряд змін до угоди про Brexit.

Докладніше...
На порозі холодної війни

США. У Державному департаменті заявили про початок гонки озброєнь із Росією.

Докладніше...
Слуг народу може поменшати

МОЛДОВА. Стартувала передвиборна кампанія до парламенту.

Докладніше...
Слідами теракту

ФРАНЦІЯ. Правоохоронці заарештували п’ятьох осіб за підозрою у причетності до теракту в Страсбурзі.

Докладніше...
Сумнівне президентство

У ВЕНЕСУЕЛІ не вщухають масові протести проти сфальсифікованих президентських виборів.

Докладніше...
Страйкують автовиробники

УГОРЩИНА. На заводі автовиробника «Audi» у місті Дьєр майже 10 тисяч працівників вдалися до страйку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Цьому немає виправдання

Олена КОЩЕНКО.

Безпрецедентна в освітньому середовищі подія: педагоги київського ліцею №157 закликали колег по всій країні приєднатись до їхнього протесту, попередньо призначеного на 4 лютого. Ні, вони вимагають від влади не підвищення зарплат чи певних соціальних гарантій, як у всі попередні рази, коли відбувались акції освітян. Нині вони виступили на захист своїх «зневажених людських прав». Водночас столична профспілка освітян звернулася з відкритим закликом до Верховної Ради, ГПУ та МВС, вимагаючи законодавчо захистити шкільних учителів від… побоїв (!) та принижень.

Відлупцював учителя, погрожував розпиляти

17 СІЧНЯ у названому навчальному закладі розлючений батько четвертокласника побив учителя фізкультури Ігоря Миколайовича Матвієнка. За те, що той дозволив собі підвищити голос на його сина. Педагога «швидкою» доправили в лікарню. Крім численних забоїв грудної клітки, у нього діагностували внутрішній крововилив, надрив легень і струс мозку.

Версії учасників та свідків інциденту стосовно його причин розходяться. Хоча в цілому складається така картина.

…Як розповіли учні 4-А класу, у них був урок фізкультури. За неслухняну поведінку вчитель відсторонив двох їхніх однокласників, серед яких був і 9-річний Роман Даценко, від рухливої гри з усім класом. На що покарані взяли без дозволу м’ячі й почали лупити ними у стіну. «Фізкультурник» наказав покласти м’ячі на місце раз, потім другий… Проте коли кинутий Ромою м’яч упав під ноги однокласнику, і той, зайнятий рухливою грою, перечепився об нього, за словами учнів, вчитель «приструнчив» хлопців. Він перервав заняття, підбіг до Романа Даценка, притягнув до себе і крикнув на вухо: «Ти що, мене погано чуєш? Я ж сказав: «Поклади м’яча!» Після цього хлопець розплакавсь і вибіг із залу. Після уроку фізрук вибачився перед учнем у присутності його однокласників.

Як з’ясувалось, ображений школяр відразу нажалівся батькові, що його «побив учитель». Володимир Даценко, прихопивши пилку-ножівку, прибіг до школи, накинувся на педагога з нецензурною лайкою і почав виштовхувати його до виходу. Надворі Даценко-дорослий (чоловік доволі кремезної статури) накинувся на вчителя, зриваючи на ньому лють. Якоїсь миті навіть вийняв із пакета ножівку і став замахуватися нею на педагога, погрожуючи «відпиляти руки, які чіпали Рому». Все це зафіксували камери відеоспостереження…

Залишивши непритомного вчителя на землі, Даценко зник із місця інциденту. Проте наступного дня разом з дружиною та дідусем начебто скривдженого хлопчика навідався до ліцею. Директор закладу Віктор Костенко потім розповів: «Замість того щоб вибачитися, сказали, що будуть розбиратися з учителем фізкультури. Я відповів, що про жодні розгляди у відсутності людини не може йтися».

«На той час з’ясувалося, — додає класна керівниця 4-А класу Тетяна Литвинова, — що за попередньою змовою батько ще одного учня знімав усе це на мобільний телефон. Ввечері обидва батьки показали ролик синам як науку, «як треба вирішувати питання». Про це нам розповів один із хлопчиків». Як мовиться, без коментарів.

Потім Володимир Даценко разом з адвокатом прийшов до поліцейської дільниці для пояснення свого вчинку. Там його затримали та оголосили про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1-ю ст. 121-ї (умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Санкція цієї статті передбачає від п’яти до восьми років позбавлення волі. Однак, обираючи запобіжний захід, суд відпустив батька Роми під нічний домашній арешт.

Побитий Ігор Матвієнко — педагог із 20-річним стажем, спортсмен міжнародної категорії, володар чорного пояса з тхеквондо. На запитання про те, чому він не захищався, викладачі ліцею відзначають несподіваність агресії з боку батька, а також цілком логічне для вчителя небажання вирішувати конфлікт силою.

Вияв насильства і педагогічна етика

Є ТАКЕ поняття, як педагогічна етика, — перелік норм та правил, якими має керуватися вчитель у своїй професійній діяльності. Чи порушив її Ігор Матвієнко? На це запитання має дати відповідь спеціально створена комісія Міносвіти.

Однак інцидент оголив дуже болючу і давно замовчувану в освітянських колах проблему фактичного безправ’я педагогів у подібних ситуаціях. Коли замість того, щоб виважено розібратись у конфліктній ситуації в навчальному закладі, батьки нерідко йдуть на повідку в дитини і без докорів сумління, на емоціях вдаються до подібних «розбірок». Не лише ображають викладача і погрожують йому, бо, мовляв, посмів підвищити голос на учня, а й піднімають на нього руку. Як свідчать соціальні мережі, подібні інциденти час од часу трапляються в кожній області. Проте далі шкільних стін розголос зазвичай не йде.

Нині ж педколектив столичного ліцею №157 наважився винести це «сміття» зі своєї «хати» на загальний розсуд. Викладачі поширили Інтернетом звернення, яке швидко дістало великий суспільний резонанс. У ньому вони розповідають історію по-своєму, зазначають, що школа — «не місце для насильства», і що «подібна поведінка батьків не має бути прикладом у розв’язанні конфліктних ситуацій».

Вони також нагадали про кілька нещодавніх випадків нападу на викладачів у Києві, Одесі та Полтаві. «Сил мовчати більше нема. Досить! Час захистити вчителів», — вимагають.

Їх підтримало і профільне відомство. У Міністерстві освіти і науки назвали подію в київському ліцеї «безпрецедентним виявом насильства» і вимагають справедливого покарання для його ініціатора. «Ця ситуація не має виправдання», — вважає перший заступник міністра Павло Хобзей. 21 січня чільниця відомства Лілія Гриневич звернулася до глави МВС України Арсена Авакова з проханням взяти розслідування гучної справи під особистий контроль. «Безпека всіх учасників навчального процесу — вчителів, батьків та школярів — є обов’язковою передумовою успішного здобуття освіти», — йдеться у зверненні Міносвіти.

Законодавче кріпацтво

А ОСЬ Київська профспілка працівників освіти і науки, яка об’єднує понад 150 тисяч фахівців, пішла ще далі. У спільній заяві вчителі поставили низку вимог до Верховної Ради України і доповнили вимоги Міносвіти до МВС.

Зокрема, у ній наголошується, що сучасний педагог ніяк не захищений на законодавчому рівні від подібних випадків. Освітяни вимагають ухвалення закону, який би, зокрема, визнав як цькування (булінг) не тільки знущання над учнями, а й «жорстокі дії батьків щодо вчителів».

Річ у тому, що чинне законодавство містить тільки декларативну норму про право працівників освіти на захист професійної честі й гідності (ст. 54-та Закону України «Про освіту»), проте взагалі не передбачає його дієвого механізму. Приміром, єдиним способом захисту вчителя від поширення недостовірної інформації або інших дій, які завдають шкоди його честі й діловій репутації, є звернення до суду.

Здавалось би, цю законодавчу прогалину мав надолужити нещодавно ухвалений закон стосовно протидії булінгу в школі. Проте в ньому навіть згадки нема про жорстокі дії батьків та учнів щодо педагогів…

«Вчителі абсолютно незахищені люди. Не тільки в моральному сенсі, а й у правовому». «Якщо ми всі як один не станемо на захист безпеки українських вчителів, то можемо назавжди забути про нормальну українську школу. Оскільки жодна психічно здорова людина не працюватиме в такому місці, де їй не можуть гарантувати базову фізичну безпеку». Такі найтиповіші відгуки на інцидент у соціальних мережах педагогів.

Для підтримки всіх перерахованих вище вимог педагоги планують 4 лютого влаштувати мітинг під стінами Верховної Ради. Чи будуть вони почуті законодавцями, покаже час. Принаймні оголена проблема потребує вирішення, і нагального. Хочеться повторити вслід за шкільними викладачами: «Цьому немає виправдання».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безкоштовно, але за контрактом
Читати
Вийшли зі ще однієї
Читати
Польоти стають популярнішими
Читати
Зведено «в мінус»
Читати
Не цікавлять
Читати
Картинка гарна
Читати
Польща втрачає актуальність
Читати
Увага: вірус
Читати
Затримано горе-«ескулапів»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове