Архів
Вівторок,
29 січня 2019 року

№ 8 (19655)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
На противагу «жовтим жилетам»

ФРАНЦІЯ. У Парижі понад десять тисяч людей вийшли на «Республіканський марш свобод».

Докладніше...
Угода як камінь спотикання

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Вихід країни з ЄС за жорстким сценарієм неприйнятний.

Докладніше...
Увірвався народний терпець

У ВЕНЕСУЕЛІ розгортається нова хвиля протестів проти президента Ніколаса Мадуро і його уряду.

Докладніше...
Рішуча вимога конгресові

США. Дональд Трамп не виключив імовірності чергового «шатдауну» федерального уряду.

Докладніше...
Число жертв зростає

БРАЗИЛІЯ. У штаті Мінас-Жераїс прорвало дамбу, що стримує потік відходів залізорудної шахти.

Докладніше...
Вічне протистояння

АФГАНІСТАН. У північній провінції Балх бойовики «Талібану» захопили КПП.

Докладніше...
Небажані шукачі притулку

НІМЕЧЧИНА. Впродовж минулого року з країни було вислано рекордну кількість біженців.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Вже двадцятеро. Ще буде...

Михайло ГУБАШ.

Всього кілька днів — до неділі, 3 лютого, залишилося для подачі документів на реєстрацію на найвищу в Україні державну посаду. А власне реєстрація триватиме після того ще п’ять днів — до суботи, 9 лютого. Хто з кандидатів уже встиг зареєструватись, а чиї кандидатури ще розглядає Центрвиборчком — у нашому огляді.

Узаконені» та «запасні»

СТАНОМ на 25 січня ЦВК зареєструвала 20 кандидатів, а саме — Ігоря Шевченка, Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Віталія Скоцика, Андрія Садового, Віталія Купрія, Євгена Мураєва, Анатолія Гриценка, Геннадія Балашова, Ольгу Богомолець, Олександра Шевченка, Романа Насірова, Юрія Бойка, Олега Ляшка, Аркадія Корнацького, Олександра Вілкула, Юлію Тимошенко, Дмитра Добродомова, Олександра Мороза та Іллю Киву.

Раніше про свої президентські амбіції заявили Олександр Онищенко, Надія Савченко, Роман Безсмертний, Юрій Дерев’янко, Інна Богословська, Сергій Тарута, Мішель Терещенко, Руслан Кошулинський, Володимир Зеленський, Ігор Смешко, Олег Ярошевич.

Чи не найцікавіша інтрига теперішньої виборчої кампанії — чи вдасться перевищити рекорд 2004-го, коли на посаду глави держави було зареєстровано 26 кандидатів. За прогнозами, цього разу може бути і 40, і навіть більше претендентів на «гетьманську булаву». Причому не виключено ймовірності, що серед них може з’явитися чимало доволі несподіваних прізвищ.

При цьому експерти зазначають, що реальних кандидатів, які будуть боротися за перемогу на президентських виборах цього року, набереться близько десяти. Ну а велику кількість претендентів пояснюють «партійною необхідністю»: «Якщо лідер політичної партії, яка має історію, впізнаваність, можливо, невеликий рейтинг, не буде брати участь у президентських виборах, то його перспективи на парламентських є значно нижчими. Тому для багатьох участь у президентських виборах є фактично обов’язковим компонентом парламентської кампанії», — пояснив голова громадської організації «Комітет виборців України» Олексій Кошель.

Хто дістав відкоша

ЦЕНТРВИБОРЧКОМ відмовив у реєстрації правозахиснику з Київщини Володимиру Ратушу, який заповнив анкету кандидата з помилками і неточностями. Та ж сама проблема з документами спіткала і лікаря з Тернополя Сергія Фаренюка. Ще один претендент — Віталій Велідченко — був «забанений» за неподачу заповненої анкети, передвиборної програми, автобіографії в електронному вигляді й декларації. Крім того, всі вони не внесли передбачену законом заставу — 2,5 млн грн. Щоправда, С. Фаренюк заставу таки вніс, але її розмір — три гривні — «трохи» не дотягував до потрібної суми. Сам претендент на посаду президента чи то жартома, чи всерйоз попросив ЦВК врахувати як заставу його плідну лікарську працю в попередні роки. На четвер, 24 січня, така ж доля з тих самих причин спіткала ще трьох претендентів.

Контролерів не бракуватиме

МАТИ офіційних спостерігачів на чергових президентських виборах 31 березня ЦВК надала право громадським організаціям «Всеукраїнський рух «Сила права», «Екологічна країна», «Електронна демократія», «Європейське самоврядування місцевих громад», «Інноваційний місцевий розвиток», «Міжнародна комісія з прав людини», «Незалежна країна», «Свідоме суспільство України», «Авто Євро Сила» (так звані євробляхери) «Національні дружини» тощо. Загалом (станом на 25 січня) — 84 організаціям, більшість із яких залишаються невідомими як широкому загалу, так і профільним експертам.

За цьогорічними президентськими перегонами пильнуватимуть також близько 850 спостерігачів ОБСЄ. Це трохи менше, ніж на минулих виборах, коли цю європейську організацію представляли майже 1000 уповноважених «смотрящих». Компанію представникам ОБСЄ складуть спостерігачі від низки інших міжнародних організацій — EPDE (Європейська платформа спостереження за виборами), ENEMO (Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами), NDI (Національний демократичний інститут), IRI (Міжнародний республіканський інститут). Серед вітчизняних ГО всеукраїнський статус спостерігачів мають дві — «Комітет виборців України» і «ОПОРА».

Пряник і батіг від Нацполіції

ГЛАВА МВС Арсен Аваков пообіцяв учасникам президентських перегонів захист: «Ми готові надати кожному кандидату в президенти охорону і супровід із боку Нацполіції, а також забезпечити повну комунікацію з Департаментом оперативного реагування безпеки агітаційних заходів та недопущення провокацій».

Водночас міністр попередив про невідворотність покарання за порушення виборчого законодавства. «Є численні сигнали про формування виборчих «мереж» і організацію «каруселей» зі скупки голосів за готівкові «чорні» гроші. Хочу попередити спритних «політтехнологів», доки не пізно: МВС і Нацполіція ретельно вивчають цю інформацію, ми не допустимо підкупу виборців і скупки голосів. Реагування МВС на ці процеси, можливо, буде для багатьох неочікуваною публічною катастрофою. Ніхто не домовиться з МВС і Нацполіцією, — запевнив А. Аваков і закликав: — Панове, не беріть участі у брехні і брехливих діях — не допускайте помилок! Не торгуйте майбутнім! Ми діятимемо жорстко».

Порада від Левка Лук’яненка

ДО ДНЯ голосування на виборчих дільницях — 31 березня залишається два місяці. Хтось уже визначивсь із кандидатом, хтось ще розмірковує, кому віддати свій голос, хтось узагалі не знає, за кого йому голосувати і чим при цьому керуватися — розумом чи серцем.

Тим, хто ще не визначився (та й усім іншим також) пропонуємо думку з цього приводу легендарного борця за Україну і її долю (на жаль, уже покійного) Левка Григоровича Лук’яненка. Зокрема, позаторік в інтерв’ю «Сільським вістям» («Ми не сироти у Бога», №6 від 24 січня 2017 р.) Герой України дав таку пораду виборцям: «Треба ґрунтовно готуватися до виборів місцевих рад та наступних президентських виборів, щоб збільшити відсоток українців у радах, а президентом України обрати патріотичного українця. При виборах кожен виборець зобов’язаний передусім з’ясувати, якої національності кандидати. Виокремити українців і вже потім визначити, хто з них патріотичніший, має вищу освіту, професійну підготовку, життєвий досвід, довів на ділі свою моральність та людську порядність, хто з них дбав і дбатиме про Україну, а не про своє збагачення».

Як бачимо, начебто нічого особливого. Все дуже просто, а тому правильно. Принаймні так вважала Людина з великої літери, чия особиста думка може стати хоч якимсь дороговказом на перехресті виборчих уподобань, переконань і сподівань.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Законотворці взялися за землю
Читати
Живемо в борг
Читати
Визнано винним
Читати
Каже, що платити не треба
Читати
Хто перший в Уругвай?
Читати
Формують електоральні списки
Читати
Наторгували з «майстернею світу»
Читати
На перейменування — три місяці
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове