Архів
Вівторок,
29 січня 2019 року

№ 8 (19655)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає лікар

Біда від холоду

Анатолій ВОРОНІН, комбустіолог.

Нинішня зима з морозами й снігами завдала декому неприємних сюрпризів. До медиків звертаються постраждалі з обмороженням кінцівок та наслідками переохолодження.

ЯК ВИНИКАЮТЬ переохолодження та обмороження? Як зігрітися, коли надворі холодно, а сховатись від морозу нікуди? Переохолодження та обмороження — різні стани. Перший означає загальне зниження температури всіх частин тіла, власне, охолодження всього організму. Другий — це локальна дія низької температури на певні ділянки тіла. Ступенів обмороження є чотири, а переохолодження — три.

Перші ознаки переохолодження: людина блідне, відчуває слабкість у всьому тілі, їй хочеться спати. При зниженні температури тіла до 36 градусів настає перший ступінь переохолодження, до 32 — другий, а від 32 до 28 градусів — третій. У разі обмороження відчувається поколювання в руках або ногах, терпнуть кінцівки. При обмороженні другого та третього ступенів проявляється ураження шкіри, з’являються набряки, виникає сильний біль. При четвертому ступені уражаються м’які тканини, а також суглоби й кістки. Шкіра синіє.

Переохолодження та обмороження можуть мати летальні наслідки. У зоні ризику передусім люди зі слабким імунітетом. Тож за лютих морозів потрібно збільшити поживність звичного раціону на 300-400 добових кілокалорій. Варто споживати більше продуктів, що містять білок, а також вітаміни. Вранці можна з’їдати 10-30 грамів сала.

За температури не більш як мінус 18 градусів за Цельсієм на повітрі можна перебувати не довше 40 хвилин. Після цього треба хоча б 10-15 хвилин погрітися у приміщенні, де 20-21 градус тепла. Щогодини бажано пити гарячий чай.

Одягайтеся якнайтепліше. Обов’язково дві пари шкарпеток — пам’ятайте, що зимове взуття має бути на один-два розміри більше. Не виходьте в холодну пору без шалика, шапки, рукавиць. Обличчя ліпше закутувати, бо від низької температури страждають насамперед ніс, вуха, щоки. Ці ділянки, перш ніж вийти надвір, змастіть жирним кремом, але тільки не зволожувальним!

Людині, яка зазнала переохолодження чи обмороження, слід накласти термоізоляційні пов’язки (наприклад, вату з бинтом), одягти сухі теплі шкарпетки, рукавиці. І, звісно ж, звернутися до лікаря.

У жодному разі не можна розтирати обморожені кінцівки снігом, спиртом чи гріти на батареї! Це тільки зашкодить. Зігріватися потрібно поступово. Можна руки чи ноги занурити в холодну воду, температуру якої потроху підвищувати. Добре зігріває теплий чай.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове