Архів
Вівторок,
29 січня 2019 року

№ 8 (19655)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Iнфекція ротової порожнини

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

Йдеться про таку недугу, як кандидоз. Чи є народні методи запобігти їй?

ЗА КАНДИДОЗУ порожнини рота (інфекційного захворювання слизових оболонок) дуже важливим є правильне харчування, яке має містити крупи, бездріжджовий хліб, овочі, зелень, особливо часник та моркву, кисломолочні продукти, оливкову, лляну олії, м’ясо, рибу у вареному чи тушкованому вигляді. Конче необхідно вилучити з раціону солодощі (цукерки, шоколад, цукор), каву, алкоголь, спеції, кетчуп, майонез.

Позбутися кандидозу допоможуть лікарські рослини. Квітки календули приготувати у вигляді відвару (столова ложка на склянку води, кип’ятити п’ять хвилин) або настою (чайна ложка на склянку окропу) й полоскати рот 3-4 рази на день протягом двох тижнів. Це зменшить запалення й біль.

Для полоскання також використовують відвар звіробою (столова ложка на склянку води, кип’ятити п’ять хвилин), полоскати 5-6 разів на день. Можна застосовувати й відвар трави чистотілу — столова ложка на літр води, кип’ятити дві хвилини, настояти до охолодження.

Корисними є аплікації з обліпиховою, оливковою, шипшиновою оліями. Змочити будь-якою з них складений ушестеро бинт і накласти на уражену слизову оболонку на 10-15 хвилин.

Допоможе й мед, але спершу необхідно марлевим тампоном, змоченим у содовому розчині, усунути наліт, а потім розсмоктати чайну ложку меду. Так повторювати 3-4 рази на день. Курс лікування — 20-30 днів.

Важливо пити відвар такого трав’яного збору: змішати по одній частині подрібнені коріння оману й глечиків жовтих, трави парила й квіток ромашки, 0,5 частини квіток календули. Столову ложку збору варити п’ять хвилин у 0,5 л води, настояти ніч. Відвар пити тричі на день за 20 хвилин до їди протягом місяця.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове