Архів
Вівторок,
29 січня 2019 року

№ 8 (19655)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Синдром утомлених очей

Сергій РИКОВ, офтальмолог.

Сухість в очах, неможливість бачити предмети, розташовані вдалині, загальний дискомфорт — перші симптоми синдрому втомлених очей, або, як його називають медики, спазму акомодації. Чому він виникає і як запобігти цій проблемі?

ОКО людини здатне пристосовуватися до будь-яких умов. Утім, через тривалу роботу за комп’ютером м’яз ока, на якому утримується кришталик, починає спазмувати. Наслідком цього є неможливість кришталика поміняти свою кривизну. При спазмі око не може сфокусуватися на певному предметі, картинка виходить розмита або двоїться. Цим пояснюється і нездатність бачити вдалині.

Найчастіше спазм виникає за тривалої роботи за комп’ютером. Але й неправильне читання, коли книжка підноситься занадто близько до обличчя, теж може стати причиною синдрому втомлених очей. Або ж погане освітлення чи великий обсяг роботи з документацією, яка вимагає тривалої зорової напруженості. Слабкі м’язи спини й шиї, нестача вітамінів — усе це теж провокує розвиток синдрому.

Нинішнє покоління дітей, підлітків дуже багато часу проводить за комп’ютером. Нічого не вдієш — цього вимагає сучасний темп життя. Та, на жаль, за статистикою, у кожного шостого школяра розвивається синдром утомлених очей. Добре хоча б те, що це порушення зору тимчасове. Через деякий час спазм м’яза минає й зір повертається до норми. Але тільки в тому разі, якщо людина не ігнорує проблему, а разом із лікарем її вирішує. Спеціаліст призначить лікарські препарати залежно від стійкості спазму. У жодному разі не займайтеся самолікуванням!

Щодо профілактики, то помічними будуть спеціальні заняття для тренування м’язів очей: для цього під час роботи за комп’ютером якнайчастіше потрібно дивитися вправо-вліво, вгору-вниз, по діагоналі. Також необхідно час від часу розминати плечі — піднімати їх угору й різко скидати. Корисно відводити погляд від екрана монітора й фокусувати на якомусь предметі вдалині — таким чином око розслабляється.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове